Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι η πνευμονική εμβολή;

Του Βασίλη Καρασαββίδη*
Η πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη σε μία από τις πνευμονικές αρτηρίες στους πνεύμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονική εμβολή προκαλείται από θρόμβους αίματος που ταξιδεύουν από τα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) στους πνεύμονες ή, σπανίως, σε άλλα μέρη του σώματος.

Επειδή η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε συνδυασμό με την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, οι περισσότεροι γιατροί αναφέρονται και στις δύο καταστάσεις μαζί ως φλεβική θρομβοεμβολή.





Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή, παράγοντες όπως η ακινησία, ο καρκίνος και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου. Η λήψη μέτρων για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος στα πόδια σας θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από την πνευμονική εμβολή.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με το μέγεθος του τμήματος του πνεύμονά σας που εμπλέκεται, το μέγεθος των θρόμβων και τη γενική υγεία σας - ειδικά ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία υποκείμενης νόσου του πνεύμονα ή καρδιακής νόσου.

Κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτό το σύμπτωμα συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και επιδεινώνεται με την άσκηση.

Πόνος στο στήθος 

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή. Ο πόνος μπορεί χειροτερεύει, όταν αναπνέετε βαθιά (πλευριτικός πόνος), όταν βήχετε, τρώτε, σκύβετε ή σε στροφή του κορμού. Ο πόνος επιδεινώνεται με την άσκηση, αλλά υποχωρεί όταν ξεκουράζεστε.

Βήχας

Ο βήχας μπορεί να παράγει αιματηρά ή με πρόσμιξη αίματος πτύελα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να συμβούν με την πνευμονική εμβολή περιλαμβάνουν:

Πόνος ή οίδημα στο πόδι, ή και τα δύο, συνήθως στη γαστροκνημία (γάμπα)

Υγρό δέρμα ή αλλαγή χρώματος του δέρματος (κυάνωση)

Πυρετός

Υπερβολική εφίδρωση

Ταχυκαρδία ή αρρυθμία

Ζαλάδα ή ζάλη



Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε ανεξήγητη δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή βήχα που παράγει αιμόφυρτα πτύελα.

Αιτίες


Θρόμβος αίματος στο πόδι
Πνευμονική εμβολή συμβαίνει όταν μια μάζα υλικών, τις περισσότερες φορές θρόμβος αίματος, ενσφηνώνεται σε μια αρτηρία στους πνεύμονες σας. Οι θρόμβοι αίματος συνήθως προέρχονται από τις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών σας, αλλά μπορούν επίσης να προέρχονται από άλλα μέρη του σώματός σας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Ενίοτε, άλλες ουσίες, εκτός από τους θρόμβους αίματος, μπορούν να σχηματίσουν εμφράξεις μέσα στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων. Για παράδειγμα περιλαμβάνονται:

Λίπος μέσα από τον μυελό των μακρών οστών μετά από κάταγμα

Τμήμα ενός όγκου

Φυσαλίδες αέρα


Είναι σπάνιο να έχουμε μια μεμονωμένη πνευμονική εμβολή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πολλαπλοί θρόμβοι εμπλέκονται, αλλά όχι αναγκαστικά όλοι ταυτόχρονα. Τα τμήματα του πνευμονικού ιστού που αρδεύονταν από κάθε φραγμένη αρτηρία ισχαιμούν (στερούνται αιμάτωσης) και μπορεί να νεκρωθούν. Αυτό είναι γνωστό ως πνευμονικό έμφρακτο. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους πνεύμονές σας το να παρέχουν οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα σας.

Παράγοντες κινδύνου

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει θρόμβους στο αίμα και να επακολουθήσει πνευμονική εμβολή, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ιατρικό ιστορικό

Είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχαν φλεβοθρόμβωση ή πνευμονική εμβολή στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το αίμα, γεγονός που το καθιστά πιο επιρρεπές στο να πήξει.

Επιπλέον, ορισμένα νοσήματα σας θέτουν σε κίνδυνο, όπως:

Καρδιακή νόσος
Η καρδιαγγειακή νόσος, ειδικά η καρδιακή ανεπάρκεια, καθιστά περισσότερο πιθανό τον σχηματισμό θρόμβου.

Καρκίνος
Ορισμένοι καρκίνοι - ειδικά του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα, και πολλές μορφές καρκίνου με μετάσταση - μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των ουσιών που βοηθούν στην πήξη του αίματος, και η χημειοθεραπεία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οι γυναίκες με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη ή ραλοξιφαίνη επίσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.

Η παρατεταμένη ακινησία

Οι θρόμβοι αίματος είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν στα πόδια σας κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας, όπως:

Ξεκούραση στο κρεβάτι 
Ο περιορισμός στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από επέμβαση, μετά από καρδιακή προσβολή, μετά από κάταγμα στο πόδι, μετά από τραύμα ή σοβαρή ασθένεια καθιστά το αίμα πολύ πιο ευάλωτο στο σχηματισμό θρόμβων. Όταν τα κάτω άκρα είναι σε οριζόντια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους, η ροή του φλεβικού αίματος επιβραδύνεται και το αίμα λιμνάζει στα πόδια.

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων
Καθισμένος σε μια στενή θέση κατά τη διάρκεια ενός μακρού ταξιδιού με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, επιβραδύνετε η ροή του αίματος συμβάλλοντας στο σχηματισμό θρόμβων στα πόδια σας.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια από τις κύριες αιτίες του προβλήματος σχηματισμού των θρόμβων, ιδιαίτερα δε μετά από επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος. Κατά την προετοιμασία των οστών για τις τεχνητές αρθρώσεις, υπολείμματα ιστού μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να συμβάλουν στην πρόκληση ενός θρόμβου. Επίσης η ακινησία κατά τη διάρκεια κάθε είδους χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων. Ο κίνδυνος αυξάνει με το χρονικό διάστημα που είστε υπό γενική αναισθησία. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης που προδιαθέτει για φλεβοθρόμβωση, θα λάβουν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβου, πριν και μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα
Για λόγους που δεν είναι καλά κατανοητοί, η χρήση του καπνού προδιαθέτει κάποια άτομα στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Το υπερβολικό βάρος
Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος - ιδιαίτερα στις γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συμπληρώματα οιστρογόνων
Τα οιστρογόνα σε αντισυλληπτικά χάπια και σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσουν τους παράγοντες πήξης στο αίμα σας, ειδικά αν καπνίζετε ή είστε υπέρβαρες.

Εγκυμοσύνη 
Το βάρος του μωρού πιέζοντας τις φλέβες στην πύελο μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος από τα πόδια. Οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να σχηματισθούν όταν το αίμα επιβραδύνεται ή λιμνάζει.

Επιπλοκές

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία πνευμονική εμβολή δεν επιβιώνουν. Ωστόσο, όταν η κατάσταση αυτή διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο αριθμός των θανάτων μειώνεται δραματικά.

Η πνευμονική εμβολή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πνευμονική υπέρταση, μια κατάσταση στην οποία η πίεση του αίματος στους πνεύμονες και στην δεξιά πλευρά της καρδιάς είναι πολύ υψηλή. Όταν η ροή του αίματος παρεμποδίζεται μέσα στις αρτηρίες των πνευμόνων, η καρδιά σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να προωθήσει το αίμα μέσω αυτών των αγγείων. Αυτό αυξάνει την πίεση του αίματος μέσα στις πνευμονικές αρτηρίες και στη δεξιά πλευρά της καρδιάς, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μικρά έμβολα συμβαίνουν συχνά και με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τη χρόνια πνευμονική υπέρταση, επίσης γνωστή ως χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οι περισσότερες περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής εκτιμήθηκαν αρχικά σε νοσοκομεία, σε τμήματα έκτακτης ανάγκης ή σε κέντρα επείγουσας φροντίδας. Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πνευμονική εμβολή, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι μπορείς να κάνεις

Μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας

Πληροφορίες για ιατρικά προβλήματα στο παρελθόν, ιδιαίτερα τις πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ασθένειες που σας διατήρησαν κλινήρη για αρκετές ημέρες

Λεπτομέρειες σχετικά με τις πρόσφατες μετακινήσεις που περιλαμβάνουν μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο

Πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά προβλήματα των γονιών ή των αδελφών

Φάρμακα που παίρνετε

Ερωτήσεις που θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας


Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα πόδια σας για ενδείξεις εν τω βάθει φλεβικού θρόμβου - για μια περιοχή που είναι πρησμένη, ευπαθής, κόκκινη και ζεστή. Θα ακούσει, επίσης, την καρδιά και τους πνεύμονές σας και θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση.

Εξετάσεις και διάγνωση

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν υποκείμενη καρδιακή ή πνευμονική νόσο. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια σειρά εξετάσεων για να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία των συμπτωμάτων σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις.

Εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για τη θρομβολυτική ουσία D dimer (Δ διμερές) στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδά της μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων, αν και τα επίπεδα των Δ διμερών μπορεί να είναι αυξημένα από πολλούς άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης. Επιπλέον, εξετάσεις αίματος μπορεί να γίνουν για να διαπιστωθεί αν έχετε κληρονομική διαταραχή της πήξης.

Ακτινογραφία θώρακος

Αυτή η μη επεμβατική εξέταση δείχνει εικόνες της καρδιάς και των πνευμόνων σας σε φιλμ. Παρά το γεγονός ότι οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να διαγνώσουν πνευμονική εμβολή και μπορεί ακόμη και να φαίνονται φυσιολογικές εικόνες όταν υπάρχει πνευμονική εμβολή, μπορούν να αποκλείσουν τις συνθήκες που μιμούνται τη νόσο.

Υπερηχογράφημα

Μια μη επεμβατική εξέταση με υπερήχους, γνωστή ως υπερηχογράφημα triplex, χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να ελέγξετε για θρόμβους αίματος στις φλέβες των μηρών σας. Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια συσκευή με σχήμα ραβδιού που ονομάζεται μορφομετατροπέας (transducer) για να κατευθύνει τα ηχητικά κύματα με τις φλέβες που εξετάζονται. Αυτά τα κύματα τότε ανακλώνται πίσω στο μορφοτροπέα και μεταφράζονται σε μια κινούμενη εικόνα από έναν υπολογιστή. Η απουσία θρόμβων μειώνει την πιθανότητα εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. Εάν τα ανώτερα μηριαία αγγεία είναι καθαρά, η υπερηχογραφία θα σαρώσει και τις φλέβες πίσω από το γόνατο, ψάχνοντας για υπολειμματιούς θρόμβους. Αν θρόμβοι είναι παρόντες, η θεραπεία κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

Η αξονική τομογραφία

Οι κανονικές αξονικές τομογραφίες λαμβάνουν ακτίνες Χ από πολλές διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια συνδυάζονται για να διαμορφώσουν τις εικόνες που δείχνουν δισδιάστατες τομές των εσωτερικών δομών σας. Σε μια σπειροειδή (ελικοειδή) αξονική τομογραφία, ο σαρωτής περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας σε ελικοειδή πορεία για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων. Αυτό το είδος της αξονικής τομογραφίας μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες στο εσωτερικό των αρτηριών στους πνεύμονές σας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, και είναι επίσης πολύ πιο γρήγορη από τη συμβατική αξονική τομογραφία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υλικό αντίθεσης (σκιαγραφικό) χορηγείται ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια της σάρωσης για να καταστήσει ορατές στην αξονική τομογραφία τις πνευμονικές αρτηρίες.

Πνευμονική αγγειογραφία

Η εξέταση αυτή παρέχει μια σαφή εικόνα της ροής του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων σας. Είναι ο πιο ακριβής τρόπος για τη διάγνωση της πνευμονικής εμβολής, αλλά επειδή απαιτεί υψηλό βαθμό ικανότητας διαχείρισης και έχει δυνητικά σοβαρούς κινδύνους, συνήθως εκτελείται όταν οι άλλες εξετάσεις δεν παρέχουν οριστική διάγνωση.

Σε μια πνευμονική αγγειογραφία, ένας εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε μία μεγάλη φλέβα - συνήθως στη βουβωνική χώρα σας - και προωθείται μέσα στην καρδιά σας και μέσα στις πνευμονικές αρτηρίες. Στη συνέχεια εγχέεται μια ειδική χρωστική ουσία (σκιαγραφικό) εντός του καθετήρα, και λαμβάνονται ακτίνες Χ καθώς η χρωστική ουσία ταξιδεύει κατά μήκος των αρτηριών στους πνεύμονες.

Ένας από τους κινδύνους αυτής της διαδικασίας είναι μια προσωρινή αλλαγή του καρδιακού ρυθμού σας. Επιπλέον, η χρωστική μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά σε άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Μαγνητική τομογραφία

Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών δομών. Επειδή η μαγνητική τομογραφία είναι ακριβή, συνήθως επιφυλάσσεται για τις έγκυες γυναίκες (για να αποφευχθεί η ακτινοβολία στο έμβρυο) και για τα άτομα των οποίων οι νεφροί μπορεί να υποστούν ζημία από χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε άλλες εξετάσεις.

Θεραπείες και φάρμακα

Η θεραπεία στοχεύει στο να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις ο θρόμβος και στο να εμποδίσει το σχηματισμό νέων θρόμβων. Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου.

Φάρμακα

Αντιπηκτικά 

Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν το σχηματισμό νέων θρόμβων, ενώ το σώμα σας εργάζεται για να διαλύσει τους υπάρχοντες θρόμβους. Η ηπαρίνη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο αντιπηκτικό που μπορεί να δοθεί ενδοφλέβια ή με υποδόρια ένεση. Δρα γρήγορα και συχνά επικαλύπτει, για αρκετές ημέρες, τα από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη, μέχρι αυτή να αρχίσει να δρα θεραπευτικά. Μια νέα κατηγορία των αντιπηκτικών έχει ελεγχθεί και εγκριθεί για τη θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονικής εμβολής. Αυτά τα φάρμακα έχουν το πλεονέκτημα του να χορηγούνται από το στόμα, χωρίς την ανάγκη για επικάλυψη με ηπαρίνη. Επίσης, λειτουργούν γρήγορα και έχουν λιγότερες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Όλα τα αντιπηκτικά έχουν παρενέργειες, με πιο κοινή την αιμορραγία.

Θρομβολυτικά
Ενώ οι θρόμβοι συνήθως διαλύονται μόνοι τους, υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται ενδοφλέβια και μπορούν να διαλύουν τους θρόμβους γρήγορα. Επειδή αυτά τα θρομβολυτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική και σοβαρή αιμορραγία, συνήθως προορίζονται μόνο για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες

Θρομβεκτομή (αφαίρεση του θρόμβου)
 
Εάν έχετε ένα πολύ μεγάλο, απειλητικό για τη ζωή θρόμβο στους πνεύμονες σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την αφαίρεσή του μέσω ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα (καθετήρα) που θα προωθηθεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας.

Φλεβικό φίλτρο
Ένας καθετήρας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση ενός φίλτρου στην κεντρική φλέβα του σώματος - που ονομάζεται κάτω κοίλη φλέβα - η οποία οδηγεί το αίμα από τα πόδια σας προς την δεξιά πλευρά της καρδιάς σας. Αυτό το φίλτρο μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσει τους θρόμβους που θα μεταφέρονταν στους πνεύμονές σας. Αυτή η διαδικασία συνήθως προορίζεται για ανθρώπους που δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά φάρμακα ή όταν αντιπηκτικά φάρμακα δεν λειτουργούν αρκετά καλά ή αρκετά γρήγορα. Ο καθετήρας με το φίλτρο στην άκρη, συνήθως εισάγεται σε μια φλέβα στο λαιμό σας, και στη συνέχεια προωθείται στην κάτω κοίλη φλέβα. Κάποια φίλτρα μπορεί να αφαιρεθούν όταν δεν χρειάζονται πλέον.

Πρόληψη

Η πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών σας (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση) θα βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα νοσοκομεία είναι επιθετικά σχετικά με τη λήψη μέτρων για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, συμπεριλαμβάνοντας:

Αντιπηκτικά 
Τα αντιπηκτικά συχνά δίνονται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο θρόμβωσης πριν και μετά από μια εγχείρηση - καθώς και σε άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιπλοκές του καρκίνου.

Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης πιέζουν σταθερά τα πόδια σας, βοηθώντας τις φλέβες σας και τους μυς των ποδιών σας να κινούν το αίμα πιο αποτελεσματικά. Προσφέρουν ένα ασφαλές, απλό και ανέξοδο τρόπο για να αποφευχθεί η στασιμότητα του αίματος, κατά τη διάρκεια και μετά τη γενική χειρουργική επέμβαση.

Συμπίεση με πιεσμένο αέρα 
Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ψηλές μηριαίες ή κνημιαίες μανσέτες, που φουσκώνουν αυτόματα με αέρα και ξεφουσκώνουν κάθε λίγα λεπτά για να κάνουν μασάζ και να σφίγγουν τις φλέβες στα πόδια σας και να βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Σωματική δραστηριότητα 
Η κινητοποίηση το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής και να επιταχύνει την αποκατάσταση συνολικά. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η νοσοκόμα σας μπορεί να σας παροτρύνει να σηκωθείτε, ακόμη και την ημέρα του χειρουργείου σας, και να περπατήσετε παρά τον πόνο στο σημείο της χειρουργικής τομής σας.

Ανύψωση του ποδιού 
Η ανύψωση των ποδιών σας όταν είναι δυνατόν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Σηκώστε το κάτω μέρος του κρεβατιού σας 10 - 15 εκατοστά με μπλοκ ή με βιβλία.

Πρόληψη ενώ ταξιδεύετε

Ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα κατά τη διάρκεια ταξιδιού είναι χαμηλός, αλλά αυξάνεται όσο αυξάνεται η διάρκεια του ταξιδιού. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση του αίματος και πρόκειται να ταξιδέψετε, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός θα μπορούσε να προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα:

Κάντε ένα διάλειμμα από το να κάθεστε

Κινηθείτε μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου μια φορά την ώρα. Εάν οδηγείτε, σταματήστε κάθε μια ώρα και να περπατήσετε γύρω από το αυτοκίνητο δυο φορές. Κάνετε μερικές βαθιές κάμψεις γονάτων.

Κινηθείτε "νευρικά" στο κάθισμά σας
Λυγίστε τους αστραγάλους σας κάθε 15 έως 30 λεπτά, ή δοκιμάστε να ανεβάζετε και να κατεβάζετε τις μύτες των ποδιών σας, ενώ στέκεστε. Μην κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα στα γόνατα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Πίνετε άφθονα υγρά
Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για την πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των θρόμβων αίματος. Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο συμβάλλει στην απώλεια υγρών.

Να φοράτε κάλτσες υποστήριξης
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αυτές τις κάλτσες για να συμβάλει στην προώθηση της κυκλοφορίας και της ροής στα πόδια σας. Οι κάλτσες συμπίεσης πλέον δεν θυμίζουν κάτι που μόνο μια γιαγιά θα φορούσε - είναι διαθέσιμες σε μια σειρά από μοντέρνα χρώματα και υφές. Υπάρχουν ακόμη και συσκευές για να σας βοηθήσει να βάλετε τις κάλτσες.

* Βασίλειος καρασαββίδης
Ειδικός Καρδιολόγος
Στενημάχου 4, Κιλκίς
Τηλ. Ιατρείου: 2341 300433, Κιν.: 6944 684989
E-mail: v.karasavvides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.