Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Κιλκίς: Ολοκλήρωση βιωματικού εργαστηρίου για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα Δημοτικά σχολεία

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 το βιωματικό εργαστήρι για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς μέσα στο σχολείο βασισμένο στη φιλοσοφία των ομοτίμων. Το εργαστήρι ήταν διάρκειας 21 ωρών, απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που εργάζονται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελεί την πρώτη φάση της συγκεκριμένης παρέμβασης.
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς για 3η συνεχόμενη σχολική χρονιά σε μια κοινή προσπάθεια οργάνωσης παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα που εμπλέκουν το σύνολο της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς).

Στο εργαστήρι συμμετείχαν συνολικά 8 εκπαιδευτικοί από 4 σχολεία. Οι συμμετέχοντες μέσα από βιωματικές διαδικασίες διαπραγματεύτηκαν θέματα που σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά (αίτια, συνέπειες, τρόποι παρέμβασης, διαχείριση συναισθημάτων, εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των συγκρούσεων), εξοικειώθηκαν με την συγκεκριμένη μεθοδολογία, προσέγγισαν τη φιλοσοφία του μοντέλου των ομοτίμων και επανεκπαιδεύτηκαν σε δεξιότητες, όπως επικοινωνία, αυτοεκτίμηση, συνεργασία, διαχείριση συγκρούσεων, εργασία σε ομάδες. Ακόμη τους δόθηκε υποστηρικτικό υλικό με το θεωρητικό υπόβαθρο, βιωματικές δραστηριότητες και προτεινόμενη βιβλιογραφία.

Στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί είπαν ότι οι προσδοκίες τους από το εργαστήρι πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Στην ερώτηση αν ήταν χρήσιμο το εργαστήρι στη δουλειά τους όλοι απάντησαν θετικά και πιο συγκεκριμένα ότι απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθυμηθούν παλιότερες. Τους άρεσε το κλίμα στην ομάδα, οι συζητήσεις, τα βιωματικά παιχνίδια, η ελευθερία έκφρασης και η γνωριμία/συνεργασία με τους συναδέλφους τους.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που δεσμεύονται να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα την τρέχουσα σχολική χρονιά, θα παρευρεθούν σε συνάντηση με τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας του ΝΗΡΕΑ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ με στόχο να διευκρινιστούν πρακτικά ζητήματα που αφορούν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του στους μαθητές και τους γονείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.