Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αντιμετώπισε το άγχος με την γυμναστική

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη
Η καθημερινότητα σου γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική και το στρες πλέον σου έχει γίνει τρόπος ζωής; Δυστυχώς όμως, όταν το στρες φτάνει σε ανθυγιεινά επίπεδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το μυαλό σου, αλλά και το σώμα σου. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μειώσεις τα επίπεδα του στρες όπου είναι δυνατόν και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να ζήσεις μια υγιέστερη ζωή.
Μερικά από τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια του στρες είναι τα ακόλουθα:

Προβλήματα μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή κρίση, αγχώδεις σκέψεις και ύπαρξη μιας σταθερής αίσθησης ανησυχίας.

Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή κυκλοθυμία, συνεχής ανατάραξη, ανικανότητα να χαλαρώσεις, αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης, κατάθλιψη ή γενική δυστυχία.

Άλγη και πόνοι, ναυτία, ζάλη, πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, απώλεια της σεξουαλικής ορμής και συχνά κρυολογήματα.

Τρώς περισσότερο ως μηχανισμό αντιμετώπισης, ή λιγότερο λόγω απώλειας της όρεξης, κοιμάσαι πάρα πολύ ή πολύ λίγο, απομονώνεις τον εαυτό σου από τους άλλους, παραμελείς ευθύνες, καταφεύγεις στο αλκοόλ, τα τσιγάρα ή τα ναρκωτικά για να χαλαρώσεις και παρουσιάζεις νευρικές συνήθειες (π.χ. δάγκωμα νυχιών).

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του στρες και του άγχους
Σύμφωνα με μελέτες η τακτική άσκηση μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στην εμφάνιση σου, όσο και στον τρόπο που αισθάνεσαι.

Η τακτική άσκηση είναι εξίσου σημαντική για το μυαλό σου, όπως είναι και για την καρδιά σου. Η άσκηση έχει μια μοναδική ικανότητα να σε ζωντανεύει και να σε χαλαρώνει, να σε τονώνει και να σε ηρεμεί για να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα την κατάθλιψη και να εξαλείψεις το άγχος. Οι αθλητές αντοχής είναι αυτοί που συνήθως βιώνουν την δυναμική δράση της άσκησης, και αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Πώς μπορεί η άσκηση να σε βοηθήσει με προβλήματα άγχους και η κατάθλιψης;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, μερικοί χημικοί και κάποιοι συμπεριφοράς. Τα πνευματικά οφέλη της τακτικής άσκησης έχουν νευροχημική βάση. Η συστηματική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, γνωστή επίσης ως ορμόνη του στρες. Διεγείρει επίσης την παραγωγή της ενδορφίνης, ορμόνη της ευτυχίας.

Καλό θα είναι να ασκείσαι σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι είτε σε κατάλληλο χώρο, με ελάχιστη διάρκεια μισή ώρα την ημέρα. Σχεδόν κάθε είδος άσκησης μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδα του στρες. Ακόμα και μια μικρή άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους ακόμα κι αν δεν είσαι αθλητής ή ακόμα και αν είσαι εντελώς αρχάριος.

Άσκηση και αντιμετώπιση του στρες
Η άσκηση βελτιώνει όχι μόνο την υγεία σου, αλλά βοηθά επίσης με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως:

Αυξάνει την παραγωγή των ενδορφινών

Γνωστές επίσης ως οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Ένα απλό παιχνίδι τένις, ποδοσφαίρου ή μια πεζοπορία μπορεί να βοηθήσει με την παραγωγή αυτών των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Διαλογισμός σε κίνηση
Όταν το σώμα σου βιώνει σωματική άσκηση, η συγκέντρωση στην συγκεκριμένη δραστηριότητα επιτρέπει το μυαλό να εισέλθει σε μια κατάσταση χαλάρωσης ή διαλογισμού που μπορεί με τη σειρά του να σε βοηθήσει να ξεχάσεις τις καθημερινές εντάσεις.

Βελτιώνει την διάθεσή σου
Η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την ήπια κατάθλιψη και το άγχος. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα απομακρύνοντας το μυαλό από το άγχος ή τις καθημερινές ανησυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.