Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

″Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει″

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε και χαιρέτησε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικογενειακού Προγραμματισμού, που διοργάνωνε η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας και το Τμήμα Οικογενειακού προγραμματισμού του Β’ Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε κυρίως στην υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, που άπτονταν πιο άμεσα των θεμάτων του συνεδρίου και τόνισε πως η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών εκφράζεται και στο πεδίο των θηλυκών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στα θέματα της σεξουαλικής επιλογής, της αυτορρύθμισης της αναπαραγωγικής γυναικείας λειτουργίας.

Η εγκυμοσύνη έχει γίνει αντικείμενο ευρείας οικονομικής εκμετάλλευσης. Το δικαίωμα στην έκτρωση βάλλεται από συντηρητικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, ακόμα και όταν υπάρχουν λόγοι υγείας, ενώ αμφισβητείται κάποιες φορές η τεχνικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η Φωτεινή Κούβελα ανέφερε πως η Γενική Γραμματεία, στηρίζει τόσο την πρόσβαση κάθε γυναίκας στις μεθόδους αντισύλληψης και στην τεχνητή διακοπή κύησης, όσο και σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία, αλλά και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας ανέφερε κάποιες προτάσεις που έχει ήδη συζητήσει και με τον Υπουργό Υγείας. κ. Ανδρέα Ξανθό και έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζονται, όπως η ενσωμάτωση των Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού στα Κέντρα Υγείας με την κατάλληλη στελέχωση (μαία, επισκέπτης/τρια γυναικολόγος, κοινωνική/ός λειτουργός) και εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίζεται ο απαραίτητος έλεγχος και η χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού, ο απαραίτητος έλεγχος και η τοποθέτηση σπιράλ, ο απαραίτητος έλεγχος και η παραπομπή προς τεχνητή διακοπή κύησης σε νοσοκομειακή μονάδα όπως και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και η επιλογή περιστατικών που χρήζουν ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Γενική Γραμματέας πρότεινε, επίσης, σε σχέση με τις κακοποιημένες γυναίκες που προσφεύγουν στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου κατά την διάρκεια της καθημερινής τους εργασίας να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες, να συμβάλλουν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας, να καθοδηγούν την κακοποιημένη να σχεδιάσει το δικό της σχέδιο ασφάλειας, να συμβάλουν στην τεκμηρίωση των περιστατικών κακοποίησης, να προβαίνουν στις κατάλληλες παραπομπές ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας/κοριτσιού και να υπάρχει σωστή και καλή συνεργασία με τις δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες) που υπάρχουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.