Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ: Ποιοί απαλλάσσονται ή πληρώνουν λιγότερα για το 2015

Δημοσιεύτηκε η Απόφαση της ΓΓΔΕ με την οποία καθορίστηκαν ποιοί δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και κάτω από ποιές προϋποθέσεις 
Το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του καθενός στην ιστοσελίδα www.gsis.gr τα εκκαθαριστικά για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του φόρου θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2016.

Να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι τα στοιχεία, για να διεκδικήσει κάποιος την έκπτωση ή την απαλλαγή, θα τα αντλήσει το σύστημα από ό,τι έχει δηλωθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2015. Γι' αυτό, αν τυχόν λάβει κάποιος σημείωμα από την Εφορία για οποιαδήποτε αλλαγή να μην το αμελήσει.

Σύμφωνα, λοιπόν, και με την Εγκύκλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

Έτσι, έκπτωση 50% θα έχουν οι άγαμοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 €, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 €, εφόσον πρόκειται για έγγαμο και αντίστοιχα για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Θα πρέπει, όμως, παράλληλα η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 € για τον άγαμο, τις 150.000 € για τον έγγαμο κ.ο.κ.

Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ έχουν οι πολύτεκνοι –και οι τρίτεκνοι- και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% . Στην τελευταία περίπτωση αρκεί να έχει το ποσοστό αναπηρίας κάποιο από τα μέλη της οικογένειας.

Στην προκειμένη περίπτωση το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του έτους 2014 θα πρέπει να είναι έως 12.000 € και προσαυξάνεται κατά 1.000 € για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Παράλληλα, θα πρέπει η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει συνολικά τα 150 τμ. Η αναπηρία πιστοποιείται είτε από την Εφαρμογή της Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είτε από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α.

Για την περίπτωση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πρέπει η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος να είχε διακοπεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., όλο το προηγούμενο έτος. Θυμίζουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση η έκπτωση είναι 20%.

Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής, οι οποίοι αναγράφονται στα Έντυπα Ε9-Ακίνητη περιουσία και Ε2-κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων, που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Από το Έντυπο Ε2, επίσης, διασταυρώνεται το γεγονός ότι το ακίνητο είναι κενό, μη μισθωμένο.

Τέλος, για να δικαιούται κάποιος την έκπτωση ή τη μείωση πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Στα νομικά πρόσωπα η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται σύμφωνα με την ΠΟΛ.1250/2014με αίτηση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.

Συντακτική Ομάδα Oenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.