Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Επίσκεψη δημάρχων στο Hotspot Διαβατών

Το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία, το Σάββατο 27.2.2016, οι Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κκ Λάζαρος Κυρίζογλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης –Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ)-, Σίμος Δανιηλίδης Νεάπολης-Συκεών –Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ-, Θεοδόσης Μπακογλίδης Καλαμαριάς –Μέλος ΔΣ ΠΕΔ/ΚΜ-, Πέτρος Σούλας Κορδελιού-Ευόσμου, Δημήτρης Δεμουρτζίδης Π. Μελά και Αστέριος Γαβότσης Ωραιοκάστρου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του κέντρου, τις υφιστάμενες ανάγκες και τα προβλήματα, με σκοπό να συνδράμουν στην επίλυσή τους. 

Η ενημέρωση έγινε από τον υπεύθυνο του Κέντρου κ. Σάκη Παπαθεμελή και τον εκπρόσωπο του Γ’ ΣΣ αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού. Ο Ελληνικός Στρατός έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων (προετοιμασία και διανομή φαγητού πρωΐ-μεσημέρι-βράδυ).

Δήμοι διέθεσαν κάδους απορριμμάτων και διενεργούν την αποκομιδή, ενώ θα διαθέσουν κι άλλους κάδους απορριμμάτων, ηλεκτρολόγους για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, σκηνές, κοντέινερ αποθήκευσης τροφίμων. Ταυτόχρονα έκαναν παρέμβαση στην ΕΥΑΘ προκειμένου να γίνει η σύνδεση υδροδότησης του Κέντρου και η σύνδεση με την αποχέτευση (τώρα τα λύματα πέφτουν σε στεγανό βόθρο του πρώην στρατοπέδου τον οποίο αδειάζει βοθροφόρο όχημα του στρατού). Η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων γίνεται από το στρατό και τις ΜηΚυΟ. 

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι τη στιγμή της επίσκεψης υπήρχαν 1500 περίπου πρόσφυγες, ενώ στην Ειδομένη ο αριθμός των προσφύγων ανέρχονται σε 6.800 πρόσφυγες, με πολλά μικρά παιδιά και μωρά παιδιά (βρέφη), για την προστασία των οποίων υπάρχει ανάγκη θερμαντικών σωμάτων.

Την ώρα που η προσφυγική κρίση οξύνεται, την ώρα που πληθυσμοί προδήλως δυσανάλογοι προς τις αντοχές της χώρας μας και των τοπικών μας κοινωνιών εγκλωβίζονται προ της μοναδικής πύλης εξόδου τους στην Ειδομένη του Δήμου Παιανίας (Κιλκίς), την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται τόποι και τρόποι για την υποδοχή και μετάβαση των προσφύγων προς τις χώρες της Βορειοκεντρικής Ευρώπης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (οι Δήμοι της ΠΕΔ/ΚΜ) ήδη ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει με ανθρωπιστική και κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα, πρωτοβουλίες και συστρατεύει όλες τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Για μία ακόμη φορά κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση, να ενημερώνει του δήμους ώστε να δίδεται η καλύτερη δυνατή λύση και να αποφεύγονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. 

Επίσης ζητάμε την άμεση θεσμική –νομοθετική- ρύθμιση ώστε και προσωπικό να διαθέσουμε ως δήμοι για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Κέντρων και πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω της προσφυγικής κρίσης, ξεπερνώντας τα προβλήματα του προληπτικού ελέγχου ωριμότητας των δαπανών (π.χ. καταλογισμοί κλπ.). Κάνουμε έκκληση προς όλους τους Δήμους της ΠΕΔ/ΚΜ να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η ΠΕΔ/ΚΜ εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της για τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που, αντί της υποδοχής, ορθώνουν τείχη στα σύνορά τους. Αυτή η στάση δεν συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.