Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Για τον Ηφαιστίωνα και με παραγγελία του Αλεξάνδρου (;) ο Τύμβος της Αμφίπολης

Για τον Ηφαιστίωνα και με προσωπική παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατασκευάστηκε ο Τύμβος Καστά στην αρχαία Αμφίπολη, όπως υποστήριξε την Τετάρτη η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την πρόσφατη ανακάλυψη τριών επιγραφών στον περίβολο του Τύμβου, οι οποίες έφεραν την αναγραφή «παρέλαβον» και το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συντρόφους του μακεδόνα στρατηλάτη.

Σε ένα ακόμα στοιχείο, αναφέρθηκε ακόμα ότι οι ρόδακες που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό του τάφου είναι παρόμοιοι με το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.

Η κ. Περιστέρη σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακαλύπτονται τέτοιου είδους επιγραφές, τις οποίες και χαρακτήρισε ως «οικοδομικά συμβόλαια», και αποδεικνύουν περαιτέρω τη μοναδικότητα του Τύμβου.

Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, το έργο ενδέχεται να ανατέθηκε στον προσωπικό αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Δεινοκράτη, ενώ εκτιμάται πως ο μακεδόνας βασιλιάς είχε εγκρίνει κονδύλι για την κατασκευή πέντε ηρώων προς τιμήν του Ηφαιστίωνα, ο οποίος πέθανε το 324 π.Χ. Πέραν του μνημείου της Αμφίπολης, ένα δεύτερο ηρώο πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Οι ερευνητές στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το μνημείο φέρει πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν το στοιχείο της «δυαδικότητάς» και της μείξης πολιτισμών.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ερευνητές άφησαν να διαφανεί ότι το ηρώο της Αμφίπολης ενδεχομένως προοριζόταν για έναν δεύτερο, πολύ σημαντικό νεκρό.

Σημειώθηκε ακόμα το μέγεθος των ερωτημάτων που υπάρχουν ακόμα για τον Τύμβο Καστά, καθώς έως σήμερα έχει εξεταστεί γεωλογικά μόνο το 20% του αρχαίου μνημείου, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλοι χώροι παραμένουν ανεξερεύνητοι.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ακόμα πως ο Λέοντας της Αμφίπολης κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν παλαιότερα τοποθετημένος στην κορυφή του Τύμβου, και για λόγους στατικότητας συνδεόταν με το εσωτερικό με έναν ογκωδέστατο ξύλινο στύλο, ο οποίος μπορούσε να υποστηρίξει βάρος 3.000 τόνων.

Τέλος, σε μια πολιτική απάντηση στις επικρίσεις που είχε δεχτεί για πολιτική αξιοποίηση των ερευνών στην Αμφίπολη, η κ. Περιστέρη είπε πως το αρχαιολογικό έργο γίνεται με τη δική του ταχύτητα, κι όχι με τα χρονοδιαγράμματα που επιτάσσουν τα μέσα ενημέρωσης ή με γνώμονα πολιτικά συμφέροντα

http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.