Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

"Οι μούχλες των Σκουριών"

Του Λευτέρη Παυλίδη
Είναι πολύς καιρός που δεν γράφω πια για τα μεταλλεία χρυσού. Αν και συχνά τοποθετούμαι στο facebook με αναρτήσεις και σχόλια επί της ειδησιογραφίας, τελευταία φορά που έγραψα ήταν στη τοπική εφημερίδα Ειδήσεις τον Φεβρουάριο του 2012, όταν απάντησα σε άλλο σχετικό άρθρο του εκδότη.
Παρακολουθώ βέβαια τις εξελίξεις και η θέση μου παραμένει κάθετα αντίθετη στη δημιουργία των μεταλλείων στο Νομό μας, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας (υπό αυτές τουλάχιστον τις συνθήκες και όπως μας σερβίρεται από το πουλημένο σύστημα).

Αφορμή για το παρόν, η απόφαση-χαστούκι του Τμήματος Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (299/2015) προς τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη η οποία απέρριψε την απόφασή του για αναστολή της λειτουργίας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Θυμίζω ότι ο κ. Σκουρλέτης είχε ανακαλέσει τη λειτουργία των μεταλλείων με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκε ο όρος σύμβασης που προέβλεπε ότι οι δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν στο έδαφος της Χαλκιδικής και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία. 

Σε βάρος της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αλλά και σωματεία εργαζομένων της εταιρείας. Το ανωτέρω Δικαστήριο έκρινε ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι δοκιμές έγιναν σε άλλο έδαφος δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας! Να σημειώσω δε ότι έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε στις 2 Οκτώβρη στην Ολομέλεια του ΣτΕ αναμένεται από μέρα σε μέρα με τεράστιο ενδιαφέρον.

Κατόπιν τούτων, δύο είναι τα σημαντικά πράγματα: αφενός το γεγονός ότι ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού φαίνεται να βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο και δη Υπουργό κι αφετέρου η ‘περίεργη’ απόφαση (έστω και μη οριστική) του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει μια δικαστική απόφαση ως σωστή ή λάθος, σε κάθε όμως περίπτωση πρόκειται για μια περίεργη απόφαση δεδομένου ότι το αντικείμενο που κλήθηκε να εξετάσει (η παραβίαση δηλαδή όρου της σύμβασης) ήταν ξεκάθαρο. Εμένα με ανησυχεί η εξέλιξη αυτή και με κάνει να υποψιάζομαι διάφορα άσχημα πράγματα, με κυρίαρχο… μια άδικη οριστική απόφαση.

Γιατί; Διότι απ’ την μία πλευρά υπάρχει μια εταιρία κολοσσός που (μαζί με άλλες) κυβερνάει στην ουσία τον πλανήτη. Διότι πίσω απ’ αυτή την ιστορία βρίσκεται η El Dorado Gold της οποίας ιδιοκτήτης είναι η γνωστή οικογένεια των Rothchild. Διότι μέτοχοι της εταιρίας είναι οι επίσης γνωστές Goldman Sachs και PJ Morgan. Τον τιτανοτεράστιο (για την Ελλάδα και τους Έλληνες) επιχειρηματία Μπόμπολα δεν τον υπολογίζω καν, διότι του έδωσαν το 4% ποσοστού για να ασχολείται εδώ και να τρέχει την υπόθεση, καθώς έχει τις πολιτικές διασυνδέσεις στη χώρα. Μπορεί δηλαδή για τον πολύ κόσμο αυτός να φαίνεται μπροστά, αλλά στην ουσία είναι τόσο αχυράνθρωπος όσο ακριβώς και οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί μας.

Για όσους ψάχνονται κατιτίς παραπάνω, είναι γνωστά τα ανθελληνικά αισθήματα των σημιτικών Ρόθτσιλντ, Ροκφέλερ, Κίσιγκερ, Σόρος και λοιπών εβραιομασώνων. Είναι γνωστές οι τοποθετήσεις τους και οι κατά καιρούς συμπεριφορές τους εναντίον του λαού μας, καθώς και το ανεξήγητο μίσος που τρέφουν για τη χώρα μας. Όταν λοιπόν έχεις να κάνεις με τέτοια επικίνδυνα τέρατα της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ανησυχείς! Άλλως, είσαι αφελής ή υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου. 

Όταν έχεις δοσίλογους πολιτικούς να διαχειρίζονται τα συμφέροντα της χώρας, τότε ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ανησυχείς! Άλλως, είτε είσαι πρόβατο και δεν καταλαβαίνεις και πολλά είτε έχεις άγνοια κινδύνου και δεν συνειδητοποιείς τι θα σου συμβεί. Εάν μάλιστα σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς και τις δυνάμεις καταστολής που επεμβαίνουν βίαια στις διαδηλώσεις των αντιδρούντων κατοίκων, η ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης είναι παραπάνω από υπαρκτή.

Περαιτέρω, όσοι θυμούνται πως δόθηκαν και πότε δόθηκαν οι εκτάσεις των Σκουριών, κατάλαβαν τι εννοώ. Όσοι θυμούνται ποιοι υπέγραψαν τη συνέχεια του δράματος, γνωρίζουν σε ποιους αναφέρομαι. Γιατί το έργο έχει μια συνέχεια, αρχή, μέση και τέλος, ενώ εμείς είμαστε ακόμα λίγο μετά την αρχή. Γιατί κάποιοι έκαναν την κακή αρχή, αλλά κάποιοι άλλοι την κακοσυνέχισαν. Όσοι θυμούνται για πόσα ψίχουλα παρέδωσε (ή χάρισε;) η τότε ελληνική κυβέρνηση την έκταση των Σκουριών στην El Dorado, ξέρουν για τι μιλάω. 

Τα τελευταία χρόνια γίνανε κυριολεκτικά όργια και -όπως πάντα- με την συγκάλυψη των ΜΜΕ, δεν ακούστηκε τίποτα. Και αυτά είναι ο τρίτος μεγάλος αντίπαλος που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όσοι αγωνίζονται για το κλείσιμο των μεταλλείων, τα ελεεινά μίντια που άγουν και φέρουν τον κόσμο, σύμφωνα με τα μπομπολικά ή άλλα συμφέροντα που υπηρετούν. Όλες αυτές είναι οι μούχλες των Σκουριών…

Επανερχόμενος λοιπόν στο ΣτΕ, είναι προφανείς οι τεράστιες (πολιτικές κι όχι μόνο) πιέσεις που θα δεχτούν οι Δικαστές οι οποίοι θα αποφασίσουν οριστικά επί του θέματος. Βέβαια εδώ δεν μιλάμε μόνο για το παρασκήνιο που θα παιχτεί. Εδώ οι ύποπτες ενέργειες είναι στο προσκήνιο! Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται, είναι από προκλητικός έως περιπαικτικός. Η νομιμότητα των κινήσεών τους ελέγχεται και η διακινδύνευση των συμφερόντων της χώρας είναι υπαρκτή. Κάποιοι ξεπουλάνε όσο όσο και τσεπώνουν χοντρά και κάποιοι άλλοι χαίρονται με τα πρόσκαιρα μικροκέρδη. 

Είναι όλοι αυτοί οι απελπισμένοι της Χαλκιδικής που τσιμπάνε στο τυράκι και σκέφτονται κοντόφθαλμα, που δε μπορούν να δουν την μακροπρόθεσμη ανεπανόρθωτη ζημία στο τόπο τους. Είναι εκείνοι που αφού πρώτα τους φτωχοποίησαν και τους εξαθλίωσαν, τους ανάγκασαν να φέρονται έτσι μίζερα. Που τους κατάντησαν να υπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων, έχοντάς τους στρέψει κατά των συγχωριανών – συμπατριωτών τους. Διότι φίλοι μου στην Ελλαδίτσα είναι ζήτημα αν μείνει 5% όφελος από όλη αυτή την ιστορία κι αυτό το ελάχιστο ποσοστό θα αφορά μόνο τους μισθούς των εργατοϋπαλλήλων. Το υπόλοιπο 95% θα το καρπωθούν οι Αμερικανοκαναδέζοι από την εκμετάλλευση και πώληση των ορυκτών μεταλλευμάτων.

Κλείνοντας κι όσον αφορά στο δεύτερο θέμα δηλαδή τη συμπεριφορά της σημερινής Κυβέρνησης που αναφέρθηκα αρχικά, να πω ότι επί του παρόντος μπορεί να διαφαίνεται μια κάποια υποστήριξη από τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη στον αγώνα κατά των μεταλλείων, αλλά συνολικά η πολιτική του Σύριζα δεν είναι καθόλου συνεπής στον προεκλογικό της λόγο. Διότι τότε την θυμάμαι να φωνάζει πως θα αν εκλεγεί θα κλείσει τα μεταλλεία και θα διώξει τους καουμπόϋδες από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της, αλλά από τότε πέρασαν 11 ολόκληροι μήνες ως Κυβέρνηση και δεν είδαμε τίποτα απ’ όλα εκείνα που υπόσχονταν με βαρύγδουπες δηλώσεις και δεσμεύσεις…

ΥΓ: μπορεί στο παρόν να αναφέρομαι στο μέτωπο κατά των μεταλλείων των Σκουριών, αλλά στη πραγματικότητα τα μέτωπα είναι περισσότερα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τα δικά μας βουνά (Κρούσσια και Πάϊκο) καθώς και αυτά της Θράκης μας. Εξυπακούεται ότι το κείμενο αφορά στο ξεπούλημα όλων των Εθνικών ακινήτων, πλούτου και ενέργειας (κάτι που έχει να κάνει γενικότερα με τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Επικράτεια, πχ αεροδρόμια, λιμάνια κλπ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και πως απλά για το παρόν πήρα αφορμή από τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις των Σουριών.

http://www.alterthess.gr/content/mia-diarroi-mia-diapseysi-kai-i-vevaiotita-tis-ellinikos-hrysos-gia-tis-apofaseis-toy-ste

http://www.avgi.gr/article/4594505/suriza-i-katastrofi-stis-skouries-tha-stamatisei-apo-tin-kubernisi-tis-aristeras

http://antigoldgr.org/wp-content/uploads/2014/11/arbanitidis2.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.