Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτή είναι η Ευρώπη;

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Ευρώπη, συνώνυμο του πολιτισμού, της ανθρωπιάς, της συμπόνοιας, της αλληλεγγύης, κοιτίδα φωτός. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό πνεύμα και η φιλοσοφία του. 
Εμείς περήφανοι Ευρωπαίοι, τρέμουμε μην τυχόν δεν είμαστε κομμάτι της, πίνουμε νερό στο όνομά της. Αν χρειαστεί ξεπουλάμε τα πάντα αρκεί να είμαστε τμήμα της.

Μια Ευρώπη κάλπικη που ακόμη και το όνομά της και το πνέυμα της το χρωστάει σε εμάς καθόλα Ελληνικό.

Ποια όμως είναι πραγματικά η Ευρώπη; Ποιος είναι ο πολιτισμός που έχει να επιδείξει; Ιδιαίτερα με την μετανάστευσή, ποιες εικόνες έχει να παρουσιάσει;

Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία είμαστε στην πιο δυσμενή θέση. Είμαστε οι χώρες εισαγωγής των μεταναστών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα σύνορά μας και στα νησιά μας τρομερές καταστάσεις. Ποια λοιπόν η αντίδρασή μας σε όλη αυτή την εισροή;

Με υπερηφάνεια, μπορώ να πω πως οι Έλληνες δείξαμε ποιοι είμαστε, πως αγαπάμε τον συνάνθρωπο όποιας εθνικότητας, θρησκείας ή χρώματος και αν είναι. 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ιδιωτικές εταιρείες εθελοντές, προσφέρουν τα μέγιστα. Τρόφιμα, ρούχα, σκεπάσματα, σκηνές ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ώρες ατελείωτες ξοδεύουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να προσφέρουν, μια ας πούμε ποιότητα στο δύσκολο δρόμο που διάλεξαν. 
Οι λόγοι που φεύγουν απο τη χώρα τους είναι σε όλους γνωστοί, κανέις δεν εγκαταλείπει το σπίτι τους χωρίς λόγο. Συνεπώς, ας μην το βλέπουμε ελαφρά τη καρδία. Το οτι φεύγουν σωρηδόν από τη χώρα τους και με ποιό τρόπο επίσης γνωστό και σκοτεινό. Δεν θα αναλυθεί, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται.
Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι τι κάνει η Ευρώπη. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Χθες Τετάρτη στα σύνορα Σερβίας Ουγγαρίας αυτό ήταν το καλωσόρισμα προς τους Σύριους πρόσφυγες. Εικόνες ντροπής και αποτροπιασμού, δημιουργία εμπόλεμης ζώνης σε Ευρωπαϊκό χώρο. 30 άτομα τραυματίστηκαν ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Οι εικόνες αυτές δεν είναι πρωτόγνωρες αρκετές χώρες, αντιμετωπίζουν τους μετανάστες με αυτό τον τρόπο, όπως έκαναν και τα γειτονικά Σκόπια. Επίσης η δήλωση της Γερμανίας, πως θα κλείσει τα σύνορά της δείχνει το συνολικό κλίμα που επικρατεί.

Δεν θα σχολιάσω τίποτα παραπάνω, απλά θα γυρίσω τον χρόνο πίσω και θα ήθελα να θυμίσω σε όλους αυτούς, πως δημιουργήθηκαν δυο ολόκληροι ήπειροι, η Αμερική και η Αυστραλία. Κατοικήθηκαν από Ευρωπαίους μετανάστες σφαγείς που ξεκλήρησαν, όπου πάτησαν το πόδι τους ολόκληρες γενεές.

Επιπλέον, η παγκοσμιοποίηση που επιζητούσαν χρόνια οι οικονομικά ισχυροί, καθώς και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, του πετρελαίου και τους πολέμους που δημιουργήσαν έφερε τα αποτελέσματα αυτά.

Βλέποντας λοιπόν τις εικόνες αυτές χαίρομαι να λέγομαι Ελληνίδα, για το Ευρωπαία επιφυλάσσομαι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.