Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Δασική ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Κιλκίς

Ανακοίνωση Δασαρχείου Κιλκίς 
 Με την ευκαιρία της έκδοσης της ρυθμιστικής διάταξης καυσοξύλευσης περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Κιλκίς για το έτος 2015, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Ο δασικός πλούτος του Νομού μας ανήκει σε όλους μας και είναι αυτός που:
- έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισορροπίας στη φύση.

Είναι ένας Ανανεώσιμος φυσικός πόρος και σπουδαίος συντελεστής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.Πολύτιμη πηγή υγείας, αναψυχής, ομορφιάς, ζωής.Προστάτης του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.Παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα.

Συμβάλλει…
Στη ρύθμιση του κλίματος …Στην ποιότητα και τη δίαιτα του νερού …Στην απορρόφηση επιβλαβών ουσιών …Στη μείωση του θορύβου ….Στη διατήρηση της βιοποικιλότητας …. Στην παραγωγή δασικών προϊόντων ….Στην αναψυχή του ανθρώπου …Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες διατήρησης διαφόρων φυτικών ειδών. Παράγει σημαντικές ποσότητες βιομάζας, μας προσφέρει διάφορα δασικά προϊόντα και δεσμεύει ενέργεια.

Καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τα δάση μας, γιατί δεν ανήκουν σε μας αλλά τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

Είναι γνωστές οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Χρέος της Πολιτείας αλλά και των δασικών υπηρεσιών να φροντίζουν να εξασφαλίζουν καυσόξυλα για τους παραδασόβιους πληθυσμούς, αλλά αυτό ολοένα και δυσκολεύει αφού από τις 400.000 ευρώ περίπου που διατίθονταν μέχρι το 2011 στο Δασαρχείο για εξασφάλιση των καυσόξυλων, σήμερα μετά βίας πλησιάζουν τις 50.000 ευρώ.

Το γεγονός όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τους κάθε λογής επαγγελματίες λαθροϋλοτόμους που έγινε μάστιγα για τα δάση της περιοχής ευθύνης Δασαρχείου Κιλκίς, να θησαυρίζουν με την ανοχή των ίδιων των κατοίκων των χωριών.

Η υπηρεσία μας, υπερβάλλοντας σε εαυτούς και μέσα, δίνει την μάχη για να περιοριστεί το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.

Από την αρχή του χρόνου του 2015 υποβλήθηκαν 77 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 310 χ.κ.μ. καυσόξυλα, 18 αλυσοπρίονα, και 22 οχήματα. Επιβλήθηκαν δε και τα αυστηρά διοικητικά πρόστιμα.

Δεν θέλουμε να δεσμεύουμε και να καταστρέφουμε παραγωγικά μέσα και περιουσίες ανθρώπων, αλλά η αντιμετώπιση των λαθροϋλοτομιών επιβάλλει την λήψη των νόμιμων αυστηρών μέτρων.

Όσο εξαρτάται από εμάς θα κάνουμε τα πάντα για να περιορίσουμε τις λαθροϋλοτομίες, και θα το πετύχουμε!

Ζητάμε όμως την βοήθεια και στήριξη κάθε κάτοικου, κάθε φορέα, όλων σας!

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου παίρνουμε μέτρα για να ανακουφίσουμε έστω και περιορισμένα τους κατοίκους των χωριών μας, και στο σύντομο μέλλον θα πάρουμε περισσότερα.

Έτσι θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους των περιοχών ευθύνης μας τα παρακάτω:

Το Δασαρχείο Κιλκίς βάσει της με αριθ. 5/11104/8-9-2015 ρυθμιστικής διάταξης που εκδόθηκε, αναρτήθηκε στην διαύγεια ΑΔΑ:6Φ9ΖΟΡ1Υ-Η5Γ και κοινοποιήθηκε στους Δήμους και στις Τοπικές Κοινότητες

επιτρέπει την τη συλλογή και διαμόρφωση καυσόξυλων

1) από ξερά κατακείμενα και από ξερά ιστάμενα δένδρα οιουδήποτε είδους.

2) από υπολείμματα νόμιμων υλοτομιών που έχουν ολοκληρωθεί και απομακρυνθεί τα δασικά προϊόντα.

Με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α). Η συλλογή επιτρέπεται αυστηρά το χρονικό διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου από 08:00 π.μ. έως 17:00 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Κυριακών και εορτών.

Β). Το ανώτερο ποσό συλλογής ανέρχεται στα 8 (οκτώ) Χωρικά Κυβικά Μέτρα.

Γ). Η συλλογή θα γίνεται από τους μόνιμους κατοίκους εντός των ορίων των τοπικών κοινοτήτων που ανήκουν.

Δ). Η υλοτομία ξερών ισταμένων δένδρων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τα δασικά όργανα.

Οι παραβάτες της Δασικής Ρυθμιστικής Αστυνομικής Διάταξης διώκονται ποινικά και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Ο Δασάρχης Κιλκίς
Βούρτσας Γεώργιος
M.Sc. Δασολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.