Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη Βρύση: "Εκδήλωση – Μνημόσυνο για τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας"

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Αντιπροσωπεία της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση – μνημόσυνο που διοργάνωσε το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του χωριού Μεγάλη Βρύση στο Κιλκίς, την Κυριακή 4 Οκτώβρη, τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο τη σημαντική συνεισφορά της πλειοψηφίας των κατοίκων της Μεγάλης Βρύσης στους αγώνες του λαού μας την περίοδο του ιταλοελληνικού πολέμου, την περίοδο της κατοχής και την περίοδο του εμφυλίου.

Στην ομιλία εκ μέρους του Παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στους 65 άντρες που πήγαν να πολεμήσουν στο Αλβανικό μέτωπο, σε όσους επέστρεψαν τραυματίες πίσω στο χωριό και στους 3 νεκρούς, το Νικητίδη Κόλια, το Στανιμερόπουλο Νίκο και το Χονδροματίδη Αλέξη.

Αναφέρθηκε ακόμα στους 4 πρωτοπόρους Κομμουνιστές, το Λαζαρίδη Θεόδωρο (Άρη), το Νικητίδη Κόλια (Αεροπόρο), το Νικητίδη Κόλια (Ανάπηρο) και το Προκοπίδη Τιμόθεο, οι οποίοι δημιούργησαν την πρώτη Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στο χωριό και η οποία έφτασε τα 65 μέλη το 1944, ενώ συγχρόνως είχε δημιουργηθεί και ΟΚΝΕ(νεολαία ΚΚΕ) με 20-25 μέλη και επικεφαλής τον Αναστασιάδη Γιάννη του Θεοδώρου, μαθητή γυμνασίου.

Στο χωριό λειτουργούσε τυπογραφείο της ΕΠΟΝ, ενώ η πρώτη σημαντική σύγκρουση με το κατοχικό κράτος πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1942 όταν το χωριό αρνήθηκε να δώσει φόρο, την περιβόητη «δεκάτη». Τότε η χωροφυλακή συνέλαβε τους οργανωτές, αλλά μπροστά στην κινητοποίηση των κατοίκων αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, πολλοί κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν και στην πρώτη αντάρτικη ομάδα του νομού, τον «Αθανάσιο Διάκο».

Η Μεγάλη Βρύση είναι ένα χωριό που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τη προσφορά της στους αγώνες του λαού μας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στα πεδία των μαχών, καταδικασθέντες στα στρατοδικεία, εκτελεσθέντες, φυλακισμένους, εξόριστους, καθώς και πολιτικούς πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες από τις οποίες πολλοί δεν πρόλαβαν να επαναπατριστούν.

Αυτό το τίμημα, έχει αξία να γνωρίζουν οι νεότερες γενιές, δεν το πλήρωσαν μόνο από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, αλλά και από τους συμμάχους της Ελλάδας, καθώς και από ντόπιους Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, συνεργάστηκαν με τους φασίστες για να τσακίσουν τον ελληνικό λαό στις πόλεις και τα χωριά που πάλευε για την απελευθέρωσή του.

Και σ’ αυτή την εκδήλωση έγινε σαφές, ότι οι αγώνες και οι θυσίες όλων αυτών των λαϊκών ανθρώπων, των λαϊκών ηρώων δεν ήταν άσκοπες, ότι έχουν αφήσει παρακαταθήκη και ότι με ακόμα καλύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη πίστη και αποφασιστικότητα οι στόχοι και οι ελπίδες τους θα εκπληρωθούν από τις νέες γενιές αγωνιστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.