Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Εναρκτήρια εκδήλωση του έργου «microSTARS» στο Επιμελητήριο Κιλκίς

Τη δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και μικροχρηματοδότηση για την ίδρυση και ανάπτυξη startups έχουν άνεργοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, στο πλαίσιο του έργου «Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της διασυνοριακής περιοχής» με ακρωνύμιο «microSTARS» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδα – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013».

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης του έργου που διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κιλκίςτην Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 στο Κιλκίς.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ Νικόλαος Ευθυμιάδης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, αναφερόμενοι στην εποικοδομητική συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην υλοποίηση του έργου. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Τονικίδης τόνισε την άμεση ανάγκη χορήγησης πιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις καθώς πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και η βιωσιμότητα του καθημερινά φθίνει. 

Η παροχή μικροπιστώσεων συνιστά μια αξιόλογη προοπτική, η οποία αναμένεται να αναθερμάνει την εγχώρια οικονομία. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με ποσά της τάξεως των 5 έως 35 χιλιάδων ευρώ αναμένεται να προσδώσει την απαραίτητη ώθηση σε νέους κυρίως επιχειρηματίες, καλύπτοντας την καταγεγραμμένη έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. 

Παράλληλα και σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί μια κερδοφόρα τακτική και για τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς λόγω της ευρείας διασποράς των πιστώσεων σε πολλές επιχειρήσεις περιορίζεται ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν. Με την δράση αυτή καλύπτουμε το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου που είναι η υιοθέτηση λύσεων μόνιμου χαρακτήρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και ικανές να ανταποκριθούν στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες υποχρεώσεις τους.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ κ. Ευθυμιάδης τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό ακόμη στάδιο όσον αφορά στις μικροπιστώσεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το χάσμα αυτό προσπαθεί να γεφυρώσει η πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ μέσα από το έργο «microSTARS», αξιοποιώντας την ξενόφερτη τεχνογνωσία με ελληνική υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση προσωπικού από τις επιλέξιμες περιοχές του έργου. Το πάνελ της συζήτησης συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ Σπύρος Σκοτίδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπεύθυνος του έργου «microSTARS» από το ΚΕΠΑ Νεοκλής Στάμκος, παρουσίασε το έργο τονίζοντας τις ωφέλειες της λειτουργίας του κέντρου παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης - BDS (Βusiness Development Services) για το Νομό Κιλκίς. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως σκοπός του «microSTARS» είναι η δημιουργία βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή με την ενίσχυση της ικανότητας και της κινητοποίησης των ανθρώπινων πόρων. 

Ειδικότερα το έργο έχει ως στόχο να βελτιωθούν οι ικανότητες και οι δεξιότητες των μικρο-επιχειρηματιών και των ανέργων, να δοθούν κίνητρα στους ανέργους ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και η μεταφορά εμπειριών και τεχνικών σε επιχειρήσεις της περιοχής, και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις πολύ μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, στους άμεσους στόχους του ΚΕΠΑ, είναι η λειτουργία δυο Κέντρων Παροχής Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Το γραφείο στο Κιλκίς θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2016.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Τουρναβίτης, Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Καρδίτσας και Εκπρόσωπος του Δικτύου Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας SES-net τόνισε πως η κοινωνική χρηματοοικονομική αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων. 

Στην Ελλάδα, σημείωσε, δεν υπάρχει ακόμη αγορά κοινωνικής χρηματοοικονομικής, έχοντας ως κύριες ελλείψεις την απουσία ενός κατάλληλου μέσου κοινωνικής χρηματοοικονομικής από την πλευρά της προσφοράς, την έλλειψη επενδυτικής ετοιμότητας από την πλευρά της ζήτησης και την έλλειψη ενδιάμεσων φορέων που μπορούν να γεφυρώσουν τη ζήτηση και την προσφορά, προσφέροντας υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες από τοMicrofinance Centre (MFC) της Πολωνίας. Συγκεκριμένα, ο PiotrKorynski αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές για τη λειτουργία των BDS, ενώ ο ArturMunteanu παρουσίασε στοιχεία για τις μικροπιστώσεις και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδοτήσεων. 

Μεταξύ των καλών πρακτικών των κέντρων BDSαναφέρθηκαν: η συσχέτιση των υπηρεσιών με τις πραγματικές ανάγκες μιας επιχείρησης στο επίπεδο που λειτουργεί η ίδια η επιχείρηση, οι υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες και προσιτές για τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, η υποστήριξη της επιχείρησης ως προς τη διασύνδεση της με τις αγορές, η παροχή των υπηρεσιών σε συνεχή βάση και η αναπροσαρμογή τους ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών και των μεταβαλλόμενων αγορών και τέλος ηπαροχή των υπηρεσιών αυτών από κατάλληλο προσωπικό που αντιλαμβάνεται τους επιχειρηματίες και τον τρόπος ζωής τους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΠΑ με το Δίκτυο SES-net και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, επισφραγίζοντας την από κοινού προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων στηδημιουργίαενός ενιαίου φορέα για την παροχή μικροπιστώσεων και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους.

Οι συμμετέχοντες φορείς του έργου «microSTARS» είναι το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) ως επικεφαλής εταίρος και ο φορέας Microcredit Foundation Horizonti από την ΠΓΔΜ.

Το έργο «microSTARS» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδος και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.