Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Κιλκίς: Παρουσίαση του βιβλίου «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει» της Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου


Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων της Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου, «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει», το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 18:00 στην μακεδονική καλλιτεχνική εταιρεία «Τέχνη», 25ης Μαρτίου 20, Κιλκίς.


Με την συγγραφέα θα συζητήσει:


- ο Ανδρέας Μούρος, φοιτητής Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑ.ΜΑΚ

- η Ματίνα Πετρίδου, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

- και η Ανθή Πολατίδου, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Στα διηγήματά της η Μαρία Ψωμά Πετρίδου φοράει τα ρούχα των άλλων. Ντύνεται την μυρωδιά, τις σκέψεις, τις πράξεις αθέατων καθημερινών ανθρώπων του χθες και του σήμερα. Συνθέτει τις φωνές τους. 

Απομονώνει στιγμιότυπα μέσα στον χρόνο όπου το ιστορικό γίγνεσθαι καλουπώνει το προσωπικό. Οι μεμονωμένες αντιδράσεις των ηρώων της, πλέκουν την συνολική εικόνα. Ο μικρόκοσμος του καθενός, ρεαλιστικός, φαντασιακός ή ουτοπικός, αποτυπώνει το σύμπαν του, την στάση του στην πραγματικότητα που βρέθηκε ν' ανήκει.

Η συγγραφέας επιχειρεί ν' αναδείξει το παρανοϊκό που περισφίγγει τον άνθρωπο από παντού. Την απομόνωση, την δυσκολία σύνδεσης και ταυτόχρονα την πείνα για επικοινωνία, για διεξόδους διαφυγής.

Συνειδητά ακολουθεί το πιστεύω του Αντώνη Σαμαράκη για την γραφή : Ο συγγραφέας οφείλει να είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή». Η Μαρία Ψωμά Πετρίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Γράφει ποιήματα, διηγήματα και άρθρα και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανθολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μ. Βρετανία και στις Η.Π.Α. 

Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Ισόβεια Θητεία», κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Ερωδιός. Από το 2008 είναι συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του Συλλόγου Αποφοίτων Ανατόλια και δημοσιεύει άρθρα και κριτικές βιβλίων στο περιοδικό του συλλόγου. Είναι επίσης δημιουργός και υπεύθυνη της ομάδας αναγνώσεων «Διάβασέ μου!». Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό eyelands από το 2011 και είναι κριτής στο αγγλόφωνο τμήμα του ετήσιου διαγωνισμού διηγήματος.

Λίγα λόγια για τις εκδόσεις: Οι «Παράξενες Μέρες» είναι ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος ανοιχτός στα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Αγαπά το διαφορετικό και πολεμά οτιδήποτε σκοτεινιάζει ακόμη περισσότερο τις παράξενες αυτές μέρες.

οι «Παράξενες Μέρες» στο διαδίκτυο: paraxenesmeres.gr
Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων της «ανartησης»: facebook.com/anarthsh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.