Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Για να δούμε, πόσο καλά πάμε! - Τα νέα οικονομικά στοιχεία της χώρας


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Εδώ και μια πλέον πενταετία η Ελλάδα και κατά βάση οι Έλληνες πολίτες έχουμε υποστεί μεγάλες αλλαγές στην τσέπη μας και στη ζωή μας. Να θυμίσουμε από τα παλιότερα άρθρα, πως η ελληνική οικονομία από το 2010 παρουσίασε σημαντική ύφεση λόγω των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Για την εξυγίανση της κατηφόρας φέραμε τους τρείς σωματοφύλακες, την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΤΠ. Εξαιτίας των μέτρων που πάρθηκαν το ΑΕΠ επηρεάστηκε αρνητικά. Κατά το 2014 φάνηκαν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 0,8% και το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ κατά 1,7% με έτος βάσης το 2010. Βέβαια αν υπολογίσουμε την τεράστια πτώση που είχαμε από το 2010 έως το 2014 (όπου αθροιστικά άγγιξαν το 24% περίπου) τα νούμερα αυτά είναι αστεία.

Η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει στο 26,5% με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 50%. Όσον αφορά τις επενδύσεις που περιμέναμε εναγωνίως και υπολογίζαμε φαίνονται σαν όνειρο απατηλό. Συγκεκριμένα οι ξένες επενδύσεις σημείωσαν το 2014 μείωση σε σχέση με το 2013, επίσης οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων (οι οποίες είναι αυτές που δίνουν ελπίδα σε ανάκαμψη της χώρας) παρουσίασαν πάλι μείωση της τάξης του 22,9%.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε μείωση στις εξαγωγές των ελληνικών αγαθών κατά 1,5% και αύξηση των εισαγωγών κατά 1,7%. Αυτή η αρνητική τιμή των Εισαγωγών – των Εξαγωγών προκαλεί εμπορικό έλλειμμα.

Συνεπώς, τα μέτρα που έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έχουν σε καμία περίπτωση τα ανάλογα αποτελέσματα. Αν συνυπολογίσουμε και τη δόση του Ιουλίου όπου πρέπει να πληρώσουμε ήτοι 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των δανείων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων και των τόκων, τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

*Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός

* ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Youtube


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.