Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Με λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου Ακρίτα ''Γρηγόρης Αυξεντίου''

Ένα ανεκτίμητο φυλαχτό  ιστορικής αξίας  παραδίδουν  στους πολίτες και στις νεότερες γενιές οι αδελφοποιημένοι  Δήμοι Κιλκίς και Λύσης Κύπρου για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της εθνικής μνήμης. Το Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο Ακρίτα ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ προς τιμήν του Κύπριου ήρωα και υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, που υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολογαχός στο φυλάκιο Ακρίτα, εγκαινιάστηκε χθες με την προσήκουσα λαμπρότητα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης.


Η ζωή, η αντιστασιακή δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τη Βρετανική κατοχή κατά τη χρονική περίοδο 1955 – 1957 και το ολοκαύτωμα στη σπηλιά του Μαχαιρά κατέδειξαν, μέσα από τις ομιλίες και αναφορές που πραγματοποιήθηκαν, το μέγεθος της μαρτυρικής θυσίας του Λυσιώτη αγωνιστή και τον υπέρτερο σκοπό της, την αγάπη στην Πατρίδα και την ακατανίκητη επιθυμία για την ελευθερία της με τίμημα το θάνατο.

 Με αίσθημα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης  υποκλινόμαστε σήμερα στο μεγαλείο ενός ήρωα με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα, που με τη ζωή,  την ακατάβλητη δράση  και το  θάνατό έγινε σύμβολο πίστης και αγώνα για ελευθερία, για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έγινε ολοκαύτωμα για να δυναμώσει τον αγώνα υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας της Κύπρου, για να μην παραδώσει σαν σκισμένη σημαία την ψυχή του’’ υπογράμμισε μεταξύ άλλων  κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης  ενώ σημείωσε ότι Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο ‘’Γρηγόρης Ακρίτας’’  είναι τόπος ιερής μνήμης και τιμής της μεγάλης θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου,  για να μοιράζει τα αντίδωρα της αγάπης για την Πατρίδα και για ιδανικά της ελευθερίας σε όλους εμάς αλλά και στις νεότερες γενιές.

‘’Ο Γρηγόρης Αυξεντίου υπήρξε ένας ανιδιοτελής πατριώτης που έβαλε πάνω από το εγώ το εθνικό συμφέρον, που καταδίκασε τον εαυτό του για να κάνει τα λόγια πράξη. Περιέλουσαν με βενζίνη το κρησφύγετό του. Το σώμα του Σταυραετού του Μαχαιρά έγινε στάχτη, η ψυχή του όμως φτερούγισε στην αιωνιότητα. Ήταν είναι και θα είναι πάντα μαζί μας για να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί. Η προσφορά του σημάδεψε για πάντα την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, εάν θέλουμε να φανούμε αντάξιοί του και αντάξιοι της ιστορίας μας’’ επισήμανε ο Δήμαρχος Λύσης Συμεών Παστός.

Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. Θάσους Σοφοκλέους ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Αυξεντίου.

‘’ Στα βουνά του Μαχαιρά προσέφερε το σώμα του, λαμπάδα ακριβή στη Μεγαλόχαρη Παναγία του Μαχαιρά που τον πήρε στην αγκαλιά της και τον τύλιξε στο πέπλο της, μυραίνοντας τα αγριολούλουδα για να σβήσει την κακοσμία της βενζίνης με την οποία τον πυρπόλησαν οι Άγγλοι στρατιώτες χρησιμοποιώντας θεμιτά και απάνθρωπα μέσα επειδή δε μπόρεσαν να τον νικήσουν. Ο Αυξεντίου'' προσέθεσε ''είναι ένας μεγάλος ήρωας της νεότερης γενιάς που τον ύμνησαν ακόμα και οι εχθροί του. Τίμησε την οικογένειά του, την Κύπρο και τον ελληνισμό''. Από την οικογένεια του Κύπριου αγωνιστή ήταν παρούσες οι ανιψιές του, η Κυριακή και η Γρηγορία που ήταν μόλις τριών ημερών όταν σκοτώθηκε ο θείος της και πήρε το όνομά του. Στη θυσία του Αυξεντίου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών ΕΟΚΑ Ανδρέας Μαϊμαρίδης ενώ συνεχάρη τους πρωτεργάτες που ίδρυσαν το Μουσείο το οποίο θα συνδέει αιώνια την Ελλάδα του Βορρά με την Ελλάδα του Νότου.

Το φυλάκιο του Ακρίτα παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στο Δήμο Κιλκίς για τη χρήση του ως Ιστορικού Μουσείου και διαμορφώθηκε ειδικά με χρηματοδότηση της π. ΤΕΔΚ ν. Κιλκίς και του Δήμου Λύσης υπό την επίβλεψη του Δήμου Κιλκίς. Την προεργασία για τη μετατροπή του φυλακίου σε Μουσείου είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2000 ο τότε Δήμος Δοϊράνης με το Δήμο Λύσης.

Οι κ.κ. Σοφοκλέους και Μαϊμαρίδης χάρισαν μία λήκυθο με χώμα από το κρησφύγετο του Μαχαιρά στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους  Δημάρχους Κιλκίς και Λύσης. 

Αίσθηση, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, προκάλεσε η λιτανεία χορού μαυροφορεμένων γυναικών από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο χώρο του Μουσείου κρατώντας μια μεγάλη φωτογραφία του Κύπριου ήρωα και φωτογραφίες των αγνοουμένων της Κύπρου. Η συγκίνηση έφτασε στο κατακόρυφο όταν η έφηβη Εύας Παπαδοπούλου ως εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας  Ακρίτα απήγγειλε τους στίχους του Κ. Μόντη που γράφτηκαν για το Γρηγόρη Αυξεντίου ‘’Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα του να καθαρίσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα του να βάψουμε το δικό μας για να μη μπορέσει πια ποτέ να το ξεθωριάσει ο φόβος’’.  

Τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου Ακρίτα ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ εκ παραλλήλου με την αποκαλυπτήρια πλάκα αναφοράς τέλεσε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαϊδης ο οποίος στο χαιρετιστήριο λόγο του υπογράμμισε την ξεχωριστή θέση που κατέχει στην Κυπριακή ιστορική εποποιία ο Γρηγόρης Αυξεντίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, και  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων
Κ. Σταματάρης.

 Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά και χορευτικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου και η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Μετά το πέρας της τελετής έγινε ξενάγηση των επισήμων στο εσωτερικό του Μουσείου από το δημοτικό σύμβουλο Λύσης Κ. Κοντοβούρκη.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ.
Β. Τελλίδης, οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης, Γ. Γεωργαντάς, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Α. Μανδρίτης  οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Κιλκίς Ι. Τσογγίδης και Παιονίας Ι. Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς
Λ. Παζαρτζικλής, οι Αντιδήμαρχοι Ε. Αναστασιάδου, Θ. Βαφειάδης,
 Α. Μανουσαρίδης, Αιμ. Νικολαϊδης, Π.Πεντζερετζής, Χ. Πιπερίδης, Δ. Τσαντάκης,
οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δημητρίου Αικ. Γιαννακούλα – Ζιούτα, Γ. Μπαλάσκας,
Μ. Μωϋσίδου, Ι. Σισμανίδης, Ν. Στανημερόπουλος, Ν. Ταχτσίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Μ. Τσοπούλου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ακρίτα, Δροσάτου, Σ.Σ. Μουριών και Χέρσου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Δήμου Κιλκίς Θ. Παυλίδης, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χ. Σοφού, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς και επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλκίς Π. Τονικίδης, δημοτική αντιπροσωπεία του Δήμου Λύσης, ο κ. Ν. Τατίδης ως εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ,  οι Διοικητές του Γ’ και Δ' Σώματος Στρατού  Αντιστράτηγοι Α. Στεφανής, Ι. Μαυράκης αντίστοιχα, ο ταξίαρχος της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Π. Δεμέστιχας, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πολυκάστρου κ. Κούκος οι Διοικητές της 1ης και 2ης Μεραρχίας, εκπρόσωποι της ΑΔΥΣΠΟ, ΜΕΡΥΠ, ΣΔΙΕΠ, Σ.Σ.Σ.ΑΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Η. Μπώλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Β. Ελλάδας Κ. Νεάρχου  η Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας Β. Ιωσηφίδου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Κύπρου Ελ. Σταματάρη, εκπρόσωποι της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών και του Συλλόγου Φοιτητών ‘’Πρωτοπορία’’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Κ. Παπανικολάου ως εκπρόσωπος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ν. Κιλκίς  ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Πιερίας Ν. Μπέης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ’74 Αθ. Στάϊκος, ο π. βουλευτής Θ. Πασσαλίδης, οι π. Δήμαρχοι Κιλκίς Τ. Αμανατίδης, Δοϊράνης Δ. Αϊδινίδης  και Λύσης Αν. Ττοφιάς και πλήθος κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.