Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

"Ρολά κατεβάζει" η υγεία στις 12 Νοεμβρίου. Ποιοί θα απεργήσουν

Γράφει: Μαρίνα Σαουλίδου  
24ωρο "λουκέτο" μπαίνει και στο χώρο της υγείας, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες γιατροί έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 12 Νοεμβρίου, την οποία έχει προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας.

"Κόκκινο πανί" για τους επαγγελματίες υγείας αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές σε μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα χρέη προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους, αλλά και η υπερφορολόγηση των ανθρώπων του κλάδου.

Πιο αναλυτικά:

Γιατροί
Τη συμμετοχή της στην Πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ). Παράλληλα, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου οι γιατροί των ΠΕΔΥ – Κέντρων Υγείας καλούνται την Παρασκευή 27/11 (από τις 10πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου) σε Πανελλαδική Στάση εργασίας, αλλά και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας (13:00).

Στα αιτήματα των γιατρών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και η δέσμευση του Υπουργείου για αποπληρωμή των εφημεριών σε συγκεκριμένο χρόνο.

Την ίδια ώρα τη στήριξή του στην απεργία δίνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Όπως τονίζεται από τον Σύλλογο στόχος της κινητοποίησης είναι η προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ιατρών, η κατάργηση της υψηλής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, καθώς και η ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας, με αύξηση των δαπανών και προσλήψεις προσωπικού.

Εργαζόμενοι στην υγεία
Δεν είναι ωστόσο μόνο οι ιδιώτες και οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, αφού και η ΠΟΕΔΗΝ έχει γνωστοποιήσει πως θα λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενώ οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 11πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων τονίζουν πως η κατάσταση στην υγεία είναι δραματική, με το προσωπικό πλέον να είναι κάτω από τα 50.000 άτομα, όταν πριν τα Μνημόνια ήταν 67.000. Υπογραμμίζουν ακόμη πως μόνο φέτος αποχώρησαν από το σύστημα 3.000 άτομα, με αποτέλεσμα η συνήθης κάλυψη να είναι μία Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική.

"Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις" επισημαίνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να εντάξει τον κλάδο στα ΒΑΕ αλλά και να πάψει "να μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα...".

Οδοντίατροι
Στο Ν. 4331/2015 για το ασφαλιστικό αντιδρούν συμμετέχοντας στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου και οι 13.500 οδοντρίατροι. Εκπροσωπώντας τους 52 Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας η ΕΟΟ καλεί τα μέλη της να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην "παντελή έλλειψη στοιχειώδους οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης", καθώς και "την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την υπέρμετρη φορολόγηση των επιστημόνων οδοντιάτρων" που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής και επαγγελματικής ασφυξίας.

Φυσικοθεραπευτές
Το "παρών" στις κινητοποιήσεις καλεί όλα τα μέλη του να δώσουν και το Κ.Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

"Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές ανεξάρτητα από το καθεστώς εργασίας τους (μισθωτοί δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες), συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις αρνητικές συνέπειες των αλλεπάλληλων μνημονίων. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους και όλο τον λαό ζητούν την ανατροπή αυτών των πολιτικών" επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Φαρμακοποιοί
Λιγότερο σαφές είναι πάντως το τί θα γίνει με τον κλάδο των φαρμακοποιών, έστω και αν βρίσκονται ήδη σε "εμπόλεμη" κατάσταση με την Κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος το θέμα του ιδιοκτησιακού. Έτσι, αν και σε σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΠΦΣ, στις 31 Οκτωβρίου, προβλέπεται η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία κάποιοι από τους Συλλόγους έχουν διαχωρίσει ήδη τη θέση τους, δηλώνοντας πως δεν προτίθενται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Ένας εξ' αυτών είναι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου αποφάσισε να μην στηρίξει την απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου, αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως "εκτίμησε κατά πλειοψηφία ότι οι μηδαμινές οικονομικές αντοχές του κλάδου δεν πρέπει να σπαταλώνται σε εθιμοτυπικές απεργίες του τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Άλλωστε πολύ πρόσφατα σύσσωμοι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στις απεργίες που είχε κηρύξει ο ΠΦΣ και το ίδιο θα κάνουν όποτε ξαναχρειαστεί να κινητοποιηθούν για αμιγώς κλαδικές διεκδικήσεις".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.