Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ημερίδα για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 
Το Σάββατο, 12 Μαρ 2016, στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1) οργανώνεται ΑΝΟΙΚΤΗ Προσυνεδριακή Ημερίδα για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Προσυνεδριακή Ημερίδα γίνεται στα πλαίσια της καλύτερης κοινωνικής ζύμωσης όλων των ενδιαφερομένων για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία εν όψει του «Ανοικτού συνέδριου της κοινωνίας των πολιτών για την κοινωνική οικονομία» που οργανώνουν το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, στην Αθήνα, 10-12 Ιουν 2016 και που σκοπός του είναι η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας και η ενδυνάμωσή του ώστε να αποτελέσει «κοινωνικό εταίρο».

Στους πολύ σημαντικούς άξονες του Συνεδρίου, αξίζει να επισημανθεί η ανοικτή διαδικασία όλων όσων μπορεί να οργανωθούν ανοικτά. Στις 15/2/2016 συγκροτήθηκε η αρχική επιστημονική επιτροπή με ανοικτή πρόσκληση και οι θεματικές ομάδες του συνεδρίου (πάντα με ανοικτή πρόσκληση, όπου πάρα πολύ βοηθά το διαδίκτυο) που θα αναλάβουν την προετοιμασία με τη κινητοποίηση 300 περίπου στελεχών σε όλη τη χώρα. Οι επιτροπές αυτές θα συμπληρωθούν και από άλλα δίκτυα σε ανοικτή διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός αρχές Μαρτίου.

Οι κατ αρχήν δώδεκα ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ είναι ανοικτές για να δεχθούν περίπου 20-40 εκπροσώπους οργανώσεων και κοινωνικών επιχειρήσεων, δηλαδή συνολικά περίπου 300 συμπολίτες μας, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη Γραμματεία συντονισμού: Ευ. Σπινθάκη & Έλλη Βαγγέλη, peskonet@gmail.com, 210 8813761. Οι Θεματικές Επιτροπές είναι: 1. Αγροδιατροφικού τομέα. 2. Υγείας & κοινωνικής φροντίδας. 3. Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 4. Πολιτισμού και Τουρισμού, 5. Συνεταιρισμοί, 6. Συνεταιριστικές, Ηθική Τράπεζα και άλλα, 7. Εθελοντισμού, εθνικοτοπικές οργανώσεις & ευεργέτες, 8. Ενέργεια-Περιβάλλον, 9. Μετανάστες-πρόσφυγες, 10. Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση, 11. Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη και δικτύωση & 12. Κοινωνικής επιχειρηματικότητας Διαδικτύου-Δημοσιογραφία πολιτών.

Η Ομάδα Προετοιμασίας του Προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, για τις 12 Μαρ 2016, στις 11.00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης συναντήθηκε στις 24/2/2016 (Οικόπολις) και προετοιμάζει το Προσυνέδριο έτσι, ώστε να υπάρχει επαρκή χρόνος για όλους όσους θα ήθελαν να τοποθετηθούν στο Προσυνέδριο και να συμπεριληφθούν οι θέσεις τους στο «Ανοικτό συνέδριο της κοινωνίας των πολιτών για την κοινωνική οικονομία, 10-12/6/2016». Πρόκειται για την πιο ανοικτή διαδικασία που έχει προετοιμασθεί μέχρι σήμερα σε ημερίδα, όπως δείχνει το πρόγραμμα που ήδη δημοσιεύθηκε.

Και όπως αναγράφει ο Θουκιδίδης, στον Επιτάφιο λόγο του Περικλή: «Την πόλη µας την έχουµε ανοιχτή σ’ όλους και ποτέ µε ξενηλασίες δεν εµποδίζουµε κάποιον να δει ή ν’ ακούσει κάτι, που αν δεν έµενε κρυφό και το ’βλεπε κάποιος εχθρός θα µπορούσε να ωφεληθεί, γιατί πιο πολύ στηριζόµαστε όχι στις ετοιµασίες και στις απάτες παρά στην προσωπική µας ευψυχία την ώρα της δράσης».

Ίσως αυτή η ανοικτή διαδικασία είναι που ερέθισε μερικούς εθισμένους σε «κλειστές» διαδικασίες. Μερικούς που απλά υπάρχουν, υφαρπάζοντας ιδεολογίες και δομές δημιουργικών ανθρώπων, για να διαμορφώνουν ψευδεπίγραφες δεοντολογίες και εκδηλώσεις. Μερικούς εκπροσώπους δημόσιων δομών, που «κλέβουν» τους πόρους που κερδήθηκαν με αγώνες για να υποστηρίξουν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και τις στερούνται. Μερικούς που αγωνίζονται με κάθε μέσο για να μην επιτρέψουν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αποκτήσουν εμπειρίες, να οργανώσουν εκδηλώσεις μόνες τους και να διαχειρισθούν τους διαθέσιμους πόρους, προσφέροντας υστερόβουλα, μερικές φορές, περιστασιακή διευκόλυνση.

Η ανοικτή Προσυνεδριακή Ημερίδα για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία προσφέρει μια ευκαιρία σε όλους τους συμπολίτες, και κυρίως στους εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να συνδιαμορφώσουν θέσεις για το «Ανοικτό συνέδριο της κοινωνίας των πολιτών για την κοινωνική οικονομία, 10-12/6/2016», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στις 11.00, στις 12 Μαρ 2016.

Πληρ: Ν. Γραικούσης-6973399656, Α. Δεληγιάννη-6936796153, Α. Καράγιωργας-6972229210, Δ. Μιχαηλίδης-6998282382 & Α. Τζάκρης-6974656023,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.