Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη σεξουαλική κακοποίηση από το να συμβεί στο παιδί μας;

Του Όμηρου Σαββίδη*
Επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, φυλής ή θρησκείας πέφτει θύμα κάποιου είδους σεξουαλικής κακοποίησης. Ο δράστης μπορεί να είναι είτε άγνωστος είτε κάποιος από το στενό περιβάλλον του παιδιού.


Ως σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται ένα ακατάλληλο άγγιγμα στο παιδί, ο εξαναγκασμός του παιδιού να προβεί σε ακατάλληλο άγγιγμα, έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό ή σε γυμνό σώμα και άσεμνη φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση του παιδιού.

Πώς όμως εμείς ως γονείς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από την έκθεση σε τέτοιο κίνδυνο;

Σκοπός του γονιού είναι να δημιουργήσει την καλύτερη σχέση με το παιδί του. Σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται άνετα να μας μιλήσει για οτιδήποτε του συμβεί, χωρίς φόβο και ντροπή. Είναι απαραίτητο πρώτα από όλα εμείς ως γονείς να μη φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε να συζητήσουμε τέτοια θέματα με το παιδί μας. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε.

Έτσι λοιπόν πρέπει να το ενημερώσουμε για το ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή από έναν ενήλικα αλλά και συνομήλικο και ποια δεν είναι. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει ή να επιζητήσει το άγγιγμά του χωρίς τη θέλησή του. Επίσης, θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να δέχεται δωράκια από αγνώστους ή ακόμα και από γνωστούς χωρίς να το γνωρίζουμε εμείς.

Τέλος, θα πρέπει να το διδάξουμε πώς να αντιδράει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, π.χ. να φωνάζει «ΟΧΙ» και να τρέχει μακριά όταν νιώσει κίνδυνο. Όταν ένα παιδί αντιληφθεί πως ένας ενήλικας ζητά κάτι το οποίο το φέρνει σε δύσκολη θέση, πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση να πει όχι και να το αναφέρει άμεσα σε άτομο εμπιστοσύνης.

Βέβαια, υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου ο θύτης προέρχεται από το οικογενειακό ή και φιλικό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο το παιδί πρέπει να ενημερώνει σε περίπτωση που κάποιος του ζητά να κρατήσει ένα οποιοδήποτε μυστικό ή προσπαθεί να το ανταμείψει με διάφορα δωράκια ή ζαχαρωτά.

Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία να μη δημιουργήσουμε ενοχές στο παιδί για τη σεξουαλικότητα και για το σώμα του.

Γι’ αυτό, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει υλικό για να βοηθήσει τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να ελέγχουν το σώμα τους. Το υλικό αυτό ονομάζεται «Κανόνας των Εσωρούχων» ( “Underwear rule”) και αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» εναντίον της σεξουαλικής βίας που υφίστανται τα παιδιά. Περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό σποτ με κινούμενα σχέδια, ένα παραμύθι που οι γονείς μπορούν να διαβάσουν στα παιδιά τους (ονομάζεται «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ» και απευθύνεται σε ηλικίες 3-7 χρόνων), αφίσες και κάρτες.

Ο κανόνας των εσωρούχων μαθαίνει στο παιδί, πως απαγορεύεται ένας ενήλικας να περάσει τη ζώνη του εσωρούχου και να το αγγίξει, καθώς επίσης και ένα παιδί να το κάνει σε άλλο.

Είναι πλέον, στους καιρούς που ζούμε, επιτακτική ανάγκη οι γονείς να έχουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που υπάρχουν.

* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΚΑΛΟΥΔΗ 32
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.