Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Η νεοσύστατη Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, η οποία κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά προσέφερε στο πλαίσιο διαφόρων πανελλαδικών δράσεων του ΥΠΠΟΑ (π.χ. Ημέρα Μουσείων, Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές) ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη μαθητική κοινότητα με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και μεταβυζαντινούς ναούς στην Π.Ε. Κιλκίς, ξεκινά φέτος τη συστηματοποίηση των εκπαιδευτικών της δράσεων.

Από την 11η Νοεμβρίου 2015 και κάθε Τετάρτη (09:00 και 11:00 πρωϊνή) έως το τέλος Μαρτίου 2016 διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού (Δ’, Ε’ και Στ’). Το πρόγραμμα με τίτλο «Στο αρχαίο σπίτι: στρώνουμε τραπέζι, παίζουμε παιχνίδια» θα διεξάγεται στις αίθουσες του μουσείου από αρχαιολόγους και ειδικευμένη μουσειοπαιδαγωγό, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό που η ΕΦΑ Κιλκίς προμηθεύτηκε για το σκοπό.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τη συλλογή του μουσείου και θα προσεγγίσουν, με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα, πλευρές της ζωής μιας άλλης εποχής, όπως η διατροφή και η συνεστίαση καθώς και το παιχνίδι . Ερμηνεύοντας τα μουσειακά αντικείμενα θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το παρελθόν με μια άλλη ματιά, ανασυνθέτοντας τη ζωή μέσα στο αρχαίο σπίτι. Πώς ήταν το αρχαίο σπίτι; Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια του γεύματος; Τι έπαιζαν τα παιδιά; Τι μορφή είχαν τα παιχνίδια τους;

Μέσα από μια δημιουργική διαδικασία που καταλήγει στην κατασκευή του δικού τους αντικειμένου, οι μαθητές:

· Βλέπουν τα αντικείμενα του μουσείου ως μάρτυρες της ζωής μιας άλλης εποχής.

· Κατανοούν ότι οι ανάγκες των ανθρώπων είναι κοινές σε όλες τις εποχές, αλλά οι πρακτικές και οι συνήθειες μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο κι από τόπο σε τόπο.

· Εξασκούν την παρατηρητικότητα τους.

· Ενεργοποιούν τη φαντασία τους και πειραματίζονται με υλικά.

Η συμμετοχή των σχολικών τάξεων στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά πρόγραμμα: 25

Διάρκεια: 90 λεπτά

Επικοινωνία/δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μαρία Φαρμάκη τηλ. 2310-801402.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.