Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ανησυχούν και εκπέμπουν SOS οι κάτοικοι του Χέρσου



Ευρεία σύσκεψη με θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς από τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη και με πρωτοβουλία του, τη Δευτέρα 11 Απριλίου.

Στη σύσκεψη, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων Παύλου Θωμαΐδη και Μιχαλίας Καραμισάκη, συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Γεωργαντάς και Χρήστος Χατζησάββας, οι δήμαρχοι Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Μπόλος, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου και των Μητροπόλεων, της 71ης Ταξιαρχίας, οι αντιδήμαρχοι Κιλκίς, Ελένη Αναστασιάδου, και Παιονίας, Κώστας Μεμετζής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χέρσου, όπως και αντιπροσωπεία του άτυπου συντονιστικού οργάνου των κατοίκων του Χέρσου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή από μέλη του συντονιστικού του Χέρσου. Οι κάτοικοι επεσήμαναν κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρονται λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς φιλοξενούμενων στο κέντρο φιλοξενίας στο Χέρσο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προ τριημέρου νυχτερινή διαδήλωση φιλοξενούμενων του κέντρου στην πλατεία του Χέρσου, η οποία προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους. Παρατέθηκαν επίσης πολλά περιστατικά παραβατικότητας στον οικισμό από μαρτυρίες κατοίκων του Χέρσου.

Ακολούθησε μακρά και διεξοδική συζήτηση μεταξύ των μετεχόντων στη σύσκεψη. Οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας που απασχολούν και ανησυχούν τους κατοίκους τόσο στο Χέρσο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή Ν.Καβάλας και ιδίως του ανεξέλεγκτου καταυλισμού στην Ειδομένη.

Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι είναι άμεση η ανάγκη για παρέμβαση των αρμόδιων αρχών σε κάθε φαινόμενο παραβατικής συμπεριφοράς των φιλοξενούμενων στο κέντρο. Αυτό δηλαδή που ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, όπως τονίσθηκε με έμφαση.

Προς τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί η συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα, προκειμένου, αφού εκτεθεί όλο το φάσμα του προβλήματος, να ζητηθεί η λήψη αυξημένων μέτρων στις περιοχές που φιλοξενούν πρόσφυγες αλλά και σε όλο τον νομό.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συνέχιση της συντονισμένης προσπάθειας όλων των φορέων του νομού ώστε 

α) Να καταργηθεί το ταχύτερο δυνατόν ο άναρχος καταυλισμός της Ειδομένης, ο οποίος εγκυμονεί κάθε μέρα και περισσότερους κινδύνους, 

β) Να αποκλεισθεί κάθε απόπειρα εισδοχής νέων φιλοξενούμενων στα κέντρα Χέρσου και Ν.Καβάλας, 

γ) Να ξεκινήσει η σταδιακή αποσυμφόρηση των κέντρων Χέρσου και Ν. Καβάλας με απώτερη επιδίωξη την εκκένωση τους, 

δ) Σε πρώτη φάση βέβαια θα επιδιωχθεί ο δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση του νομού από τον αφόρητα υψηλό αριθμό των φιλοξενούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.