Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

«Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει»

Γράφει ο Δημήτρης Παυλακούδης*
Χριστούγεννα ΣΗΜΕΡΑ! Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και αιώνες ήδη από την Παραμονή της μεγάλης γιορτής, παρέες παρέες τα παιδιά θα σου χτυπήσουν την πόρτα για «να σου τα πούνε», να τραγουδήσουν το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου. Να ψάλλουν τον ερχομό του Χριστού στη ζωή, να ΄φερουν ευχές,χαρά,ζεστασιά κι ελπίδα σε κάθε σπιτικό. 

Εκατομμύρια παιδιά θα πουν τα κάλαντα.Σε πολλές γλώσσες, σε πολλές χώρες, σε πολλές γωνιές του κόσμου. Κρατώντας ζωντανό ένα έθιμο που οι απαρχές του χάνονται στα βάθη του χρόνου. Από τις Καλένδες της Ρωμαϊκής εποχής στα Βυζαντινά Κάλαντα των πρώτων αιώνων. Τα Χριστούγεννα όμως τα κάλαντα δεν είναι μόνο μια παράδοση, αλλά ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα φωτεινό που γεννιέται στις καρδιές κάθε χρόνο

«Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει»

ΧΡΙΣΤΟΣ, ΙΗΣΟΥΣ, ΚΥΡΙΟΣ, ΥΙΟΣ του ΘΕΟΥ: Για μας τους χριστιανούς σήμερα γεννάται ο Σωτήρας μας, το φως της αληθείας, η λύτρωση, η ελπίδα, η πίστη μας. Μα το μεγαλείο της μέρας τούτης δεν πρέπει να περιορίζεται στους πιστούς και μόνο. Γιατί ο Ιησούς συμβολίζει πολλά περισσότερα από το Θεό μια θρησκείας.

Στον Ιησού και στο φως της Γέννησης κρύβεται το μήνυμα της μεγαλύτερης επανάστασης της ιστορίας. Της επανάστασης της Αγάπης, της Ειρήνης, της Αλήθειας και της Ανθρωπιάς. Ενός κόσμους νέου που δε βασιλεύει ο πλούτος, η ύλη, η δόξα, τα αγαθά αλλά ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Ο άνθρωπος όχι ως εμπόρευμα αλλά ως ΑΞΙΑ! Γι΄αυτό και ο σωτήρας του κόσμου είδε το πρώτο φως σε μια σπηλιά,ντυμένος φτωχικά.Συντροφιά του ήταν άνθρωποι ταπεινοί και μόνη του ζεστασιά η αγκαλιά μιας μάνας και τα χνώτα των ζώών. 

Ο Βασιλεύς των Ουρανών κήρυξε επί της γης παίρνοντας τη μορφή του πιο απλού και λαϊκού ανθρώπου. Έζησε κοντά στον πόνο και την πάλη των ανθρώπων του καιρού του, επέλεξε για μαθητές ψαράδες και τους μετέτρεψε σε ψαράδες ψυχών, θεράπευσε τους ασθενείς ασχέτως θρησκείας ή καταγωγής.Δέχθηκε να του αλείψει τα πόδια με μύρο ια πόρνη και συγχώρησε το ληστή. Σταυρώθηκε για χάρη όλων των ανθρώπων, αφού πρώτα υπέφερε τα Θεία Πάθη και δέχθηκε τον πόνο,το χλευασμό, την προσβολή και την κακία των Τελώνων και των Φαρισαίων.Εκείνος όμως προσευχήθηκε πάνω στο σταυρό ακόμη και για κείνους και τους συγχώρησε.

Γι΄αυτό το φως της Ανάστασης σκορπίστηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου και όχι μόνο σε όσους πίστεψαν. Ένα φως που ξεκίνησε την πορεία του από το φως του λαμπρού άστρου που οδήγησε τους μάγους στη φωτισμένη απ΄το φως της Γέννησης του Θεανθρώπου φάτνη μια μέρα σα σήμερα...Εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα!

Από τότε πέρασαν 2015 χρόνια...Κι όμως όσο μακρινά κι αν μοιάζουν όλα τούτα ΕΥΧΟΜΑΙ ολόψυχα όλοι μας να τα ξαναζωντανέψουμε, όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε ημέρα της ζωής μας! Να έχουμε το φως εκείνο μέσα μας.Στην ψυχή μας και στο είναι μας!Πυξίδα φωτεινής πορείας και οδηγό δικό μας στα βήματά μας καθημερινά κι απ΄αυτό το φως να χαρίζουμε και στους γύρω μας.

ΣΗΜΕΡΑ ας ανοίξουμε τις πόρτες και τα παραθύρια μιας διάπλατα και μαζί με τις φωνές των παιδιών που τραγουδούν τα Κάλαντα ας υποδεχθούμε και το Φως της Γέννησης του Σωτήρα! Όχι μόνο για μας αλλά για όλη την Ανθρωπότητα που χρόνο με το χρόνο νιώθει να την κυριεύει το σκοτάδι.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με ΥΓΕΙΑ σ΄όλο τον κόσμο! Με Ελπίδα!
* Δημήτρης Χ. Παυλακούδης
Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού Κιλκίς,
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.