Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση γενοσήμων

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο να ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ και την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης μόνο το μήνα Σεπτέμβριο να είναι σχεδόν 29 εκατομμύρια ευρώ, δεν προξενεί εντύπωση που ο Οργανισμός εξέδωσε νέα εγκύκλιο που αφορά στην επικαιροποίηση της στοχοθεσίας γύρω από τη συνταγογράφηση γενοσήμων.

Πρόκειται για οδηγίες που περιλαμβάνονται σε έγγραφο (δείτε το εδώ) με αποδέκτη τόσο τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, όσο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την ΗΔΙΚΑ, αλλά και το Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Συνταγών (ΚΜΕΣ) και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ οι νέοι, επικαιροποιημένοι στόχοι έρχονται σε εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης [Υ.Α.Γ5(α)/70068 (ΦΕΚ Β’ 2332/30.10.2015)] και σύμφωνα με αυτούς, μεσοσταθμικά, η επίτευξη διείσδυσης γενοσήμων θα πρέπει να φθάσει έως το Δεκέμβριο του 2015 στο 40% της συνταγογράφησης.

Όπως διευκρινίζεται από τον φορέα, οι στόχοι αυτοί "έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας, όπως αυτή ορίστηκε στη Θετική Λίστα η οποία καθόρισε τα φάρμακα που έχουν θεραπευτική ισοδυναμία".

Επίσης, τονίζεται από τον ΕΟΠΥΥ,προς διευκόλυνση σχεδιάστηκε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ειδική ένδειξη εάν ο ιατρός προτείνει τη χορήγηση γενόσημου σκευάσματος και κατά την καταχώρηση συνταγής, στην προσθήκη θεραπείας, θα εμφανίζεται το μέχρι στιγμής ποσοστό επίτευξης του στόχου. Ο γιατρός θα μπορεί να επιλέξει την ειδική ένδειξη, εφόσον η ομάδα των ισοδύναμων φαρμάκων περιλαμβάνει γενόσημα σκευάσματα, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται από τον Οργανισμό, "το εν λόγω ποσοστό του ιατρού δεν επηρεάζεται από το φάρμακο που τελικά επιλέγει να λάβει ο ασθενής στο φαρμακείο καταβάλλοντας τη διαφορά τιμής".

Από τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται επίσης πως προβλέφθηκε στο ποσοστό των γενοσήμων να συνυπολογίζεται και η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός προστασίας της ίδιας δραστικής στην περίπτωση που με έκπτωση προς τον Οργανισμό τα φάρμακα διαμόρφωσαν τιμή ανάλογη του γενοσήμου.

Στην ίδια απόφαση, επικαιροποιήθηκαν τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα), με τα προαναφερόμενα ποσοστά συνταγογράφησης πάντως, να ξεκαθαρίζεται ότι, θα εκτιμώνται αφού θα ολοκληρωθεί ο μήνας.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος αναφέρει ρητά πως "η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.) πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων", καθώς και ότι "εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.