Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

"Τα χέρια δεν είναι για να χτυπούν, τα λόγια δεν είναι για να πληγώνουν"

Εβδομάδα φιλίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
Στα πλαίσια των δράσεων πρόληψης της επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο κι επειδή η ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (6 Μαρτίου) έπεφτε Κυριακή σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια εβδομάδα με δράσεις φιλίας, ομαδικότητας και συνεργασίας στο σχολείο μας. Υλοποιούμε για 3η χρονιά φέτος το πρόγραμμα Ομοτίμων, σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ Κιλκίς, για την Ε και τη ΣΤ, οπότε ενεργοποιήσαμε τους εκπαιδευμένους Ομότιμους να κάνουν διάχυση του προγράμματος σε όλη τη σχολική κοινότητα. 

Την πρώτη ημέρα της Εβδομάδας Φιλίας (3/3) δουλέψαμε κατά τάξεις κάνοντας συζητήσεις σχετικά με το θέμα και κατασκευές, οι οποίες εκτέθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου.

Την επόμενη μέρα (Παρασκευή 4/3) αφιερώσαμε το τελευταίο δίωρο σε παιχνίδια συνεργασίας και συζητήσεις σχετικά με τα συναισθήματά μας και παρακολουθήσαμε ένα φιλικό αγώνα μεταξύ των Γ1 και Γ2.

Την Δευτέρα (7/3) είδαμε βίντεο για το σχολικό εκφοβισμό, φτιάξαμε ένα ομαδικό ταμπλό με τίτλο το κεντρικό σύνθημα της Εβδομάδας Φιλίας «Τα χέρια δεν είναι για να χτυπούν, τα λόγια δεν είναι για να πληγώνουν». Εκεί οι μαθητές έγραψαν την άποψή τους για τη φιλία και κατά της βίας. Ακόμη, χωρισμένοι σε ομάδες, έφτιαξαν συνθήματα θετικά κι ενθαρρυντικά, τα οποία ύψωσαν στον φιλικό αγώνα χάντμπολ μεταξύ Ε1 κι Ε2.

Την Τρίτη (8/3) είχαμε την ώρα της αγκαλιάς, προετοιμασία χορευτικών και παρουσιάσεων, συνεργασίες μεταξύ μικρών και μεγάλων μαθητών, για το αποκριάτικο πάρτι της Παρασκευής και παρακολουθήσαμε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Δ1 και Δ2.

Την τελευταία μέρα της Εβδομάδας Φιλίας, (Τετάρτη 10/3) οι ομότιμοι οργάνωσαν και υλοποίησαν βιωματικά εργαστήρια με στόχο την προαγωγή της συνεργατικότητας, την σύνδεση των ομάδων, την έκφραση των συναισθημάτων και τη δημιουργία υλικού κατά της βίας.

Η Εβδομάδα Φιλίας ήταν απολαυστική κι αποκαλυπτική και θεωρούμε, εκ του αποτελέσματος, ότι έβαλε ένα λιθαράκι προς την βελτίωση των σχέσεων και την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς.

Βέβαια, ούτε μια μέρα είναι αρκετή, ούτε και μια βδομάδα, γι’ αυτό η ενασχόληση με την προαγωγή των σχέσεων και την σύνδεση και συνεργασία όλων των μαθητών, δεν σταματά καθόλου στο σχολείο μας και πιστεύουμε ότι η διαφορά είναι εμφανής στην πορεία του χρόνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.