Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η νέα απόφαση για τις υγειονομικές διατάξεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος » έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας. 

Σκοπός της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι η ρύθμιση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

Το Υπουργείο Υγείας καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης υποβάλλοντας τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους μέχρι 18/4/2016. Σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργείου το έτος 2012 εκδόθηκε η απόφαση «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις» Υγειονομική Διάταξη. 

H Υγειονομική Διάταξη 96967/12, κατά το χρόνο έκδοσής της, αποτέλεσε νέο κανονιστικό πλαίσιο για την υγειονομική κατάσταση των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. 

Κατά την διάρκεια των τριών και πλέον χρόνων εφαρμογής της, λόγω των νέων δεδομένων στην αγορά των επιχειρήσεων, των αιτημάτων πολλών σωματείων και συναφών ομοσπονδιών, φορέων και υπηρεσιών και στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού έργου απλούστευσης διαδικασιών, άρση εμποδίων και μείωση της γραφειοκρατίας διατηρώντας πάντα την ισορροπία με τις αρχές της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, προέκυψε η ανάγκη αναμόρφωσης και επικαιροποίηση αυτής. 

Το Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσια Υγείας προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου Υγειονομικής Διάταξης «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Υγειονομικού ενδιαφέροντος» ώστε να θεσμοθετηθεί νέα Υγειονομική Διάταξη, η οποία θα είναι πλήρης, λειτουργική, θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και η οποία θα έχει προοπτική. 

Η νέα Διάταξη αποτελείται από 24 άρθρα και σε σχέση με την Υ.Δ 96967/12 και προβλέπει νέα κατηγοριοποίηση Επιχειρήσεων σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου, δυνατότητα προελέγχου της επιχείρησης, συμπλήρωση με δραστηριότητες αναφορικά με Λαϊκές Αγορές, εμφιαλωτήρια, παγομηχανές , catering , διευκρινήσεις σε ειδικότερα θέματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης καθώς και άρθρο για τις κυρώσεις. 

Η νέα Υγειονομική Διάταξη στόχο έχει: Τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη & των παρεχομένων υπηρεσιών προς αυτόν. Την έμφαση στον τρόπο ουσιαστικού υγειονομικού ελέγχου από τις υγειονομικές υπηρεσίες Την επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας και της ζωής των ανθρώπων, Θεμελιώδης στόχος της Νομοθεσίας περί της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. 

Δείτε ΕΔΩ την νέα υπουργική απόφαση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.