Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η απραξία της πολιτείας στο θέμα της Ειδομένης

Του Πάνου Μόλλια
Διάβασα σε δημοσίευμα (http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/03/blog-post_1405.html ) ότι σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ειδομένη δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεσηκώνονται και κλείνουν τους δρόμους και τις γραμμές ….. και διαμαρτύρονται με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα στην χωρά που τους δέχτηκε στην χώρα που τους περίθαλψε και τους φροντίζει.


Το ότι ήρθαν σε μια χώρα που τους δέχτηκε με μεγάλη αγκαλιά, με μέριμνα από εθελοντές, και αντί αυτού ο σεβασμός στην ανταπόκριση του κόσμου ήταν τα περιστατικά βίας, διαρρήξεις, κλοπές, μεθοριακά επεισόδια και κλείσιμο οδικών και σιδηροδρομικών δρόμων και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν σεβάστηκαν τα θρησκευτικά μας πιστεύω. Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν, δεν έχουν δικαίωμα να βεβηλώνουν τα θρησκευτικά μας πιστεύω δεν έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε παρανομίες.

Επικεντρώθηκα στο ότι υπό καταρρακτώδη βροχή και κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης να υπάρχει επιθυμία παραμονής τους σε τραγικές συνθήκες ενώ η βαλκανική οδός δεν πρόκειται να ανοίξει. Η υγεία των προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνεται καθημερινά.

Ως προς την στάση ης πολιτείας αρχικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πεθάνει κάποιο παιδί πρόσφυγα. Μεριμνήστε, πάρτε μέτρα, σαν πολιτεία ώστε να μην θρηνήσουμε παιδική ψυχή στο βωμό της παραπληροφόρησης των ανθρώπων αυτών από τους έχοντες κέρδος με την παραμονή τους στον Λασποκαταυλισμό.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που επισκέφθηκε την Ειδομένη, ουσιαστικά απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να αναλάβουν και πάλι δράση τονίζοντας ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

Το κράτος δεν φαίνεται απλά κύριε υπουργέ αλλά ουσιαστικά είναι ΑΠΩΝ. Επίσης κάνετε έκκληση στις ΜΚΟ να επανέλθουν; αυτοί είναι ένας λόγος ύπαρξης παράνομου καταυλισμού που και εσείς οδεύετε να εδραιώσετε. Η παρουσία των μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη πάνω στα σύνορα δημιουργεί αντιδράσεις και συνέπια αυτού οι καταστάσεις είναι ανεξέλικτες, με απεργία πείνας, προβαίνουν σε αποκλεισμό οδών και σιδηροδρομικών γραμμών, αυτοπυρπολήσεις περιστατικά βίας , διαρρήξεις, κλοπές, μεθοριακά επεισόδια. Ο καταυλισμός είναι παράνομος και δεν είναι ουδέτερη ζώνη αλλά απαγορευμένη ζώνη.

Σχεδιασμός μηδέν… που η αδιαφορία της πολιτείας αλλά κι ο ρόλος των ΜΚΟ και δημοσιογράφων θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων αυτών, πλήττοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και εθελοντών.

Ενδιαφερθείτε επιτέλους για τους ανθρώπους αυτούς. Μεριμνήστε να ενημερωθούν για το οριστικό κλείσιμο των συνόρων για αυτούς, προστατέψτε κατοίκους και εθελοντές όπως οφείλεται από τα άρθρα 2 και 4 του συντάγματος, διαφυλάξτε την ομαλή διακρατική σχέση με αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων. Δώστε λύση με την απομάκρυνση του παράνομου καταυλισμού και την μεταφορά των λασπομένων ψυχών σε αξιοπρεπής χώρους φιλοξενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.