Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΚΚΕ για τους εκατοντάδες μαχητές και μαχήτριες που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Φλώρινας το 1949

Από το Κιλκίς θα ξεκινήσει λεωφορείο την Κυριακή 14 Φλεβάρη, στις 7:00 το πρωί,
από την Πλατεία Ειρήνης.
Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Φλώρινα, την Κυριακή 14 Φλεβάρη και ώρα 11:00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, ενώ θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Η μάχη της Φλώρινας ήταν μια από τις πιο δύσκολες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ, προκειμένου να καταλάβει μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που διέθεταν άφθονο πολεμικό υλικό.

Ο αστικός στρατός είχε έγκαιρα αντιληφθεί τις προθέσεις του ΔΣΕ και ήταν προετοιμασμένος για αυτή τη μάχη. Έχοντας μάλιστα το συσχετισμό δύναμης υπέρ του, έκανε εξαρχής αυτή την πολεμική σύγκρουση άνιση σε βάρος του ΔΣΕ, εφόσον ο τελευταίος είχε χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Όμως οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ πολέμησαν και σε αυτή τη μάχη με άφθαστο ηρωισμό και αυτοθυσία, έχοντας συναίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής τους. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν μέσα σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, με κύριο όπλο την αλύγιστη θέληση και την αφοσίωση στο δίκιο του αγώνα τους, με την γενναιότητά τους να ανατρέψουν τον άνισο συσχετισμό δύναμης και να κάνουν κατορθωτό το ακατόρθωτο.

Και στη μάχη της Φλώρινας, παρά την ήττα και τις πολύ μεγάλες απώλειες (πάνω από 800 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1000 οι τραυματίες), αναδείχθηκε περίτρανα η ηθικοπολιτική ανωτερότητα και το ακατάβλητο σθένος του ΔΣΕ.

Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο αστικός στρατός διέπραξε ένα μεγάλο ανοσιούργημα. Μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε με μπουλντόζες σε ένα λάκκο που άνοιξε σε χωράφι στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος.

Σ’ αυτό το χωράφι, στο χώρο του κοινού τους τάφου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, αντάξιου της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ. Ο χώρος έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ από το 2009 και σ' αυτόν, με τη σημαντική οικονομική συμβολή πολλών αγωνιστών του ΔΣΕ, των απογόνων τους, καθώς και φίλων του Κόμματος, έγινε η κατάλληλη διαμόρφωση και ανεγέρθηκε μνημείο που αναδεικνύει και τιμά τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας.

Το μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο του χώρου, είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.

Κρατάμε στα χέρια μας γερά και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία με τα πιο μεγάλα και πανανθρώπινα ιδανικά για τα οποία έπεσαν. Για να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στους πολέμους, τη φτώχεια. Για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.