Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Αναδρομική έκθεση Ζωγραφικής της Κιλκισιώτισσας Αθηνάς Λατινοπούλου, στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα "Κούρος Ευρωπού" της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης Ζωγραφικής της Αθηνάς Λατινοπούλου, που έλκει την καταγωγή της από το Κιλκίς και είναι μόνιμη κάτοικος Αθηνών, σήμερα.
Η Αθηνά Λατινοπούλου μεγάλωσε στο Κιλκίς, όπου έκανε και τα πρώτα της βήματα στον χώρο των εικαστικών.

Αποφοίτησε στη συνέχεια από τη Σχολή Δημητρέλη της Θεσσαλονίκης, όπου είχε δάσκαλο της τον Κώστα Λούστα. Στην Αθήνα, στη συνέχεια, φοίτησε στη Σχολή Κεραμικής -γλυπτικής της ΧΕΝ Αθηνών, με δασκάλα την Γιάννα Περσάκη.

Πραγματοποίησε 20 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε 64 ομαδικές. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και σε Πινακοθήκες Ελλάδας και εξωτερικού. Θεματολογία των έργων της είναι το σχοινί. Αναφερόμενη η ίδια στη δουλειά της λέει μεταξύ άλλων: "Το σκοινί μ’ αρέσει σαν φυσικό τυχαίο υλικό. Μ’ αρέσει η στριφτή, γλυπτική του φόρμα, η τάξη στο σφιχταγκάλιασμα του, αλλά και η αταξία στην άγρια επιφάνειά του με τα χιλιάδες ξέφτια, που το κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρων σαν υλικό. Βγαίνει από τη μάνα γη και δαμάζεται από τον άνθρωπο. Αυτό το υλικό το αγάπησα, του έδωσα υπόσταση, το έβγαλα απ’ την αφάνεια και τώρα διεκδικεί την παρουσία του.

Τα κουβάρια μου συμβολίζουν τη σφαίρα, το άπειρο την αιωνιότητα. Το σφιχταγκάλιασμα, τη δύναμη και την ασφάλεια. Συμβολίζουν μια ζωή που κύλησε, κομμάτια από ένα πάζελ ζωής! Μικρές στιγμές μιας αλήθειας που πέρασε, συμβολίζουν τα ξέφτια του! Δεμένες κορδέλες μιας περασμένης πραγματικότητας τα πλεκτάρια μου, το παρόν που μετατρέπετε στο μέλλον, σε παρελθόν.

Οι χαραμάδες μου, είναι ελπίδες. Είναι ανάσες, είναι μικρές προσμονές ελευθερίας, αισιοδοξίας και κουράγιου!"

Ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης λέει για την Α. Λατινοπούλου μεταξύ άλλων: "Καμπύλες και τετράγωνα, ερωτισμός και δεσμά, δίπλα δίπλα, σε μια υπαινικτική συμπλοκή που μεταδίδεται διακριτικά στο θεατή.

Προσωπικά, χαίρομαι που μια καλλιτέχνης προικισμένη με λεπτομερειακή παρατηρητικότητα, σχεδιαστική ικανότητα και εκφραστική ωριμότητα, όπως η Αθηνά Λατινοπούλου, καταθέτει αυτά τα έργα, όχι μόνο καλοδομημένα, αλλά και γεμάτα από τρυφερότητα και δυναμική αισιοδοξία…".

Τέλος, η Ήρα Παρασκευή Παπαποστόλου αναφέρει για τις δημιουργίες της καλλιτέχνιδος: "Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι βλέποντας τη δουλειά της Αθηνάς Λατινοπούλου είναι ίσως «Ο Μίτος της Αριάδνης». Στο μυαλό σου έρχεται η ελληνική μυθολογία με την Αριάδνη να σώζει το Θησέα από βέβαιο θάνατο, δίνοντάς του ένα κουβάρι νήμα για να βγει από το Λαβύρινθο μετά τη νικηφόρα πάλη του με το Μινώταυρο...

Τα κουβάρια της, τυλιγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν σχήμα σφαίρας, εντυπωσιάζουν άλλοτε με το φυσικό τους χρώμα και άλλοτε με το έντονο κόκκινο.
Θέλει άραγε να βάλει το θεατή να τα ξετυλίξει, ξεκαθαρίζοντας τη δική του μπερδεμένη κατάσταση;".

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορτασμού τιμής και μνήμης των πολιούχων του Κιλκίς Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.

Θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά 10π.μ.-12μ και Κυριακή 5-8.30μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.