Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τέρενς Κουίκ: "Η εκκένωση της Ειδομένης πρέπει να γίνει ομαλά"

Δελτίο τύπου Τέρενς Κουίκ
«Πρέπει με κάθε τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να αντιληφθούν, ότι η Ειδομένη είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός. Επειδή το 100% δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λύση για αυτούς είναι μόνο τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που είναι απόλυτα οργανωμένα.

Μόνο από εκεί θα έχουν τις προϋποθέσεις να εξεταστεί και να γίνει δεκτό το αίτημα τους.

Δυστυχώς, οργανωμένα συμφέροντα που διακινούν όλες αυτές τις ροές προς την Πατρίδα μας, δημιουργούν ένα καθεστώς παραπληροφόρησης και θα τολμούσα να πω ένα καθεστώς πιεστικό, ένα καθεστώς εκβιασμού σε βάρος της πλειοψηφίας, κυρίως προσφύγων. Αυτοί υποκινούν απειλές για απεργία πείνας, ταραχές κλπ. Αυτοί εγκλωβίζουν στην Ειδομένη χιλιάδες οικογένειες.

Δεν θα είχα αντίρρηση να αποδεχτώ, ότι αυτοί που εκβιάζουν τους νόμιμους, ελπίζοντας ότι κάποια ώρα θα ανοίξουν τα σύνορα, να είναι οι σκληροπυρηνικοί παράνομοι, πιστεύοντας, ότι θα μπορούσαν να «χωρέσουν» και αυτοί στο πέρασμα των συνόρων.

Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΑΛΑ
Σήμερα το πρωί μίλησα τηλεφωνικά με τον Γιάννη Μουζάλα και με τον Νίκο Τόσκα. Προσχωρώ στην άποψη του κ. Μουζάλα, ότι η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα αδειάσει σταδιακά και ομαλά. Και έχει δίκιο που αυτή της άποψης είναι και ο κ. Τόσκας.

Θα σας πω και την δική μου άποψη, απάντηση σε εκείνους που ρωτάνε «γιατί δεν επεμβαίνει η Αστυνομία», χωρίς να έχουν προσωπική εικόνα, χωρίς να έχουν δει οι ίδιοι την εδώ κατάσταση.

Μπορεί να επέμβει με δυναμικό τρόπο η Αστυνομία (προφανώς αυτό ζητούν οι ακραίοι), όταν εδώ συνυπάρχουν 12.000 άνθρωποι, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά και ανάμεσά τους μία ισχυρή αντιδραστική πολυπληθής ομάδα επικίνδυνη για όλα;

Τα λέω όλα αυτά φωναχτά, για να καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι κάποιοι χειρισμοί θέλουν χρόνο, μέθοδο και όχι ακρότητες».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψη του στην Ειδομένη και στις ανοιχτές οργανωμένες δομές της Νέας Καβάλας και του Χέρσου, επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Τέρενς Κουίκ είπε μεταξύ άλλων:

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
«Η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια σημαντική και καθοριστική συμφωνία στις Βρυξέλλες, την οποία η Τουρκία εφαρμόζει – το λέω επιεικώς – με πολύ χαλαρό τρόπο. Με πολλά κενά.

Ζητάμε η Τουρκία να εφαρμόσει με απόλυτη συνέπεια όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία και θα αρχίσει να αποκλιμακώνει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Μιλάμε για τη συμφωνία που προβλέπει εμπλοκή του ΝΑΤΟ, επαναπροώθηση κλπ, που νομοτελειακά θα αποκλιμακώσει και την κατάσταση εδώ στην Ειδομένη.

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΚΟ
Θέλω να επισημάνω την σημαντική προσφορά των ΜΚΟ παντού και κυρίως στα νησιά και στην Ειδομένη, οι οποίες το μόνο που ζητούν - για να μπορούν να λειτουργούν - είναι ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Είχαμε μια σημαντική συνεργασία με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας και με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», όπως και με τον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνη Αυγερινό και στο πρόσωπο του όλους τους Ερυθροσταυρίτες και τις Ερυθροσταυρίτισσες, που επιτελούν ένα ύψιστο έργο εδώ, όπως και τους Ερυθρούς Σταυρούς Γερμανίας και Φινλανδίας, των οποίων οι αποστολές έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Με την ευκαιρία θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι ο στρατός δεν υποκαθιστά και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο των ΜΚΟ. Και πόσο μάλλον εδώ στην Ειδομένη, που δεν είναι ένας επιλεγμένος και οργανωμένος χώρος από πλευράς ελληνικού Κράτους, αφού αποτελεί αποκλειστική αυθαίρετη επιλογή προσφύγων και μεταναστών.

Άρα, εκτός από την ενδεχόμενη αποστολή τροφίμων και αυτό σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εμπλακούν με την Ειδομένη.

Από την άλλη, το Υπουργείο Άμυνας, του οποίου ηγείται ο Υπουργός κ. Πάνος Καμμένος και με τις εντολές που έχει δώσει, αναμφισβήτητα έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα εκπληκτικό έργο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Απεναντίας μάλιστα. Επιδοκιμάζεται και από τους Έλληνες πολίτες και από τους ευρωπαίους εταίρους.

Με συντονιστή τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως ο στρατός, έχουν κάνει σε μηδενικό χρόνο μια δουλειά σε hot-spots, ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και κέντρα επαναπροώθησης σε νησιά και σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής χώρας, με δημιουργία υποδομών φιλοξενίας, με τριπλή καθημερινή σίτιση, με ιατρική και φαρμακευτική επίβλεψη, προσφέροντας μια αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση μέσα σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Και όπου χρειαστεί θα δημιουργήσει και άλλα.

Εδώ οφείλω να υπογραμμίσω την αμέριστη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, που δείχνουν όλα τα συναισθήματα αλληλεγγύης, που έχει η ψυχή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα».

Τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ συνόδευε το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Σάντρα Φιλοσόφου, που είναι ο σύνδεσμός του με το Υπουργείο Υγείας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.