Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Καλοκαίρι και υπολογιστής

Γράφει ο Αναστάσιος Χινιτίδης*
Οι υπολογιστές έχουν μια αυτόματη λειτουργία για να προστατεύουν τα εξαρτήματα από υπερθέρμανση και κλείνουν τον υπολογιστή / λάπτοπ όταν φτάσει σε επικίνδυνα όρια. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 30/40 βαθμούς Κελσίου και δεν υπάρχει κλιματισμός αυξάνονται τα θερμικά φορτία για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα εξαιρετικά σε έναν υπολογιστή.

Αν τα μέτρα ψύξης στο εσωτερικό του υπολογιστή είναι ανεπαρκής, έρχεται αναπόφευκτα η θερμική εξάντληση το σύστημα κολλάει, κάνει επανεκκινήσεις η δεν ξεκινάει καθόλου.

Οι πιο κοινές αιτίες των προβλημάτων της θερμότητας σε υπολογιστές είναι η σκόνη, λάθος ανοίγματα στα κουτιά ή προβληματικός ανεμιστήρας.

Οι προδιαγραφές αυτές περιορίζουν τη ροή του αέρα αρνητικά, τόσο σε ένα Laptop ή σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

Επίσης μια στενή τοποθέτηση των δίσκων χωρίς επαρκή διόδους του αέρα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση θερμότητας και να παρεμποδίσουν την σωστή λειτουργία των εξαρτημάτων.

Λανθασμένα μέτρα ψύξης για τους επεξεργαστές, κάρτες γραφικών ή chipsets παράγουν επικίνδυνα σημεία θερμότητας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των εξαρτημάτων.

Καλά είναι η υπάρχουσα καλωδίωση στο εσωτερικό του υπολογιστή να είναι συμμαζεμένη, για μονάδες που λειτουργούν με SATA καλωδίωση έχουν οφέλη επειδή η καλωδίωση τους καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο.

Αφήστε χώρο στον υπολογιστή σας τουλάχιστον 15 πόντους σε κάθε μεριά μην τον τοποθετείτε μέσα σε ντουλάπια.

Είναι σημαντικό να τοποθετούμε πάντα το φορητό υπολογιστή σε μία σκληρή επίπεδη επιφάνεια ή να αγοράσουμε μία βάση laptop. Η τοποθέτηση σε χαλί, πάπλωμα, καναπέ και γενικότερα μαλακές επιφάνειες έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο εξαερισμός.

Προγραμματίστε ένα επαγγελματικό καθαρισμό αφού δείτε τα "σημάδια" ή και προληπτικά.

Απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία που έχει τις γνώσεις που απαιτούνται και προσπαθήστε να το επαναλαμβάνετε κάθε 6 μήνες.


Παράδειγμα θέσεων ανεμιστήρα σε επιτραπέζιο υπολογιστή

1. Τροφοδοτικό

2. Ανεμιστήρας κάρτας γραφικών

3. Ανεμιστήρας επεξεργαστή

4. Ανεμιστήρας περιβλήματος

5. Αεραγωγός ανεμιστήρα τροφοδοτικού (πίσω όψη)

6. Αεραγωγός ανεμιστήρα περιβλήματος (πίσω όψη)


* Ο Αναστάσιος Χινιτίδης είναι
Προγραμματιστής / Τεχνικός Η/Υ
Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών
Σχεδιαστής Πολυμεσικών και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών
Τηλ.: 23410 23159 email.: info@techshop4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.