Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κιλτίδης: Ευρωπαϊκή Δεξιά και Ρεπουμπλικανισμός (Η νέα πρόταση)

Του Κώστα Κιλτίδη
Στην Ελλάδα ουδέποτε προτάθηκε και επομένως ποτέ δεν εφαρμόσθηκε πολιτική γνήσιας δεξιάς. Μερική εξαίρεση η περίοδος Παπάγου- Συναγερμού με τους πολιτικούς που είχαν αναφορά στην πνευματική αναλαμπή του μεσοπολέμου, που συνιστά αγνοημένη παρακαταθήκη του Ελληνισμού.
Η μετακατοχική ανωμαλία και ο ανταρτοπόλεμος και μετέπειτα η δικτατορία του 67 στέρησαν την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών από την γνήσια δεξιά αντιπροσώπευση, που ενοχοποιήθηκε από λαθρεπιβάτες των ιδεών τους. Με όρους Ευρωπαϊκής Δεξιάς η γνήσια έκφρασή της εμπεριέχει το σύνολο των φυσικών σταθερών του ανθρώπου σε συγκροτημένη κοινωνία. 

Εθνοκεντρική αναφορά, πατριωτική και λαϊκή αντίληψη ζωής, φρόνημα ελευθερίας , ισονομίας και ασφάλειας. Κράτος ισχυρό, υπηρεσιών, ελέγχου και εποπτείας, με ελεύθερη δημιουργία στην οικονομία ιδιωτικής αντίληψης. Σήμερα βιώνουμε στη χώρα μας την κοινωνική εξέλιξη αυτού του πολιτικού περιεχομένου ως Κεντροδεξιά. Πατρίδα και πολίτες μετά την κρίση που ξεκίνησε το 2008 δοκιμάζονται τραγικά και σε μεγάλο βαθμό άδικα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα με αμείλικτες προκλήσεις. 

Είναι ανάγκη η κεντροδεξιά πρόταση να εμπλουτισθεί με τις αρχές του ρεπουμπλικανισμού για επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Από όλα τα «πρωτόκολλα» του φιλελευθερισμού, αυτό που προσομοιάζει του ρεπουμπλικανισμού και ήδη συζητείται και εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο αποκαλούμενος Ορθολογικός Φιλελευθερισμός. 

Είναι επιτακτική ανάγκη για αναθέρμανση της οικονομίας και ανάταξη της κοινωνίας. Τα αποσπασματικά μέτρα των μνημονίων και οι ψευδαισθήσεις των αντι-μνημονίων δεν συνιστούν λύση . Πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της πολιτικής, τιμώντας τον καθοδηγητικό ρόλο της κατανοώντας την νέα πραγματικότητα. Επιβάλλεται να απελευθερωθεί η δημιουργία με ρεπουμπλικανικό ριζοσπαστισμό. 

Τιμώντας Πατρίδα και κοινωνία, να θεμελιωθεί οικονομικό πλαίσιο ταχύτητος και αποτελέσματος. Δεν χωρούν παρερμηνείες και ομφαλοσκοπήσεις. Το φως της νέας πρότασης προκαλεί και προστάζει, ας μη γίνουμε νυχτερίδες που φοβούνται το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.