Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ», στο Αλατζά Ιμαρέτ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Αλατζά Ιμαρέτ την εικαστική εγκατάσταση της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 20:00 στο Αλατζά Ιμαρέτ.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου, τον πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η εγκατάσταση που ξεκινάει από τον συνδυασμό της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πολλών εθνοτήτων που έζησαν σε αυτήν, με το συγκεκριμένο χώρο, το «πολύχρωμο άσυλο» Αλατζά Ιμαρέτ, έναν χώρο, όπου οι άνθρωποι έβρισκαν στο παρελθόν παρηγοριά και καταφύγιο.

Η Καραγεώργη τοποθετεί το έργο της στο Ιμαρέτ, θέλοντας να υπογραμμίσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, όπου τόσες διαφορετικές φυλές ανθρώπων ζουν και σήμερα και όπου τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές γλώσσες ακούγονται.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από την εικαστικό στη διαδραστικότητα του έργου: μια ‘χορωδία’ από συμπλεκόμενες φωνές, δημιουργεί ένα ‘μάντρα’, που υποβάλλει τον θεατή σε μια μυστικιστική εμπειρία.

Η Καραγεώργη δουλεύοντας με τις λέξεις, εκφράζει όχι μόνο τα συναισθήματά της αλλά και τον πλούτο και την πολυπλοκότητα του φυλετικού μείγματος σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.

Η εγκατάστασή της στο Αλατζά Ιμαρέτ αποτελείται από οκτώ τρίπτυχα από χαρτί, που κρέμονται από οκτώ ακτίνες μίας ατράκτου. Τα πανό, ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα όπου η γραφή χάνεται και ξεθωριάζει, με κείμενα όπου επαναλαμβάνονται οι δύο λέξεις ‘ΖΩ’ και ‘ΑΝΑΣΑ’, τρέχουν κάθετα σαν βροχή ή καλλιγραφία.

Ο αριθμός οκτώ επαναλαμβάνεται, ως το τελετουργικό μιας ιερής ή επαναλαμβανόμενης γεωμετρίας και ως μια αναφορά με ιδιαίτερη σημασία καθώς αντιπροσωπεύει τις οκτώ γλώσσες- ιδιώματα των εθνοτήτων που συμβίωναν στη Θεσσαλονίκη: Ελληνικά, Οθωμανικά, Τούρκικα, Λαντίνο, Εβραϊκά, Αρμένικα, Ποντιακά και Βλάχικα.

Η εγκατάσταση της Καραγεώργη αφορά όλες τις αισθήσεις, ενσωματώνοντας το αισθητηριακό και το πνευματικό. Ένα ακουστικό κομμάτι συνδεδεμένο με την εγκατάσταση, μία πρωτότυπη σύνθεση του συνθέτη Γιώργου Μωραΐτη, που δημιούργησε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη σύνθεση συνδυάζοντας τις λέξεις από τις οκτώ γλώσσες.

Τέλος, ροδόνερο, που για τους Σουφιστές συμβολίζει την αγάπη προς το Θεό, συμπληρώνει την αισθητηριακή εμπειρία. Η εγκατάσταση της Καραγεώργη στο Αλατζά Ιμαρέτ αφορά όλες τις αισθήσεις, είναι σύνθεση, είναι το δικό της Gesamtkunstwerk.

Επιμέλεια έκθεσης : Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου, Kαθηγήτρια Iστορίας της τέχνης στο John Jay College of Criminal Justice of the City University of New York.

Εγκαίνια έκθεσης : 16 Οκτωβρίου 2015 – 20.00

Διάρκεια έκθεσης : 17 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2015

Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη-Κυριακή 11.00-18.00

Αλατζά Ιμαρέτ Κασσάνδρου 91-93. Τηλ. 2310 278587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.