Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Deutsche Welle: Απρόσμενα καλύτερη η εικόνα της Ελλάδας

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 0,3%. Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε στο 0,4% ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση είναι 0,5%.
Η οικονομία στην ευρωζώνη αναπτύσσεται, με αργούς ρυθμούς όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Από τα 19 μέλη της ευρωζώνης την μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασε η Ισπανία, ενώ αντίθετα οι ισχυρές οικονομίες, Γερμανία και Γαλλία κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα είναι τα στοιχεία για την Ελλάδα. Ηπιότερη του αναμενομένου ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2015, δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι συνολικές επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι μικρότερες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ήταν 0,5%. Απομένει και το τέταρτο τρίμηνο προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης, ωστόσο είναι προφανές μετά τα σημερινά στοιχεία ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 θα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για υποχώρηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος. Πιθανότατα μπορεί να είναι μικρότερη και από την πρόβλεψη της Κομισιόν στις αρχές του μήνα για υποχώρηση φέτος του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι το μνημόνιο έγινε με σενάριο εργασίας την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος πάνω από 3%. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο μήνα, θα ληφθεί υπόψη η ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα.

Αναιμική η ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Αναφορικά με το σύνολο της ευρωζώνης το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,3%, ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν της τάξης του 1,6%. Πρόκειται για επίδοση κατώτερη εκείνης που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από τα μέχρι στιγμής κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 σε ύφεση θα είναι μόνο δύο χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα και η Φινλανδία.

Deutsche Welle
Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.