Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Μουσικό αφιέρωμα "Να 'τανε το '21..." στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 7.30μ.μ. η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς θα πραγματοποιήσει μουσικό αφιέρωμα στο '21 με τραγούδια της λευτεριάς με τίτλο "Να 'τανε το '21".

Τρία πουλάκια κάθονταν στης Νιάουστας το κάστρο∙
το 'να τηράει τα Βοδενά, τ άλλο τη Σαλονίκη∙
το τρίτο το μικρότερο μοιρολογάει και λέει:
Μας χάλασαν, μας πάτησαν τη Νιάουστα,
μας πήραν τις γυναίκες.
Πήραν μανάδες με παιδιά και πεθερές με νύφες.
Πήραν μιαν αρχόντισσα και μια κυρά μεγάλη.


Τα δημοτικά μας τραγούδια είναι η ίδια η ελληνική ιστορία γραμμένη έμμετρα. Μελετώντας τα προσεκτικά, διακρίνει εύστοχα κάποιος την πνευματικότητα του ανώνυμου λαού, ο οποίος και τα δημιούργησε.

Τα ιστορικά μας τραγούδια κατέχουν εξέχουσα θέση στη λαϊκή μας παράδοση. Οι ήρωες και οι ηρωίδες τους δεν διστάζουν να θυσιάσουν τη ζωή τους χάριν των ιδανικών τους: την τιμή, την αξιοπρέπεια, την αξία της ζωής, τη λευτεριά.

Οι Σουλιώτισσες και οι Ναουσαίες προτίμησαν το γκρεμό. Η Λιάκαινα, γυναίκα του κλεφταρματωλού Λιάκου, προτίμησε "το αίμα της τη γη να κοκκινίσει παρά τα μάτια της Τούρκος να τα φιλήσει". Η Αρκαδιανή ντύθηκε κλέφτης και βγήκε στα βουνά να υπερασπίσει την αξιοπρέπειά της. Ο Μπότσαρης έσκισε τους τίτλους του και πήρε για πρώτο βραβείο το τούρκικο βόλι πάνω στη μάχη. Τα πρότυπα των ηρώων και των ηρωίδων της ελληνικής επανάστασης του 1821 προέρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας...

Το αφιέρωμα θα καλύψει μουσικά το συγκρότημα "Νομάδες": Γιάννης Βρύλας κλαρίνο, Αγγέλα Μάντζιου λαούτο και Γιάννης Κολοβός κοντραμπάσο. Τα δημοτικά τραγούδια που θα ακουστούν θα αποδώσει ο Θόδωρος Γιαννακός.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.