Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Αποκριάτικο χρώμα σε Κιλκίς, Δροσάτο και Βαπτιστή

Με επιτυχία στέφθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς σε Κιλκίς σε Δροσάτο και Βαπτιστή.  Στην αναπλασμένη περιοχή του Κήπου – Πάρκου γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη πολλοί δημότες. Αντιστάθηκαν στο κρύο με μπόλικο κρασί, γεύθηκαν μεζέδες στα κάρβουνα και λικνίστηκαν στους ρυθμούς του λαϊκού τραγουδιού του συγκροτήματος ''Εμείς και Εσείς''.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Κιλκίς, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινότητα Κιλκίς, με την υπόσχεση ότι θα επαναληφθεί και του χρόνου.

Στο Δροσάτο ήχησαν τα αποκριάτικα τύμπανα του κεφιού. Ντυμένοι Ινδιάνοι παρέσυραν με τη μουσική τους στο χορό τους παρισταμένους στην πλατεία του οικισμού όπου παρουσιάστηκαν σκετς αλλά και χοροί από τα αντρειωμένα ''Μπουμπουχέρια'' του Βαφειοχωρίου. Το γενικό όσο και επιτυχημένο πρόσταγμα στις εκδηλώσεις είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου.

Την Κυριακή της Κρεατινής παρουσιάστηκε στον Βαπτιστή το θρακιώτικο έθιμο του ''Καλόγερου''. Οι πρωταγωνιστές του εθίμου που σχετίζεται με τη γονιμότητα της γης, αυστηρά όλοι άνδρες, μουντζούρωσαν τα πρόσωπά τους, γύρισαν όλο το χωριό κλέβοντας όπως επιτάσσει ο ''Καλόγερος'' διάφορα αντικείμενα από σπίτια για να τα επιστρέψουν στους κατόχους τους με πληρωμή σε είδος (στάρι, ψωμί κ.α.). Η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία με τους Καλόγερους, τη γριά και το νεογέννητο μωρό της, τη νύφη και το γαμπρό, τις κατσιβέλες και τα παλικάρια που ζεύτηκαν το άροτρο για να σπείρουν. Το έθιμο αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαπτιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.