Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τι είναι η στηθάγχη;

Του Βασίλη Καρασαββίδη*
Η στηθάγχη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο στο στήθος, που προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στο μυοκάρδιο. Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου. Συνήθως περιγράφεται ως συμπίεση, πίεση, βάρος, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος σας.

Η στηθάγχη μπορεί να είναι ένα επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα ή ένα αιφνίδιο σύμπτωμα που προκαλεί έντονη ανησυχία για την υγεία.


Η στηθάγχη είναι σχετικά συχνή, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από άλλους τύπους πόνου στο στήθος, όπως ο πόνος ή δυσφορία της δυσπεψίας. Εάν έχετε ανεξήγητο πόνο στο στήθος, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.




Συμπτώματα

Στα συμπτώματα που συνδέονται με τη στηθάγχη περιλαμβάνονται:

• Πόνος στο στήθος ή δυσφορία

• Πόνος στους βραχίονες, στο λαιμό, στο σαγόνι, στον ώμο ή στην πλάτη που συνοδεύει τον πόνο στο στήθος

• Ναυτία

• Κόπωση

• Δυσκολία στην αναπνοή

• Εφίδρωση 

• Ζάλη

Ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία στη στηθάγχη συνήθως περιγράφεται ως πίεση, συμπίεση, πληρότητα ή πόνος στο κέντρο του στήθους σας. Μερικοί άνθρωποι με συμπτώματα στηθάγχης, περιγράφουν τη στηθάγχη, ως αίσθηση σαν μια μέγγενη να πιέζει το στήθος τους ή αισθάνονται σαν ένα μεγάλο βάρος να έχει πιέζει το στήθος τους. Για άλλους, μπορεί να είναι μια αίσθηση σαν δυσπεψία.

Η σοβαρότητα, η διάρκεια και το είδος της στηθάγχης μπορεί να ποικίλει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε, εάν έχετε μια νέα ή μεταβαλλόμενη δυσφορία στο στήθος. Νέα ή διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν μια πιο επικίνδυνη μορφή της στηθάγχης (ασταθής στηθάγχη) ή καρδιακή προσβολή.

Η σταθερή στηθάγχη είναι η πιο κοινή μορφή της στηθάγχης, και συμβαίνει συνήθως με την άσκηση και υποχωρεί με την ανάπαυση. Αν δυσφορία στο στήθος είναι ένα νέο σύμπτωμα για σας, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας, για να μάθετε τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος σας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Εάν η σταθερή στηθάγχη σας χειροτερεύει ή αλλάζει, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Χαρακτηριστικά της σταθερής στηθάγχης
• Αναπτύσσεται όταν η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά, όπως όταν ασκείστε ή ανεβαίνετε σκάλες.

• Μπορεί συνήθως να προβλεφθεί και ο πόνος είναι συνήθως παρόμοιος με το προηγούμενο είδος πόνου που είχατε στο στήθος.

• Διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως πέντε λεπτά ή λιγότερο.

• Εξαφανίζεται νωρίτερα, εάν ξεκουραστείτε και εάν χρησιμοποιείσετε το αντιστηθαγχικό σας φάρμακο.

Χαρακτηριστικά της ασταθούς στηθάγχης (μια επείγουσα ιατρική ανάγκη)
• Παρουσιάζεται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας

• Υπάρχει αλλαγή από το συνήθη χαρακτήρα της στηθάγχης σας

• Είναι απροσδόκητη

• Είναι συνήθως πιο σοβαρή και διαρκεί περισσότερο από τη σταθερή στηθάγχη, ίσως και για ένα διάστημα έως 30 λεπτά

• Μπορεί να μην εξαφανιστεί με την ανάπαυση ή τη χρήση των αντιστηθαγχικών φαρμάκων.

• μπορεί να σηματοδοτεί μια καρδιακή προσβολή

Στηθάγχη στις γυναίκες

Τα συμπτώματα της στηθάγχης μιας γυναίκας μπορεί να είναι διαφορετικά από τα κλασικά συμπτώματα της στηθάγχης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως ναυτία, δύσπνοια, κοιλιακό πόνο ή υπερβολική κόπωση, με ή χωρίς πόνο στο στήθος. Ή μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ενόχληση στο λαιμό, το σαγόνι ή στην πλάτη ή πόνο σαν μαχαίρωμα αντί της πιο χαρακτηριστικής πίεσης στο στήθος της. Οι διαφορές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένη αναζήτηση της θεραπείας.








Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν ο πόνος στο στήθος σας διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά και δεν υποχωρεί κατά την ανάπαυση ή όταν λάβετε τα αντιστηθαγχικά σας φάρμακα, μπορεί να είναι σημάδι μιας καρδιακής προσβολής. Καλέστε το 166 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Κανονίστε για τη μεταφορά σας. Οδηγήστε μόνοι, τον εαυτό σας, στο νοσοκομείο μόνο ως έσχατη λύση.

ΑιτίεςΗ στηθάγχη προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στο μυοκάρδιο. Το αίμα σας μεταφέρει το οξυγόνο, το οποίο το χρειάζεται το μυοκάρδιό σας για να επιβιώσει. Όταν το μυοκάρδιό σας δε λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, προκαλείται μια κατάσταση που ονομάζεται ισχαιμία.

Η πιο κοινή αιτία μειωμένης ροής αίματος στο μυοκάρδιό σας είναι η στεφανιαία νόσος. Οι αρτηρίες της καρδιά σας (στεφανιαίες αρτηρίες) μπορεί να στενεύουν από εναποθέσεις, που ονομάζονται πλάκες. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Αυτή η μειωμένη ροή αίματος είναι ένα πρόβλημα εφοδιασμού - η καρδιά σας δεν παίρνει αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί δεν έχετε πάντα στηθάγχη, ενώ οι αρτηρίες της καρδιάς σας στένεψαν λόγω συσσώρευσης λιπαρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την περίοδο χαμηλής ζήτησης οξυγόνου - για παράδειγμα όταν είστε σε ανάπαυση - το μυοκάρδιό σας μπορεί να είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα ​​με τη μειωμένη ποσότητα της ροής του αίματος, χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα στηθάγχης. Αλλά όταν αυξηθεί η ζήτηση σε οξυγόνο, όπως όταν ασκείστε, αυτό μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη.
• Σταθερή στηθάγχη
Η σταθερή στηθάγχη συνήθως προκαλείται κατά τη φυσική άσκηση. Όταν ανεβαίνετε σκάλες, ασκείστε ή βαδίζετε, η καρδιά σας απαιτεί περισσότερο αίμα, αλλά είναι πιο δύσκολο για τον καρδιακό μυ να λάβει αρκετό αίμα, όταν οι αρτηρίες σας έχουν στενέψει.

Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα, άλλοι παράγοντες, όπως η συναισθηματική πίεση, οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα βαριά γεύματα και το κάπνισμα, επίσης, μπορεί να περιορίσουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν στηθάγχη.

• Ασταθής στηθάγχη 
Εάν οι εναποθέσεις που περιέχουν λίπος (πλάκες) σε ένα αιμοφόρο αγγείο υποστούν ρήξη και ένας θρόμβος αίματος σχηματισθεί, μπορεί ταχύτατα να αποφράξει ή να μειώσει τη ροή αίματος δια μέσω της στενωμένης αρτηρίας. Έτσι, αιφνίδια και σε σοβαρό βαθμό μειώνεται η ροή του αίματος προς το μυοκάρδιο. Η ασταθής στηθάγχη μπορεί επίσης να προκληθεί από θρόμβους αίματος που αποφράσουν πλήρως ή εν μέρει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας.

Η ασταθής στηθάγχη μπορεί να επιδεινώνεται και να μην ανακουφίζεται με την ανάπαυση ή τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή σας. Αν η ροή του αίματος δεν βελτιωθεί, το μυοκάρδιο στερείται οξυγόνου και νεκρώνεται - καρδιακή προσβολή. Η ασταθής στηθάγχη είναι επικίνδυνη και απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

• Στηθάγχη Prinzmetal
Η ασταθής στηθάγχη, που ονομάζεται επίσης και στηθάγχη του Prinzmetal, προκαλείται από σπασμό της στεφανιαίας αρτηρίας, η οποία στενεύει προσωρινά. Αυτή η στένωση μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας, προκαλώντας πόνο στο στήθος. Prinzmetal στηθάγχη μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, και συχνά είναι σοβαρή. Αυτή μπορεί να ανακουφιστεί με φάρμακα.

Παράγοντες κινδύνου
Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και στηθάγχη:

• Η χρήση του καπνού 

Καπνός για μάσημα, το κάπνισμα και η μακροχρόνια έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών - συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς σας - επιτρέποντας τις εναποθέσεις χοληστερόλης να μειώνουν ή και να σταματούν τη ροή του αίματος.

• Σακχαρώδης Διαβήτης 
Ο διαβήτης είναι η αδυναμία του σώματός σας να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή να ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη, είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη, η οποία είναι μια μορφή της ζάχαρης από τις τροφές. Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, η οποία οδηγεί σε στηθάγχη και καρδιακές προσβολές με την επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης.

• Αρτηριακή Υπέρταση
Η πίεση του αίματος προσδιορίζεται από την ποσότητα του αίματος που αντλεί η καρδιά σας και από το μέγεθος της αντίστασης στην ροή του αίματος από τις αρτηρίες σας. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τις αρτηρίες.

• Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων 
Η χοληστερόλη αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των εναποθέσεων, που μπορεί να στενέψουν τις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τροφοδοτούν την καρδιά σας. Ένα υψηλό επίπεδο της γνωστής ως λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης (η «κακή» χοληστερόλη), αυξάνει τον κίνδυνο στηθάγχης και καρδιακών προσβολών. Το υψηλό επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους του αίματος που σχετίζονται με τη διατροφή σας, είναι επίσης ανεπιθύμητο.

• Ιστορικό καρδιακών παθήσεων
Εάν έχετε στεφανιαία νόσο ή αν έχετε πάθει καρδιακή προσβολή, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στηθάγχης.

• Η μεγαλύτερη ηλικία 
Οι άνδρες άνω των 45 ετών και οι γυναίκες άνω των 55 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι νεότεροι ενήλικες.

• Η έλλειψη άσκησης 
Ένας ανενεργός τρόπος ζωής συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, στο διαβήτης τύπου 2 και στην παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

• Παχυσαρκία 
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο στηθάγχης και καρδιακής νόσου, διότι συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Επίσης, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τροφοδοτήσει με αίμα την περίσσεια ιστών.

• Το άγχος
Το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για στηθάγχη και καρδιακές προσβολές. Πάρα πολύ άγχος, καθώς και ο θυμός, μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Η διακύμανση των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του στρες μπορεί να στνέψει τις αρτηρίες σας και να επιδεινώσει τη στηθάγχη.

Επιπλοκές
Ο πόνος στο στήθος που μπορεί να συμβεί με τη στηθάγχη μπορεί να μετατρέψει κάποιες συνήθεις δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, σε μη ανεκτές. Ωστόσο, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή που μας ανησυχεί με τη στηθάγχη είναι καρδιακή προσβολή.

Κοινά σημεία και συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

• Πίεση, πληρότητα ή συμπιεστικός πόνος στο κέντρο του στήθους σας, που διαρκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά.

• Πόνος που εκτείνεται πέρα ​​από το στήθος σας προς τον ώμο, το βραχίονα, την πλάτη, ή ακόμα και στα δόντια και το σαγόνι σας.

• Αυξημένα επεισόδια πόνου στο στήθος.

• Ο παρατεταμένος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα

· Δυσκολία στην αναπνοή

• Εφίδρωση

• Επικείμενη αίσθηση θανάτου

• Λιποθυμία

• Ναυτία και ο έμετος

Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Αν έχετε αιφνίδιο πόνο στο στήθος (ασταθή στηθάγχη), καλέστε το 166 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας αμέσως.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια στηθάγχης, επειδή τα συμπτώματά σας είναι σύντομα και συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, ή ανησυχείτε για τον κίνδυνο στηθάγχης λόγω του ισχυρού οικογενειακού ιστορικού σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας. Αν η στηθάγχη βρεθεί νωρίς, η θεραπεία σας μπορεί να είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο, και επειδή υπάρχει συχνά πολύ έδαφος να καλύψετε, είναι μια καλή ιδέα να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ υπάρχουν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείς να κάνεις
• Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν το ραντεβού. Τη στιγμή που κλείνετε το ραντεβού, ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.

• Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με στηθάγχη.

• Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβάνοντας οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό στηθάγχης, πόνου στο στήθος, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη και έντονου στρες ή πρόσφατων αλλαγών του τρόπου ζωής.

• Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε.

• Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Αυτός που θα σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.

• Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες διατροφής και άσκησής σας. Αν δεν ακολουθείτε ήδη μια δίαιτα ή άσκηση ρουτίνας, να είναι έτοιμος να μιλήσετε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα.

Γράψτε τις ερωτήσεις που θα απευθύνετε στο γιατρό σας
Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος ερωτήσεων, που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του. Δημιουργήστε λίστα με τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές μέχρι τις λιγότερο σημαντικές στην περίπτωση που ο χρόνος δε είναι αρκετός. Ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με τη στηθάγχη, για να ρωτήσετε το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

• Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

• Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;

• Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ; Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις αυτές;

• Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και τι προτείνετε;

• Ποια τρόφιμα θα πρέπει να φάω ή να αποφύγω;

• Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας;

• Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα συγχρόνως και αυτά τα προβλήματα;

• Πόσο συχνή πρέπει να είναι η παρακολούθησή μου από εσάς σχετικά με τη στηθάγχη μου;

• Υπάρχει άλλη εναλλακτική αντιμετώπιση σχετικά με την αγωγή που μου συνταγογραφείτε;

• Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου στο σπίτι; Ποιες ιστοσελίδες μου προτείνετε να επισκεφθώ;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμες για το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλετε ερωτήσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσει ορισμένα ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσετε, για να έχετε χρόνο να επεκταθείτε στα σημεία που ενδιαφέρεστε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

• Πότε άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;

• Είναι Πόνος; Δυσφορία; Σφίξιμο; Πίεση; Τσίμπημα; Μαχαίρωμα;

• Πού εντοπίζετε ο πόνος; Είναι σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή περισσότερο γενικευμένη;

• Μήπως ο πόνος εξαπλώνεται στο λαιμό και τα χέρια σας; Πώς και πότε άρχισε ο πόνος; Μήπως φαίνεται κάτι συγκεκριμένο να προκαλεί τον πόνο; Άρχισε σταδιακά ή ξαφνικά;

• Πόσο διαρκεί;

• Τι τον επιδεινώνει; η δραστηριότητα; η αναπνοή; η κίνηση του σώματος;

• Τι σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα; η ξεκούραση; οι βαθιές ανάσες; η όρθια στάση;

• Έχετε άλλα συνοδά συμπτώματα με τον πόνο, όπως ναυτία ή ζάλη;

• Έχετε δυσκολία στην κατάποση;

• Έχετε συχνά καούρα; (Καούρα μπορεί να μιμηθεί την αίσθηση της στηθάγχης.)

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνετε υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως η διακοπή του καπνίσματος, να τρώτε υγιεινές τροφές και να γίνετε σωματικά πιο δραστήριοι. Αυτές είναι οι κύριες γραμμές άμυνας κατά της στηθάγχης και των επιπλοκών της, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εξετάσεις και διάγνωση
Για τη διάγνωση της στηθάγχης, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει κάνοντας μια φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Θα πρέπει επίσης να σας ρωτήσει για τυχόν παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις, με τις οποίες ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να επιβεβαιώσει εάν έχετε στηθάγχη:

• Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ανιχνεύει τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν τους παλμούς της καρδιά σου, καθώς διαδίδονται μέσα σε αυτή. Ο γιατρός σας μπορεί να διαβάσει το καρδιογράφημα για να διαγνώσει αν η ροή του αίματος στην καρδιάς σας έχει επιβραδυνθεί, διακοπεί ή αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή.


•Τεστ κοπώσεως
Μερικές φορές η στηθάγχη είναι πιο εύκολο να διαγνωσθεί, όταν η καρδιά σας δουλεύει σκληρότερα. Κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως, ασκείστε με περπάτημα σε διάδρομο ή με πετάλι σε στατικό ποδήλατο. Κατά την άσκηση, παρακολουθείται η αρτηριακή σας πίεση και το καρδιογράφημά σας. Αν δεν είστε σε θέση να ασκηθείτε, μπορεί να σας δοθούν φάρμακα που προκαλούν την καρδιά σας να εργασθεί σκληρότερα για να μιμηθεί την άσκηση.

• Υπερηχοκαρδιογράφημα 
Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες της καρδιάς. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις εικόνες για να διαπιστώσει αν υπάρχουν τομείς του καρδιακού μυός σας που έχουν καταστραφεί από κακή ροή του αίματος - μια αιτία της στηθάγχης. Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα γίνεται μερικές φορές σε συνδυασμό με ένα τεστ κοπώσεως.

• Πυρηνική δοκιμασία κόπωσης (Σπινθηρογράφημα καρδιάς) 
Ένα σπινθηρογράφημα βοηθά στην αξιολόγηση της ροής αίματος στον καρδιακό μυ σας, σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της κόπωσης. Είναι παρόμοιο με ένα τεστ κόπωσης ρουτίνας, αλλά κατά τη διάρκεια του σπινθηρογραφήματος, μία ραδιενεργός ουσία εγχέεται στο αίμα σας. Αυτή η ουσία αναμιγνύεται με το αίμα και φτάνει στην καρδιά σας. Ένας ειδικός σαρωτής - ο οποίος ανιχνεύει το ραδιενεργό υλικό στην καρδιά σας - δημιουργεί εικόνες του μυοκαρδίου σας. Ανεπαρκή ροή του αίματος σε οποιοδήποτε τμήμα της καρδιάς σας θα εμφανιστεί ως ένα φωτεινό σημείο στις εικόνες.

• Ακτινογραφια Θώρακος
Η εξέταση αυτή λαμβάνει εικόνες της καρδιάς και των πνευμόνων σας. Αυτό γίνεται για να διερευνηθούν άλλες παθήσεις, που μπορεί να εξηγήσουν τα συμπτώματά σας και να δείξει αν έχετε μια διατεταμένη (μεγάλη) καρδιά.

• Εξετάσεις Αίματος 
Ορισμένα ένζυμα της καρδιάς, όταν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή, διαρρέουν αργά στο αίμα σας. Δείγματα αίματος μπορούν να ελέγξουν την παρουσία αυτών των ενζύμων.

• Στεφανιογραφία
Η στεφανιογρφία χρησιμοποιεί απεικόνιση με ακτίνες Χ για να εξετάσει τον αυλό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς σας. Είναι μέρος μιας γενικής ομάδας διαδικασιών, που είναι γνωστές ως καρδιακός καθετηριασμός. Κατά τη διάρκεια της στεφανιογραφίας, ένα είδος χρωστικής ουσίας (σκιαγραφικό), το οποίο είναι ορατό από το μηχάνημα ακτίνων Χ, εγχύεται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας. Το μηχάνημα ακτίνων Χ παίρνει γρήγορα μια σειρά εικόνων (αγγειογραφειών), προσφέροντας μια λεπτομερή εικόνα των αιμοφόρων αγγείων σας.

• Αξονική ή Αναίμακτη στεφανιογραφία (CT scan) 
Σε μια αξονική τομογραφία καρδιάς, βρίσκεστε σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα μηχάνημα με σχήμα δαχτυλιδιού. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ στο εσωτερικό του μηχανήματος περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και συλλέγει εικόνες της καρδιάς και του θωρακά σας, οι οποίες μπορούν να δείξουν αν κάποια από τις αρτηρίες της καρδιάς σας έχει στενέψει ή εάν η καρδιά σας διευρύνεται (αυξάνει σε διαστάσεις).

Θεραπείες και φάρμακα
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της στηθάγχης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των φαρμάκων, της αγγειοπλαστικής με τοποθέτηση stent, ή της επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass). Οι στόχοι της θεραπείας είναι να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής και του θανάτου.

Ωστόσο, αν έχετε ασταθή στηθάγχη ή στηθάγχη που είναι διαφορετική από ό,τι συνήθως, ή εάν συμβαίνει όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, θα πρέπει να έχετε άμεση αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Αν σας στηθάγχη είναι ήπια, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το βασικό μέτρο αυτών που χρειάζεται να κάνετε. Ακόμα κι αν στηθάγχη σας είναι σοβαρή, κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθηθείτε. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Εάν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα. Αποφύγετε την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

• Αν είστε υπέρβαροι, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές απώλειας βάρους.

• Εάν έχετε διαβήτη, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ελεγχόμενος και ότι βρίσκεστε σε ένα βέλτιστο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

• Επειδή η στηθάγχη συχνά προκαλείται από την άσκηση, είναι χρήσιμο να έχετε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και διαλείμματα ανάπαυσης.

• Αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα.

• Η αποφυγή του στρες είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά προσπαθήστε να βρείε τρόπους για να χαλαρώσετε. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις τεχνικές μείωσης του στρες.

• Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή με πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, πολλά φρούτα και λαχανικά, και περιορισμένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

• Συζητήστε με το γιατρό σας για την έναρξη ενός ασφαλούς προγράμματος άσκησης.

Φάρμακα
Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και κυρίως εάν μόνο αυτές δεν βοηθούν στη στηθάγχη σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Νιτρώδη


Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της στηθάγχης. Τα νιτρώδη χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να ρέει στον καρδιακό μυ. Μπορείτε να πάρετε ένα νιτρώδη όταν έχετε στηθάγχη με δυσφορία στο στήθος, πριν κάνετε κάτι που προκαλεί συνήθως στηθάγχη (όπως η φυσική άσκηση), ή σε μια μακροπρόθεσμη προληπτική βάση. Η πιο κοινή μορφή των νιτρωδών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, είναι τα υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης.

• Ασπιρίνη
Η ασπιρίνη μειώνει την ικανότητα του αίματος να πήξει, πράγμα που καθιστά ευκολότερη τη ροή του αίματος μέσα από στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς. Η πρόληψη των θρόμβων στο αίμα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αλλά μην αρχίσετε να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

• Φάρμακα για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβου (αντιαιμοπεταλιακά)
Ορισμένα φάρμακα, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix), η πρασουγρέλη (Effient) και η τικαγρελόρη (Brillique), μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων, καθιστώντας δυσκολότερη τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων στο αίμα σας.

• Βήτα αποκλειστές
Οι βήτα αποκλειστές λειτουργούν αναστέλλοντας τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνης, επίσης γνωστή και ως αδρεναλίνη. Με αποτέλεσμα, η καρδιά να χτυπά πιο αργά και με λιγότερη δύναμη, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Οι βήτα αποκλειστές επίσης βελτιώνουν τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι ή προλαμβάνοντας τη στηθάγχη.

• Οι στατίνες
Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Δρουν αναστέλλοντας τη δημιουργία της χοληστερόλης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων σας. Οι στατίνες έχουν επίσης πολλές άλλες ευεργετικές επιδράσεις στις αρτηρίες της καρδιάς σας.

• Οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου 
Οι Αναστολείς διαύλων ασβεστίου, που ονομάζονται επίσης και ανταγωνιστές ασβεστίου, χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζοντας τα μυϊκά κύτταρα στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας και μειώνει ή προλαμβάνει τη στηθάγχη.

• Η ρανολαζίνη
Η ρανολαζίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη στηθάγχη, όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου, β-αποκλειστές ή νιτρογλυκερίνη. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα αντιστηθαγχικά φάρμακα, η ρανολαζίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα για τη στυτικής δυσλειτουργία.

Ιατρικές διαδικασίες και χειρουργική επέμβαση
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της σταθερής στηθάγχης. Αλλά διαδικασίες, όπως αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent και εγχείρηση bypass στις στεφανιαίες αρτηρίες, χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της στηθάγχης.

• Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent

Κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής - που ονομάζεται επίσης διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) - ένα μικροσκοπικό μπαλόνι εισάγεται στη στενωμένη στεφανιαία αρτηρία σας. Το μπαλόνι εκπτύσσεται για να διευρύνει την αρτηρία, και στη συνέχεια ένα ειδικό μικρό μεταλλικό πλέγμα (stent) εισάγεται συνήθως για να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή. Η διαδικασία αυτή βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, μειώνοντας ή εξαλείφοντας τη στηθάγχη. Η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent είναι μια καλή επιλογή θεραπείας αν έχετε ασταθή στηθάγχη ή αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα δεν θεραπεύουν αποτελεσματικά τη χρόνια σταθερή στηθάγχη σας.

• Χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης


Κατά τη διάρκεια εγχείρησης bypass, μια φλέβα ή αρτηρία από κάποιο άλλο σημείο στο σώμα σας χρησιμοποιείται για να παρακάμψει μια φραγμένη ή στενωμένη αρτηρία της καρδιάς. Η χειρουργική επέμβαση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας και μειώνει ή εξαλείφει τη στηθάγχη. Είναι μια θεραπευτική επιλογή τόσο για ασταθή στηθάγχη και σταθερή στηθάγχη που δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Τρόπος ζωής και προληπτικά μέτρα
Μπορείτε να μειώσετε ή να εμποδίσετε τη στηθάγχη δουλεύοντας για τη μείωση των καρδιακών παραγόντων κινδύνου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε.

• Εάν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα.


• Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με περιορισμένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, και πολλά φρούτα και λαχανικά.

• Συζητήστε με το γιατρό σας για την έναρξη ενός ασφαλούς πρόγραμματος άσκησης.

• Αν είστε υπέρβαροι, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές απώλειας βάρους.

• Πάρτε αντι-στηθαγχικά φάρμακα εάν σας συνταγογραφηθούν και ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

• Αντιμετωπίστε τις ασθένειες ή καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της στηθάγχης, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

• Επειδή η στηθάγχη συχνά προκαλείται από την άσκηση, είναι χρήσιμο να έχετε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και διαλείμματα ανάπαυσης.

• Αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα που σας κάνουν να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτος.

• Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις τεχνικές μείωσης του στρες.

* Βασίλειος Καρασαββίδης
Ειδικός Καρδιολόγος
Στενημάχου 4, Κιλκίς
Τηλ. Ιατρείου: 2341 300433, Κιν.: 6944 684989
E-mail: v.karasavvides@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.