Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Μπόλαρης: Ερώτημα για την διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου

Ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου στο ΥΠΑΑΤ- υπέβαλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, το οποίο αφορά την διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς και αποβλέπει στην ορθή ερμηνεία του Ν.4039/2012.
Το πλήρες κείμενο του ερωτήματος.

«Θέμα : «Υιοθεσία αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, μέσω εξουσιοδότησης »

Α. ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Τα θέματα περί υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, περιγράφονται στις παραγράφους 6, 7, 8 του άρθρου 9 του ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15) «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α 32).

Ειδικότερα : - κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του φιλοζωϊκού σωματείου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του Παραρτήματος 4 του ν. 4039/2012 ( εδάφιο 2, παρ. 7, αρθρ. 9) 

- στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 9 του ν. 4039/2012 , η υιοθεσία πραγματοποιείται με την απευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο.

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης ερωτημάτων από Δήμους της Χώρας, που αφορούν στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου κάποιος κάτοικος του εξωτερικού να υιοθετήσει αδέσποτο ζώο συντροφιάς που φιλοξενείται στο καταφύγιο του Δήμου, χωρίς να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα και να το παραλάβει απευθείας.

Συγκεκριμένα, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το ποιος υπογράφει τη «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» , η οποία πιστοποιεί την πράξη υιοθεσίας και συνυπογράφεται από το νέο ιδιοκτήτη και τον υπεύθυνο του καταφυγίου ή του φιλοζωικού σωματείου καθώς και με το ποιος παραλαμβάνει το ζώο, λόγω της μη αυτοπρόσωπης παρουσίας του νέου ιδιοκτήτη.

Γ. ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Η άποψη της Υπηρεσίας μας επί του συγκεκριμένου θέματος είναι ότι, η δυνατότητα να διενεργείται η διαδικασία της υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς ( υπογραφή της «Δήλωσης Υιοθεσίας Ζώου» και παραλαβή του ζώου) από κάτοικο του εξωτερικού μέσω εξουσιοδοτημένου για αυτές τις πράξεις φυσικού προσώπου, καθιστά πιο ευέλικτη τη διαδικασία των υιοθεσιών.

Δ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε :

· εάν στην περίπτωση που μη μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ενδιαφέρεται να υιοθετήσει αδέσποτο ζώο συντροφιάς χωρίς να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα η υπογραφή της «Δήλωσης Υιοθεσίας Ζώου» και η παραλαβή του ζώου, να πραγματοποιούνται από εξουσιοδοτημένο για αυτούς τους σκοπούς πρόσωπο.

· εάν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται για την εν λόγω εξουσιοδότηση

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.