Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

"Εκδρομή" από τη Θεσσαλονίκη στην Ειδομένη...

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Η διαδρομή μεταξύ Ευζώνων και Θεσσαλονίκης είναι γνωστή στους βορειοελλαδίτες, αφού λίγο-πολύ οι περισσότεροι έχουν διέλθει από αυτό το δρόμο. Μέχρι να ζήσουμε το προσφυγικό πρόβλημα, το γνωστότερο σημείο ήταν ο μεθοριακός τελωνειακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ την Ειδομένη την ξέραμε για το Σιδηροδρομικό τελωνειακό σταθμό και βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων.


Από εδώ ( Ευζώνους) περνούσαν οι Έλληνες μετανάστες αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες, όταν ερχόταν οδικώς από Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια λόγω των φτηνών αεροπορικών ναύλων, έχει μειωθεί αισθητά η κίνηση σε αυτόν τον τομέα. Χιλιάδες όμως είναι οι νταλίκες που διέρχονται από και προς Ευρώπη. Από εδώ πηγαίνουν καθημερινά πολλοί Έλληνες και στα καζίνο των Σκοπίων ή για ψώνια...

Από εδώ περνούν τον τελευταίο καιρό και οι χιλιάδες πρόσφυγες για να μεταβούν στην Ειδομένη. Η απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 75 χλμ και από Αθήνα τα 550 χλμ

Η διαδρομή για τον οδηγό είναι άνετη και όμορφη ανάμεσα σε καταπράσινες πεδιάδες, ενώ ο δρόμος είναι ίσιος και αρκετά φαρδύς, άλλοτε με διαχωριστική νησίδα και άλλοτε όχι.

Μέχρι τη διασταύρωση για Κιλκίς και Πολύκαστρο και περίπου 20 χιλ πριν τους Ευζώνους δεν θα δείτε τίποτα το συνταρακτικό, εκτός από όμορφα τοπία.
Λίγο πριν αυτή τη διασταύρωση βρίσκεται το περίφημο πρατήριο της ΕΚΟ και το λέμε "περίφημο" αφού τα λεωφορεία με πρόσφυγες που έρχονται από Αθήνα και αλλού, σταματούν υποχρεωτικά εδώ. Κατόπιν οι περισσότεροι συνεχίζουν με τα πόδια προς Ειδομένη. Δεκάδες τα αντίσκηνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, λίγες φωτιές για να ζεσταθούν, αλλά τουλάχιστον η κατάσταση είναι ανεκτή και ελεγχόμενη.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν το Σταθμό Ευζώνων, αρχίζει το "πανηγύρι". Το καταλαβαίνεις από τα αστυνομικά μπλόκα, τα πεταμένα σκουπίδια παντού, όπως ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα κ.α

Περιφερόμενες ψυχές που πηγαινοέρχονται στο πουθενά, άλλοι μαζεύουν κλαδιά για τις φωτιές που έχουν ανάψει για να ζεσταθούν, ασθενοφόρα πηγαίνουν παιδάκια στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Ώσπου μπαίνουμε στο χωριό Ειδομένη... Σκηνές cult, σκηνές σούρεαλ, σκηνές τραγικές. Στο πρώτο σπίτι μια Ελληνική σημαία κυματίζει, ενώ μια άλλη ακόμη πιο μεγάλη λειτουργεί κάπως σαν κουρτίνα. Λίγο πιο πέρα δυο μικρά προσφυγόπουλα κρατούν με περηφάνια τη Γερμανική σημαία... Να είσαι Σύριος-Αφγανός-Ιρανός, να έχεις εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, να σου κλείνουν το δρόμο τα Σκόπια και εσύ να υψώνεις τη σημαία της Γερμανίας.

Τι άλλο θα ζήσουμε σε αυτή τη ζωή;

Κι όμως τα "καλύτερα" θα τα δούμε λίγο παραπέρα...

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.