Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Απάτη με τα παυσίπονα Nurofen: Το ίδιο φάρμακο σε άλλο πακέτο!

Το ίδιο φάρμακο σε άλλο πακέτο. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία Reckitt Benckiser κατηγορείται ότι διαθέτει το ίδιο προϊόν, το Nurofen, για διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετικές μάλιστα τιμές.

Στην Αυστραλία το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε την απόσυρση του παυσίπονου από τα φαρμακεία της χώρας καθώς έκρινε ότι η εταιρεία παραπλανά τους καταναλωτές. Να τονίσουμε ότι η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που κινείται δικαστικά κατά των εξειδικευμένων προϊόντων Nurofen, κάποια εκ των οποίων κυκλοφορούν επίσης στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ επίσης είναι διαθέσιμα και μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα προϊόντα Nurofen για την οσφυαλγία, τους πόνους περιόδου, την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσεως ήταν στην πραγματικότητα ολόιδια και ότι η Reckitt Benckiser «ενεπλάκη σε παραπλανητική συμπεριφορά» διαφημίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικά προϊόντα.

Σύμφωνα με δειγματοληπτικές τιμές από τρία φαρμακεία του Σίδνεϊ τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen πωλούνταν στην διπλάσια σχεδόν τιμή από το βασικό αναλγητικό. Όπως απεδείχθη σύμφωνα με την Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), τα «στοχευμένα» αναλγητικά περιείχαν όλα την ίδια δραστική ουσία, ιβουπροφαίνη των 342 mg. Η εταιρεία Reckitt Benckiser με τη σειρά της απαντά ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen «δεν είχαν στόχο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές».

Μιλώντας στο BBC Radio 4 ο επικεφαλής της εταιρείας για θέματα ρυθμιστικών και ιατρικών υποθέσεων στην Ευρώπη, Aomesh Bhatt, υποστήριξε για τις διαφορετικές συσκευασίες: «Οι καταναλωτές θέλουν πλοήγηση μέσα σε ένα παντοπωλείο όπου δεν υπάρχει κανείς ειδικός να τους βοηθήσει στην απόφασή τους. Ξέρουμε ότι το 90% των καταναλωτών ψάχνουν ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος για τον δικό τους πόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.