Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

«Αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων»

Απάντηση Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
"Ζητάτε από τους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να σας υποδείξουν – προτείνουν χώρους κατάλληλους για την κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.

Σας γνωρίζουμε ότι ήδη στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν και λειτουργούν δύο κέντρα φιλοξενίας, ένα στα Διαβατά και ένα στο Λιμάνι. Στο Δήμο Παιονίας Κιλκίς ένα στη Νέα Καβάλα, η Ειδομένη και αγνώστου αριθμού σημεία διάσπαρτα με πρόσφυγες. Στο δήμο Κιλκίς το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Χέρσο. Στο Δήμο Πέλλας ένα στο χώρο των πρώην σφαγείων. 

Δηλαδή συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) έξι (6) κέντρα-σημεία συγκέντρωσης και φιλοξενίας προσφύγων με συνολικό αριθμό προσφύγων μεγαλύτερο του 50% των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σ’ όλη τη χώρα.

Αλήθεια γιατί δεν ιδρύονται τέτοια κέντρα φιλοξενίας στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία; Όλο το βάρος θα το σηκώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Γιατί δεν γίνεται μια δίκαιη, ορθολογική γεωγραφικά κατανομή του βάρους των προσφυγικών ροών; Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πρέπει να δημιουργηθούν άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα θεσμικές ρυθμίσεις ώστε να είναι σύντομες οι δαπάνες των δήμων για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία προκύπτουν λόγω των προσφυγικών ροών. Επειδή δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας, πρέπει άμεσα οι δήμοι, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας να ενισχυθούν οικονομικά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.