Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Σκέψεις και ερωτήματα για την κατάσταση της Ειδομένης (Όλα εμπεριέχονται εδώ)

Του αναγνώστη της Γνώμης Πάνου Μόλλια
Ζώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού τα τελευταία δύο χρόνια, είναι φυσικό ακόμα και ο τελευταίος χωρικός, όπως θα τον χαρακτήριζαν κάποιοι πολιτισμένοι και εγγράμματοι αστοί, να μπαίνει σε σκέψεις. Λέμε 'ζώντας' και όχι βλέποντας. 

Όταν βλέπεις δισδιάστα στην οθόνη μιας επίπεδης τηλεόρασης αυτά που σου σερβίρουν, απέχεις πολύ από το να διαμορφώσεις τελικά έγκυρη γνώμη για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αρχίζοντας από το 2014 οπού δειλά δειλά άρχισαν να καταυθάνουν σε ένα ξεχασμένο χωριό στην άκρη του χάρτη - την Ειδομένη - οι πρώτοι 'πρόσφυγες-μετανάστες'. 

Στην Ειδομένη που ο αμελητέος αριθμός κατοίκων είναι σημαντικός μόνο κατά την προεκλογική περίοδο όταν οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες θυμούνται ότι και εκεί ψηφίζουν οι κάτοικοι.

Το πρώτο ρεπορτάζ έδειχνε έναν πρόσφυγα - μετανάστη να πίνει νερό από τον Αξιό.

Ερώτηση: στημένο ή όχι; Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι αγόραζαν κανονικά το φαγητό τους και το νερό τους από τα τοπικά μαγαζιά -κυλικείο, εστιατότιο, μίνι μάρκετ- αφήνει στην κρίση σας την απάντηση.

Το Δεκέμβριο του 2014 οργανώθηκε με επιτυχία από τους ντόπιους του νομού Κιλκίς - εθελοντός και μόνον- συσίτιο για τους ανθρώπους που συνέχιζαν να καταφθάνουν στην περιοχή - κάτω από 1000 τον αριθμό. Κάτοικοι του χωριού Ειδομένης μετέφεραν με αγροτικά αυτοκίνητα από τις όχθες του ποταμού γυναίκες και μικρά παιδιά για να τους προσφέρουν λίγο ζεστό φαγητό και ρουχισμό -σημειοτέον η θερμοκρασία τότε ήταν -10 Κελσίου. Ξαναλέμε μόνο εθελοντές. Ούτε κυβέρνηση ούτε ΜΚΟ.

Ερώτηση: Θεωρούνταν μικρός ο αριθμός αυτών των ανθρώπων ώστε να συνδράμουν οι ΜΚΟ, με το πολύτιμο έργο τους, τότε ή μήπως δεν ήταν αρκετά μεγάλη η αγορά για αυτούς;

Μπαίνοντας το 2015 και αφού οι άνθρωποι της χώρας είχαν αλλού την προσοχή τους στραμμένη - πολιτικές εξελίξεις, παιχνίδια ευρωπαϊκά, διαμάχες μεταξύ του λαού για το τι είναι καλύτερο για την χώρα- η μικρή φλόγα του προσφυγικού που έκαιγε ήδη από μηνών στην Ειδομένη, φούντωνε με γρήγορους ρυθμούς και δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου. 

Όχι τώρα που έγινε ξαφνικά το νούμερο ένα -περίπου - θέμα. Ούτε τον Δεκέμβριο πριν τα Χριστούγεννα που ο κύριος Μουζάλας υλοποίησε την υπόσχεσή του να 'αδειάσει' το μέρος από τους περίπου 2500 πρόσφυγες-μετανάστες. 

Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό για τους κατοίκους του τόπου από πριν το καλοκαίρι του 2015 που έβλεπαν χιλιάδες κόσμου να περπατάει δίπλα στις γραμμές και να περνάει μέσα από τους οικισμούς, Και όλοι οι απλοί πολίτες, που δεν ξεχνάνε ευτυχώς πως είναι άνθρωποι, προσπαθούσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. 

Φυσικά ήλπιζαν ότι αυτό το μικρό λιθαράκι που έβαζαν θα το έπερνε η τοπική αυτοδιοίκηση και με την σειρά της η κυβέρνηση, οι οποίες και οι δύο έχουν ιδέα από οργάνωση, είναι υπευθυνοι και πιο μορφωμένοι και ξέρουν να αντιμετωπίζουν πιο καλά κάποιες καταστάσεις, και θα το έκαναν βράχο.

Ερώτηση: τελικά μήπως οι τίτλοι υπάρχουν για να δικαιλογούν τις εισφορές και ο ρόλος τους τελικά είναι τα εύκολα να τα κάνουν δύσκολα;

Και πάλι δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή αυτοί που έχουν τους τίτλους - γιατί δεν μας έδειξαν ακόμα αν έχουν και τίποτα άλλο. Ξαφνικά λοιπόν η μόνη κινητοποίηση που υπήρξε ήταν από κάποιες οργανώσεις και οργανισμούς (ΜΚΟ και όχι) οι οποίοι με το έτσι θέλω, έστησαν σε μια περιοχή - που και ο πιο στραβός θα καταλάβαινε ότι δεν είναι κατάλληλη- σκηνές για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην αρχή και τα απαραίτητα εν συνεχεία στους πρόσφυγες-μετανάστες.

Ερώτηση: Γνωρίζουν αυτοί οι κύριοι μήπως κάποιο νόμο του '36 ο οποίος, αν και αρχαίος, απαγορεύει το στήσιμο οποιουδήποτε είδους καταυλισμό σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από συνοριακή γραμμή;

Ερώτηση: Είναι αυτοί οι οργανισμοί και οργανώσεις πάνω από τον νόμο;

Ερώτηση: Γνωρίζετε ότι ΔΕΝ είναι ουδέτερη ζώνη το μέρος που προφανώς παράνομα ασκούν τις δραστηριότητές τους όλοι αυτοί αλλά έδαφος παρά την συνοριακή γραμμή που χωρίζει την χώρα μας από τα γειτονικά Σκόπια;

Το τι περνούσαν αυτοί οι άνθρωποι και κατά συνέπεια οι ντόπιοι ακόμα δεν το είχαν καταλάβει κάποιοι, μέχρι που άρχισαν να μειώνονται οι ροές εξόδου από την χώρα μας με αποτέλεσμα την κατάληψη από πρόσφυγες-μετανάστες της σιδηροδρομικής γραμμής. 

Τότε επειδή το 'κόστος' ήταν μεγάλο - λες και η ανθρώπινη ζωή των ντόπιοων που ψηφίζουν αλλά και των προσφύγων-μεταναστών δεν αξίζει τίποτα- είδαμε κάποια κινητοποίηση για την απομάκρυνση από την περιοχή των προσφύγων-μεταναστών. Σημείωση ότι ακόμα και οι 'εθελοντές' από ΜΚΟ εγκατέλειψαν αυτό που οι ίδιοι έστησαν με το έτσι θέλω όταν στράφηκαν προς αυτούς οι εξαγριωμένοι πρόσφυγες-μετανάστες. 

Επίσης οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν για την απομάκρυνση τους από το σημείο. Αφού εσείς κύριοι δημοσιογράφοι θέλετε 'αίμα' για να πουλήσετε γιατι παραπονιέστε αφού δεν υπήρχε τίποτα να καλύψετε εκεί; Ούτε ψιλές έπεσαν όπως ειπώθηκε σε πρωινή εκπομπή ούτε βία ασκήθηκε ούτε τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα λοιπόν για σας εκεί.

Εν συνεχεία και πριν περάσουν καλά καλά τρεις μήνες από την εκκένωση της Ειδομένης, ερχόμαστε να μετρήσουμε τελικά τις δωδεκάμιση περίπου χιλιάδες που βρίσκονται δίπλα σε ένα χωριο πενήντα κατοίκων.

Ερώτηση: Μήπως είναι λίγο δυσανάλογο το ποσοστό ανά κάτοικο;

Και φυσικά καταλαβαίνουμε και ίσως περισσότερο από όσο φαντάζονται, τους κατοίκους των νησιών που ήταν οι πρώτοι που αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις. Και φυσικά καταλαβαίνουμε τους κατοίκους του Χέρσου που άλλα τους υποσχέθηκαν και άλλα είδαν τελικά. 

Όλοι ανεξαιρέτως και το τονίζουμε το ανεξαιρέτως παίρνουμε μια πικρή γεύση της κατάστασης. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιός έχει περισσότερους ή λιγότερους πρόσφυγες-μετανάστες στην περιοχή του. Αυτό φαίνεται με απλά μαθηματικά και βασικό γνώμονα τον αριθμό ΜΟΝΙΜΩΝ κατοίκων στην κάθε περιοχή. Εδώ βέβαια μπαίνει ένας αστάθμητος παράγοντας να μας χαλάσει την μαθηματική απλή πράξη. Θα τον καταλάβετε ελπίζω αμέσως.

Ερώτηση: Ότι δεν είναι στην δική μου γειτονίτσα δεν πειράζει αρκεί να είναι στην απάνω γειτονίτσα;

Ερώτηση: Είσαστε τόσο αφελής κάποιοι που πιστεύετε ότι επειδή στέλνεται από διάφορα μέρη της Ελλάδας την όποια βοήθεια στην Ειδομένη θα διαιωνιστεί το πρόβλημα εκεί και δεν θα σας αφορά;

Πάρτε χαμπάρι πως ότι είναι να κάνουν θα το κάνουν και δεν θα σας ρωτήσουν. Όπως δεν ρώτησαν και τους κατοίκους της Ειδομένης που εκτός των άλλων ήταν και ένα μέρος ήσυχο και απομωνομένο με ελάχιστους κατοίκους οπότε θα υπήρχαν και ελάχιστες αντιδράσεις.

Και φυικά όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές σε κάποια μέρη -οπως στον Λινοπότη- για την άρνηση της δημιουργίας καταυλισμού εκεί -πολύ πρόχειρα οφείκουμε να πούμε- άρχισαν να τους παίρνουν από δω να τους πηγαίνουν από κει και όπου θα έβρισκαν την μικρότερη εως και καθόλου αντίδραση, θα τους παρατούσαν. Και έτσι κατέληξαν στον νομό Κιλκίς. 

Η οργανωτική ανικανότητα φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο. Δρούσαν και δρουν ανεξέλεγκατα ΜΚΟ με τις ευλογίες τοπικής και μη διοίκησης. Προφανώς το κράτος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο θεωρεί ότι καλώς παρανομούν και αδιαφορούν πλήρως για τους νόμους του Ελληνικού κράτους.

Ερώτηση: Το κράτος γνωρίζει τον νόμο αυτό που αναφέραμε παραπάνω ή όχι ή τελικά τους έχουν τάξει τόσα οι στηριζόμενες από το εξωτερικό ΜΚΟ που δεν μπορούν να αρνηθούν;

Η κατάσταση έχει ως εξής:

- οι δημοσιογράφοι βγάζουν μόνο αυτά που θέλουν, με τον τρόπο που θέλουν και καταπατούν το δικαίωμα στο λόγο. Όταν εσύ θες να πουλήσεις πατώντας στο δράμα κάποιων γιατί δεν τους αφήνεις να μιλήσουν παρά τους αφιερώνεις μόνο ένα δίλεπτο και τραβάς με το ζόρι το μικρόφωνο όπως έγινε με την αντιδήμαρχο που μίλαγε στο Χέρσο και τα είπε πολύ σωστά; Γιατί δεν βγάζετε και κάποιους κατοίκους να μιλήσουν και να που αυτά που θέλουν και όχι αυτά που τελικά θέλετε εσεις;

- στην Ειδομένη -μόνο για εκει ξέρουμε ΑΚΡΙΒΩΣ την κατάσταση αφού εκεί ζούμε- καθημερινά ζούμε σε συνθήκες που δεν τις φανταζόμασταν. Υπάρχει πολύ βρωμιά, υγειονομικές συνθήκες ανύπαρκτες, επιθετική συμπεριφορά πλέον από κυριότερα άνδρες νεαρής ηλικίας οι οποίοι γίνονται όλο και πιο προκλητικοί. Δεν θα μιλήσουμε όμως για αυτούς. Ο κάθε λαός έχει έναν πολιτισμό, μία συμπεριφορά και τα δικά του πιστεύω. 

Αφού νιώθουν ελευθεροι να φέρονται έτσι έτσι κάνουν. Οι ΜΚΟ και όλοι όσοι ηρθαν να βοηθήσου γιατί είναι άφαντοι; Η εικόνα που θέλουν να περάσουν παγκοσμίως για την δράση τους είναι αυτή που δείχνουν τα κανάλια; Τότε μπράβο τους. Αν αυτό ήθελαν να κάνουν το κατάφεραν. Καυχόνται για συμπονετικοί και έστησαν ένα θέατρο του παραλόγου στο πιο ακατάλληλο σημείο που σκέφτηκαν ή τους υπέδειξαν. Δεν μπορείτε κύριοι να παραπονιέστε για τις συνθήκες που εσείς δημιούργήσατε. 

Δεν τις δημιούργησαν οι κάτοικοι της Ειδομένης ούτε οι πρόσφυγες-μετανάστες. Είπαμε ο κάθε λαός έχει τον τρόπο ζωής του και κάποιοι τον επιβάλουν όπου βρεθούν αφού δεν μπορούν να σεβαστούν την χωρα που τους βοηθάει. Μήπως το καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν να είναι σε οργανωμένους χώρους, κλειστούς, στεγνούς, ζεστούς όπου κι εσεις θα μπορούσατε να κάνετε πιο καλά την δουλειά σας; 

Μην μου πείτε ότι δεν μπορείτε να το ζητήσετε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί σας για να βρεθούν τέτοιοι χώροι. Εδώ μας κάνατε το επίκεντρο σε χρόνο μηδέν. Ακόμα και σε τέτοιους ανθρώπινους χώρους θα σας δίνανε τα εύσημα κάποιοι.

- καθημερινά βλέπουμε αυτά τα ανθρώπινα πιόνια ιδαιτέρως μικρής ηλικίας να περιφέρονται με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν τελικά να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη - υποκινούμενοι και από τους γνωστούς άγνωστους που μοιράζουν φυλλάδια κλπ- και αναθεματίζουμε αυτούς που επειδή τους δώθηκε εσφαλμένα δύναμη και εξουσία κανουν σας δεκαεξάχρονα που μόλις καταλάβουν την δύναμή τους προσπαθούν με βία να επιβληθούν στον αδύναμο για να νιώσουν ακόμα πιο δυνατοί.

Το μόνο που μπορούμε και μας έμεινε να κάνουμε εμείς σαν ντόπιοι είναι να ζητήσουμε να πάρουν οι αρμόδιοι τις γαλότσες τους και παλιά ρούχα και να έρθουν να μείνουν φιλοξενούμενοι σε σπίτι του χωριού της Ειδομένης. Ο καταυλισμός είναι κοντά. Θα πηγαίνετε με τα πόδια. Ελάτε να μείνετε για όσο σας ευχαριστεί κοντά μας. Και μετά συζητάμε.

ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΕΚΤΕΣ, ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ, ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.