Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Genius Loci - Το πνεύμα του τόπου - Έκθεση στο Goethe-Institut Thessaloniki

Η ταυτότητα ενός κτιρίου είναι το σύνολο των ενεργητικών ατομικών ή συλλογικών εντυπώσεων, απόψεων και συναισθημάτων για τον τόπο αυτό. Το περιεχόμενο αυτής της ταυτότητας είναι το αντικείμενο που πυροδότησε την εικαστική αναζήτηση από τους καλλιτέχνες καθώς υπήρξανε και οι δύο μαθήτριες στο συγκεκριμένο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Όλγας 66 – η µία της Γερμανικής Σχολής και η άλλη του Goethe-Institut Thessaloniki.

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Κούφα και Αγγέλικα Πράπα, έχοντας την αίσθηση ότι στο σχολείο αυτό ανήκουν και τους ανήκει εν μέρει, έχοντας ενηλικιωθεί σε µια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης και έχοντας αντιπαρατεθεί στο πλαίσιο της προβληματικής της πολιτισµικής τους ετερότητας, αναζήτησαν τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα, το genius loci του χώρου αυτού.

«Όπου σαν genius loci- πνεύμα του τόπου- αντιλαμβανόμαστε το πεδίο στο οποίο γνώση, θύμηση, αντίληψη και ερμηνεία ενώνονται μέσα στην κατανόηση του ανθρώπινου πνεύματος»

Σαν υλικό αφετηρίας χρησιμοποιήθηκε η αρχιτεκτονική αποτύπωση καθώς αυτή σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο είναι η αντίστοιχη αποτύπωση ενός συστήματος αξιών ενώ δηλώνει ταυτόχρονα την στάση του παρόντος απέναντι στο παρελθόν. Η βιωματική σχέση µε το κτίριο οδηγεί στην μεταχείρισή του ως ίχνος - πεδίο αναφοράς. Το (ιστορικό) του παρελθόν αποτελεί ταυτόχρονα και πρόσφατο ιστορικό τεκμήριο και προκαλεί για µια εικαστική αντιληπτική εμπειρία του περιβάλλοντος του. Η έρευνα γύρω από την ιστορία και την αρχιτεκτονική του σχολείου στοιχειοθετήθηκε από την αρχιτέκτονα µηχ. Α.Π.Θ. Φανή Κωνσταντινίδου και τις καλλιτέχνιδες.


Έκθεση
08.10.2015 – 11.12.2015
Εγκαίνια: Πέμπτη, 08.10.2015, ώρα 20.00
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66
Γκαλερί
Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 21.00
Σάββατο: 10.00 – 14.00
Κυριακή: κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.