Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Εθελοντές Κιλκίς – Θεσσαλονίκης: Συγκεντρώνουν και μοιράζουν… ανθρωπιά (φωτό-video)

Άλλη μια αποστολή για την Ειδομένη, πλησιάζει. Οι Εθελοντές Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες, για να ετοιμάσουν τη βοήθεια που θα μεταφέρουν αύριο στους πρόσφυγες, στην περιοχή της Ειδομένης.

Στη μεζονέτα στην Πυλαία, που έχει μετατραπεί σε αποθήκη (μία μόνο από αυτές που χρησιμοποιούνται), ανοίγουν τις σακούλες με τα ρούχα που συγκεντρώνονται από τους πολίτες. Γίνεται ο απαραίτητος διαχωρισμός, γυναικεία, ανδρικά, παιδικά. Τα μπουφάν, που γίνονται ανάρπαστα από τους ελαφρά ντυμένους πρόσφυγες, μπαίνουν ξεχωριστά και έχουν προτεραιότητα. Το ίδιο γίνεται με τα παπούτσια. Ανδρικά εδώ, γυναικεία εκεί, παιδικά παραδίπλα. Τα παπούτσια τυλίγονται με μια ταινία ανά ζευγάρι, για να μη χάνονται και πάνω στην ταινία γράφεται το νούμερο του κάθε ζευγαριού, για να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί από τον άνθρωπο που θα τα διαλέξει.

Οι γυναίκες σχεδόν πανηγυρίζουν κάθε φορά που βρίσκουν ένα ζεστό και αδιάβροχο ρούχο σε άψογη κατάσταση.. «Κοιτάξτε αυτό!! είναι σχεδόν αφόρετο» λέει η μια. «Εδώ έχει και καινούργια παπούτσια λέει η άλλη». Αμέσως τα ρούχα πακετάρονται, ενώ όταν βρεθεί και κάποιος σάκος, ετοιμάζεται με τα απαραίτητα. «Κορίτσι 0-3 μηνών και Μαμά», «Αγόρι 1-2 ετών», αναγράφεται επάνω στα σακίδια, ανάλογα με τα περιεχόμενα, πάνες, παιδικές τροφές, μωρομάντηλα, φανελάκια κτλ.

Λίγο πιο μέσα στο σπίτι, ένας εθελοντής ετοιμάζει τις ατομικές σακούλες: Χυμός, χαρτί υγείας, ξηρά τροφή, κάποια κονσέρβα ίσως, χαρτομάντηλα, ξυραφάκια για τους άνδρες, είδη προσωπικής υγιεινής για τις γυναίκες. Δεκάδες σακούλες στοιβάζονται και ετοιμάζονται για την αποστολή.

Μερικές γυναίκες φεύγοντας, παίρνουν μαζί τους ρύζι, φασόλια, ρεβύθια, σάλτσες, ότι έχει συγκεντρωθεί από τον κόσμο .Θα το μαγειρέψουν το βράδυ, ή αύριο νωρίς το πρωί, θα το μοιράσουν σε μερίδες, σε πλαστικά σκεύη και θα το στείλουν μαζί με τα υπόλοιπα σκεύη στην Ειδομένη, ελπίζοντας μερικοί πρόσφυγες να ξεγελάσουν για λίγο την πείνα τους.

Η ίδια διαδικασία γίνεται τρείς φορές την εβδομάδα, όσες και οι αποστολές στα σύνορα. Οι εθελοντές είναι απαραίτητοι και κανένα «χέρι» δεν περισσεύει. Υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ακόμη και τα παιχνίδια πρέπει να ελεγχθούν, καθώς κάποια, γραμμένα στα ελληνικά, δεν θα μπορούν να τα παίξουν τα προσφυγόπουλα για να χαρούν. Αυτά πχ θα πάνε στο Παιδικό Χωριό SOS. Πολλοί συμπολίτες μας, πιστεύοντας ότι βοηθούν, στέλνουν ακόμη και καλοκαιρινά ρούχα και πυτζάμες, ακόμη και στρίνγκ βρέθηκαν στις σακούλες με τις προσφορές. Αυτά όμως δυστυχώς δεν θα ζεστάνουν τους ανθρώπους που κοιμούνται στην ύπαιθρο, στα τρένα, μέσα σε λεωφορεία, όπου βρεθούν στη διάρκεια του μεγάλου τους ταξιδιού στη χειμωνιάτικη Ευρώπη.

Μπουφάν, κασκόλ, γάντια, σκουφιά και χοντρές κάλτσες, είναι αυτήν την εποχή τα ρούχα που είναι άκρως απαραίτητα και για τα παιδιά και για τους μεγάλους και τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά, μόλις αρχίσουν να μοιράζονται. Από τρόφιμα, κυρίως όσα μπορούν να μοιραστούν εύκολα, όπως μπισκότα, κρουασάν, κονσέρβες, χυμοί κτλ και φυσικά όχι κονσέρβες με χοιρινό καθώς οι πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι και δεν το τρώνε.

Αργά το απόγευμα, οι εθελοντές έχοντας ετοιμάσει την αποστολή της Κυριακής, φεύγουν από την αποθήκη και αν και κουρασμένοι, έχουν ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο τους. Ο ένας δεν σταματά να λέει στον άλλον «ευχαριστώ», γνωρίζοντας ότι η ομαδική δουλειά που κάνουν, θα ανακουφίσει έστω λίγους από τους χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα μας. Αυτή είναι και η μόνη «ανταμοιβή» άλλωστε. Ίσως και κάποιο χαμόγελο, ίσως και κάποιος μορφασμός ικανοποίησης, από κάποιον άγνωστο άνθρωπο που θα φορέσει ένα από τα μπουφάν που ετοίμασες, που θα φάει λίγο από το φαγητό που έφτιαξες και που θα σκεφτεί έστω για λίγο, πως η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.

Αν θέλεις να βοηθήσεις τους Εθελοντές Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, δεν έχεις παρά να μπεις στη σελίδα της ομάδας στο Facebook και να βρεις όσες πληροφορίες χρειάζεται.

http://press724.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.