Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ένας χρόνος Μπάχαλο στην Παιδεία

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Ένας χρόνος έχει περάσει από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά», με το χώρο της Παιδείας να αιμορραγεί σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας άλλαξε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως η πολιτική της ισοπέδωσης των προηγούμενων νόμων που δεν αντιστοιχούν στην «ιδεολογία» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται ακάθεκτη. 


Τα σχολεία παραμένουν ακόμα με τεράστια κενά, με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, την ώρα που πολιτικά γραφεία και διοικητικές υπηρεσίες έχουν γεμίσει με εκπαιδευτικούς, τα Συμβούλια Ιδρυμάτων αποδυναμώθηκαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μπαράζ παραιτήσεων από πανεπιστημιακούς, τα πρότυπα σχολεία συρρικνώθηκαν, ενώ αντίθετα οι πελατειακές πρακτικές ενισχύθηκαν.

Με μικρό νομοθετικό έργο, παρά τις εξαγγελίες για σαρωτικές πλην ανακουφιστικές για την εκπαίδευση αλλαγές και νομοθετικές παρεμβάσεις που δεν λύνουν κανένα από τα καίρια ζητήματα της Παιδείας, αλλά εξυπηρετούν μονάχα το πελατειακό κράτος και εύκολες υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά η κυβέρνηση, το υπουργείο επικαλείται την ανάγκη συναίνεσης στο χώρο της Παιδείας, αλλά δεν έχει πείσει κανέναν μέχρι στιγμής. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν μέσα σε δύο μήνες έχει προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς τον περιβόητο διάλογο που ευαγγελίζεται.

Παράλληλα, έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους γονείς με νομοσχέδια που αν και δίνει στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει φτάσει στη Βουλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ενώ νωπές είναι ακόμα οι μνήμες για τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
M.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση.
M.Sc., Διοίκηση Σχολικών Μονάδων – MUNDIS (Άριστα 10).
Αν. Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) Κιλκίς
.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.