Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Τρύφωνα απ' τους Στενημαχίτες του Κιλκίς

Με μία όμορφη και λαμπρή εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, το Σάββατο και την Κυριακή 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016, στο Κιλκίς, του Αγίου που οι Στενημαχίτες πρόσφυγες ευλαβούνται ιδιαίτερα και του αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές.

Επίκεντρο ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην “καρδιά” της συνοικίας των Στενημαχιτών, στον οποίο τελέστηκε ο αγιασμός και το άναμμα των καζανιών για το παραδοσιακό κουρμπάνι με μοσχαρίσιο κρέας από τον Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη και πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ποιμενάρχη του Κιλκίς με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών ενώ στο τέλος μοιράστηκε σε όλους άρτος και σταφύλι αλλά και το παραδοσιακό κουρμπάνι σύμφωνα με το έθιμο. Οι πιστοί αποχαιρέτησαν με ευλάβεια και το Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας της ασκησάσης εν τη Ιερά Μονή Κλεισούρας Καστορίας πριν την αναχώρηση του για το καταφύγιο της στην ακριτική Καστοριά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα στο Συνεδρικό Κέντρο Κιλκίς, καθώς ξύπνησαν “μνήμες” από την αναπαράσταση δύο εθίμων των Στενημαχιτών “9 φαγιά” της παραμονής των Χριστουγέννων και “Σούρβα” της πρωτοχρονιάς, για τα οποία διαβάστηκαν σχετικά αποσπάσματα από τη διπλωματική εργασία της φοιτήτριας Γαλλικής Φιλολογίας κας Μαρίας Μαυρομάτη με θέμα: “Τα τελετουργικά δρώμενα στο κύκλο του χρόνου, ως εκφάνσεις της πολιτιστικής ταυτότητας των Στενημαχιτών Κιλκίς και Ημαθίας.

Μέσα σε γιορτινό κλίμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ ευλόγησε την βασιλόπιτα του Συλλόγου και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της παράδοσης τιμώντας παράλληλα τους προγόνους μας ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Σισμανίδης που τόνισε ότι ο Δήμος στέκεται αρωγός στις οργανωμένες προσπάθειες των πολιτιστικών φορέων όπως αυτές των Στενημαχιτών και συνεχάρη τα μέλη του. Τυχερή από την βασιλόπιτα αναδείχθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ευαγγελία Μαυρομάτη – Τομπουλίδου κερδίζοντας έναν πίνακα ζωγραφικής από τον Κιλκισιώτη ζωγράφο Χρήστο Τσιλιγκερίδη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Μαυρομάτη μίλησε με θερμά λόγια για το Δήμο Κιλκίς που συμπαρίσταται στο έργο τους και συνεργάζεται σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο του Συλλόγου και ότι οι προσπάθειες για τη διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων δεν θα σταματήσει όσο υπάρχει αγάπη και μεράκι από τα μέλη του Συλλόγου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήμα των μικρών, εφήβων και ενηλίκων, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν πριν πέσει η αυλαία.

Τις παραδοσιακές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα διοργάνωσαν ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς “ο Άγιος Τρύφων” και ο Δήμος Κιλκίς ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Σισμανίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Τσογγίδης και κ. Λάζαρος Παζαρτζικλής αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κιλκίς κ. Δημητριος Τσαντάκης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κα. Μαρία Τσοπούλου, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.