Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Επίσκεψη Βεργίδη στον καταυλισμό προσφύγων Ειδομένης

Επίσκεψη στη μεθοριακή Γραμμή Ευζώνων – Ειδομένης πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Ιουλίου ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Π. Θωμαΐδη.

Οι κ. Βεργίδης και Θωμαΐδης πριν την άφιξη τους στη Μεθοριακή Γραμμή συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Παιονίας με μόνο θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, με την μαζική άφιξη με κάθε μέσο προσφύγων, κυρίως Σύριων. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης καθώς και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μακεδονίας Χάρ. Αηδονόπουλος αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας. Ήταν παρούσα επίσης η νέα Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μιχαλία Καραμισάκη.

Κατά τη σύσκεψη οι μετέχοντες ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο Παιονίας για το όλο ζήτημα το οποίο, όπως είπε και ο κ. Γκουντενούδης, αποκτά διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά σε περίπτωση που από πλευράς Σκοπίων, τεθεί φραγμός στη μεθόριο με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη μετέβησαν στην περιοχή της Ειδομένης η οποία δέχεται και τον κύριο όγκο των προσφύγων κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική διαχείριση του προβλήματος. Στην Ειδομένη βρισκόταν η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξάνθ. Σουπλή καθώς και η αντιδήμαρχος Παιονίας Ε. Πολιτίδου. 


Η επιτόπια επίσκεψη στο χώρο της Μεθορίου απ’ όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή, κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Είναι το σημείο όπου οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα επιβιβαζόμενοι παράνομα στις διερχόμενες αμαξοστοιχίες. Αυτό εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα προκαλεί καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Έχει σημειωθεί διακοπή διέλευσης συρμού μέχρι και διάρκεια 24 ωρών.

Στο χώρο βρίσκεται εδώ και καιρό ομάδα της οργάνωσης “Γιατροί χωρίς Σύνορα” η οποία με τον συντονισμό του κ. Αντ. Ρήγα πρόσφερε όποια βοήθεια είναι δυνατή με τα ελλιπέστατα μέσα που διαθέτει. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε, σε πρώτη φάση, η απαγόρευση παραμονής των προσφύγων στο επικίνδυνο σημείο κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Προκρίθηκε η ίδρυση πρόχειρου καταυλισμού σε παρακείμενο αλσύλλιο με τοποθέτηση χημικών WC, λουτήρων κ.τ.λ.

Αποφασίστηκε η τακτική επανάληψη των ειδικών συσκέψεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την κοινοποίηση του στα ανώτερα αρμόδια κυβερνητικά επίπεδα. Επισημάνθηκε δε ότι το πρόβλημα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τη φραγή των συνόρων από στρατιωτικές δυνάμεις της Π.Γ.Δ.Μ. και την έλευση του χειμώνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.