Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

"Εκδήλωση - Μνημόσυνο για τους 3 κρεμασμένους αγωνιστές από το Γερακαριό του Κιλκίς"

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 3 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, από το Γερακαριό του Κιλκίς, που κρεμάστηκαν το μεσημέρι της 3ης του Οκτώβρη του 1943 στην αγορά του Κιλκίς από τους Γερμανούς κατακτητές. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕκαι η ΚΟΒ Μυλοχωρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, εκ μέρους της οποίας κατέθεσε στεφάνι ο Γραμματέας της Κώστας Σιδηρόπουλος, ενώ εκ μέρους του Παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ηλίας Τασουλίδης.

Η Παρέσσα Κοτσαλίδου, Γραμματέας της ΚΟΒ Μυλοχωρίου, έκανε την ομιλία της εκδήλωσης, η οποία αναφερόμενη στα γεγονότα της περιόδου, μεταξύ άλλων, είπε:

«Γερμανοί και Βούλγαροι, στις 2 Οκτώβρη του 1943, περικυκλώνουν τα μεσάνυχτα το χωριό. Μια ριπή πολυβόλου προειδοποιεί τους κατοίκους να μη φύγουν έξω από το χωριό, γιατί θα ήταν μάταιο. Το πρωί, μπήκαν στο χωριό και γυρνώντας όλα τα σπίτια μάζεψαν τους άντρες στην πλατεία. Γύρω τους τοποθέτησαν πολυβόλα. Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο. Ξαφνικά, ένας άντρας σηκώθηκε μέσ' τους γονατισμένους άντρες - τους υποχρέωσαν οι Γερμανοί να γονατίσουν - και φώναξε: "θα μας σκοτώσουν, τι καθόμαστε;" Ένα μουγκρητό ακούστηκε απ' τους συγκεντρωμένους άντρες, κι άρχισαν να τρέχουν προς τις δυο ρεματιές που περιβάλλουν το χωριό.

Οι φασίστες πυροβολούν και τα κλάματα των γυναικών και των παιδιών γεμίζουν τον αέρα κι ακούγονται στα γύρω χωριά. Ξαναμαζεύουν τους άντρες, όσους βρήκαν, γιατί αρκετοί ξέφυγαν. Όμως, τώρα είναι πιο χαλαροί. Έχουν στα χέρια τους τρία παλικάρια που συνέλαβαν στους γύρω λόφους, όπου κατέφυγαν για να σωθούν.

Έχουν στα χέρια τους τον 28χρονο Ανδρέα Ανδρεανίδη, το συνομήλικό του Γιάννη Σερδερίδη και τον 30χρονο Γιώργο Σιδηρόπουλο από το Παλατιανό.

Σε βάρος αυτών των παλικαριών θα βγάλουν το απύθμενο μίσος τους τα φασιστοειδή τέρατα. Αυτούς τους 3 λεβέντες θα κρεμάσουν την άλλη μέρα, 3 του Οκτώβρη, μέρα Σάββατο, στην αγορά του Κιλκίς, τη γεμάτη από λαό, γιατί ήταν μέρα λαϊκής αγοράς, για να τρομοκρατήσουν τον αδάμαστο λαό μας.

Δεν τα κατάφεραν, κι αυτό το έδειξε η ιστορία. Με περισσότερο πείσμα ο λαός του χωριού μας, του Κιλκίς και όλης της Ελλάδας πολέμησε τον κατακτητή και με τη βοήθεια και των άλλων λαών και κύρια της Σοβιετικής Ένωσης, στρίμωξε το φασιστικό θεριό μέσα στη φωλιά του, κι εκεί το εξόντωσε».

Η Παρέσσα Κοτσαλίδου αναφέρθηκε και στις σημερινές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τονίζοντας ιδιαίτερα την εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και γεμίζουν την υφήλιο με νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες.

Τελειώνοντας, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους λέγοντας: «Τιμημένοι νεκροί, η θυσία σας δεν πήγε χαμένη. Το διώξιμο των κατακτητών και κύρια της φασιστικής Γερμανίας απ' την πατρίδα μας, οφείλεται και στη δική σας θυσία.

Γι' αυτό όλες οι γενιές θα σας μνημονεύουν, γιατί προσφέρατε τα νιάτα σας για τη λευτεριά του λαού.

Τιμή και δόξα σ' όλους τους ήρωες που μας χάρισαν τη λευτεριά.»

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και ο Κοσμάς Σερδερίδης, Ακροναυπλιώτης, αλύγιστος κι ανυποχώρητος στην ιδεολογία του, ο οποίος ήταν ένας από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή και καταγόταν από το Γερακαριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.