Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41»

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς η προγραμματισμένη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», την Τετάρτη 4 Νοέμβρη το απόγευμα, με ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Την εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της 71ης επετείου της μάχης του Κιλκίς (4 Νοέμβρη 1944), άνοιξε ο Γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, Κώστας Σιδηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, επισημαίνοντας ότι οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες, συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών, αφού τους συνόδεψαν κατά τη φυγή τους από τη χώρα, δεν επέλεξαν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να συγκεντρωθούν στην πόλη του Κιλκίς για να αντιμετωπίσουν τον ΕΛΑΣ.

Με αφορμή το ιστορικό της 4ης Νοέμβρη του 1944, ο Κώστας Σιδηρόπουλος, τόνισε ότι από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα γίνεται συστηματική προσπάθεια από όλους τους φορείς της αστικής τάξης να διαστρεβλώσουν και να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να συκοφαντήσουν τον αγώνα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, σε τελική ανάλυση να συκοφαντήσουν το ίδιο το ΚΚΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χούντα έστησε μνημείο έξω από το Κιλκίς για να τιμάει τους ταγματασφαλίτες που σκοτώθηκαν σ' αυτή τη μάχη, στο οποίο η Χρυσή Αυγή, μαζί με επίσημους φορείς της τοπικής κοινωνίας και του κράτους όπως ο Δήμαρχος Κιλκίς συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τιμής στους συνεργάτες των εγκληματιών ναζί. Επίσης, διάφοροι απ' τ' αριστερά και απ' τα δεξιά, στην προσπάθειά τους να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα επιχειρούν να μετατρέψουν την ημέρα της 4ης Νοέμβρη σε ημέρα έναρξης του εμφυλίου πολέμου ρίχνοντας την ευθύνη στο ΚΚΕ ή προσπαθούν να ηρωοποιήσουν και να τιμήσουν ανθρώπους που ήταν υπέρμαχοι των δικτατορικών και φασιστικών καθεστώτων και διώκτες προοδευτικών ανθρώπων, όπως ήταν ο Χρ.Δρέλλιας (νομάρχης Κιλκίς επί Μεταξά), του οποίου το όνομα επιδιώκουν να δώσουν σε δρόμο της πόλης.

Στη συνέχεια, η Θεανώ Καπέτη, ανέπτυξε τις βασικές πτυχές του βιβλίου επισημαίνοντας τη στάση του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Διεθνούς απέναντι στον Β' παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσπάθεια του Κόμματος μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και διωγμών να πάρει θέση, την προσπάθεια του ΓΓ της ΚΕ του Ν.Ζαχαριάδη να καθοδηγήσει το Κόμμα μέσα από τα τρία ανοιχτά γράμματά του, αλλά και την προσπάθεια της «παλιάς Κεντρικής Επιτροπής» να πράξει το ίδιο. Επίσης, στάθηκε και στη σχεδιασμένη προσπάθεια της κρατικής ασφάλειας, μέσω της δημιουργίας της «Προσωρινής Διοίκησης», να ελέγξει το Κόμμα, να το διαλύσει, να καλλιεργήσει την αμφισβήτηση και τη «χαφιεδοφοβία» στα μέλη του.

Η ομιλήτρια παρουσίασε τη στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο του πολέμου, βάση της οποίας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά λάθη από το Κόμμα και την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής.

Πάνω σ' αυτό το κομμάτι της παρουσίασης έγινε αναφορά στη σημερινή αντίληψη του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας σε πόλεμο, είτε αμυντικό είτε επιθετικό, με βάση την οποία το ΚΚΕ πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές ώστε να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, και έμπρακτα ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε πλούσια συζήτηση και ερωτήματα που είχαν σχέση με το ζήτημα της «εθνικής ενότητας» την περίοδο του ιταλοελληνικού πολέμου, τη στάση της ΕΣΣΔ απέναντι στο ΕΑΜ, αλλά και ζητήματα των οποίων η απάντηση προβάλλεται συστηματικά διαστρεβλωμένη από τα αστικά επιτελεία, όπως η συνθήκη «Ρίμπεντροπ-Μολότωφ», η διάσκεψη της Γιάλτας και το «μοίρασμα το κόσμου», ο «διαμελισμός» της Πολωνίας κ.ά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.