Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

"Καλή σχολική χρονιά"

Της Σωτηρίας Καρολίδου*
Με τη μυρωδιά της θαλασσινής αύρας και τα σημάδια του ήλιου πάνω μας, τα βήματα μας οδηγούν να συναντήσουμε ανθρώπους αγαπημένους, συνεργάτες πολύτιμους, συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, τη σημερινή μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη μιας χρονιάς με όνειρα, φιλοδοξίες, επιθυμία για έργο και αληθινή πρόοδο. Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας ευχηθώ ολόψυχα η χρονιά αυτή να είναι δημιουργική, ενδιαφέρουσα, με πολλές χαρές, επιτυχίες και ευκαιρίες βελτίωσης.

Κανείς, βέβαια, δεν έχει τη διάθεση να αποκρύψει τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να εξωραΐσει την γκρίζα πραγματικότητα. Τα προβλήματα ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους μοιάζουν βουνό απροσπέλαστο και επιδεινώνονται αφόρητα από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Ωστόσο, ούτε η αισιοδοξία λείπει ούτε οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί. Στο νέο ξεκίνημα, στο δρόμο της γνώσης και της προόδου, στεκόμαστε με ελπίδα, αισιοδοξία, διάθεση για δουλειά, σε μία προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια χρονιά εποικοδομητική, σε σχολεία που βασίζονται σε αρχές, αξίες, ήθος και εφόδια γνώσης προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας συνολικά.

Η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής και όχι απλά η προετοιμασία για ένα μελλοντικό τρόπο ζωής. Ας επενδύσουμε, λοιπόν, σε πρακτικές που συνδέονται με την υποστήριξη των μαθητών/τριών μας, την ενθάρρυνση της μαθησιακής διαδικασίας, την ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και το σεβασμό. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής και καθώς η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία αποτελεί τον πιο αποφασιστικό παράγοντα επιτυχίας ας ξεκινήσουμε τη φετινή χρονιά μας με το σύνθημα «Νοιάζομαι, Συνεργάζομαι και Δημιουργώ» με στόχο μέσα από την υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών δράσεων να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση και να αποστηθίζεις δεδομένα, είναι να εμπνέεις την αλλαγή και να φτάνεις στην κατανόηση του βαθύτερου νοήματος της συνεργασίας. Η µάθηση είναι πρωτίστως µία κοινωνική δραστηριότητα και η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του σχολείου είναι βασική για να υπάρξει µάθηση. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να εκτιμάται όλο και περισσότερο η σημασία του κοινωνικού πλαισίου του σχολείου που αφορά στην ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη του σχολείου. Ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες μάθησης, για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, που θα δίνει την ευκαιρία στους νέους να εκπαιδεύονται και να καλλιεργούν την ψυχή και το πνεύμα τους, με αρχές και αξίες, είναι αέναος και θέλει υπομονή και επιμονή.

Εύχομαι ολόψυχα, σε όλους όσους εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, κάθε επιτυχία στο έργο τους. Υγεία και δύναμη, στο νέο ταξίδι της γνώσης και της πνευματικής καλλιέργειας που ξεκινά με μεθοδικότητα, στόχευση και οργάνωση. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα κάνουμε όλοι μαζί!
* Σωτηρία Α. Καρολίδου
ΥπεύθυνηΣυμβουλευτικού Σταθμού Νέων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
MSc. Μ.Α. Φιλόλογος -Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.