Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κιλκίς: Έκθεση εικαστικών ''731 – Γολγοθάς'' Αθανασίου Ν. Κατσιάνη

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής η έκθεση εικαστικών του εκπαιδευτικού και αυτοδίδακτου γλύπτη Αθανασίου Ν. Κατσιάνη.

Η έκθεση έχει τίτλο ''731 – Γολγοθάς'' και περιλαμβάνει γλυπτές συνθέσεις και εικόνες με θέμα τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Κύριος πυρήνας της συλλογής είναι η απόκρουση της εαρινής αντεπίθεσης των Ιταλών στις 9 Μαρτίου 1941 στο στρατηγικής σημασίας ύψωμα ''731''. Το ύψωμα αυτό ονομάστηκε ''Γολγοθάς'' από τους Έλληνες υπερασπιστές του και ''ιερή ζώνη'' (zona sacra) από τους Ιταλούς. Στις μάχες αυτές, και τούτο δεν είναι ευρέως γνωστό, έπεσαν και αρκετοί Κιλκισιώτες.

Η έκθεση εικαστικών ''731 – Γολγοθάς'' είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Αθανασίου Ν. Κατσιάνη.

Ο δημιουργός χρησιμοποιεί τον πηλό για τις γλυπτές συνθέσεις ενώ για τις εικόνες χρησιμοποιείται η μέθοδος ανάστροφης φωτογραφίας σε ξύλο. Σε όλο το έργο διακρίνεται η προσπάθεια μιας ρεαλιστικής ιστορικής προσέγγισης – αναπαράστασης γεγονότων, προσώπων και τοπίων, που σκοπό έχει να καταδείξει τις σκληρές πτυχές του πολέμου, καταρρίπτοντας το μύθο μιας εύκολης νίκης κατά των Ιταλών. 


Συγχρόνως προβάλλονται οι αξίες και τα ιδανικά μιας άλλης εποχής που οδήγησαν στην πρώτη νίκη του Άξονα στον ελεύθερο κόσμο. Παρουσιάζονται, επίσης, κάποιοι πρωταγωνιστές του πολέμου που είτε είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, είτε έφυγαν από τη ζωή, πικραμένοι από την αντιμετώπιση της ελληνικής Πολιτείας.

Τα σουρεαλιστικά στοιχεία που εκτίθενται σε ορισμένα έργα, δεν προέρχονται από την αυθαίρετη φαντασία του δημιουργού αλλά βασίζονται σε διηγήσεις, δημοσιεύματα ή θρύλους της εποχής.

Η έκθεση εικαστικών έχει τη διοργανωτική υποστήριξη της Θρακικής Εστίας Κιλκίς και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς (Αντιδημαρχία Πολιτισμού).

Διάρκεια έκθεσης: 9 -20 Μαρτίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 12:00 & 16:00 – 20:00

Κυριακή 17:00 – 20:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.