Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Δεν απαιτείται άδεια μουσικών οργάνων, για ραδιόφωνο και τηλεόραση σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Επιστολή Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης
Κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Διοικητές Αστυνομικών τμημάτων, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως όλοι σας γνωρίζετε, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούν μουσική από οποιαδήποτε πηγή, θα έπρεπε να προμηθευτούν από τους ΟΤΑ τη γνωστή σε όλους μας ΄΄άδεια μουσικών οργάνων΄΄. Γι αυτή την άδεια χιλιάδες καταστήματα μηνύθηκαν, σύρθηκαν σε αυτόφωρες διαδικασίες, σφραγίστηκαν, ταπεινώθηκαν.
Αυτά έως εδώ.
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναμεταδίδουν μουσική ΜΟΝΟ από τηλεόραση ή ραδιόφωνο, δεν υποχρεούνται να έχουν εφοδιαστεί με άδεια μουσικών οργάνων, σύμφωνα με επιστολή του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Χώρας. Προσέξτε όμως!!! Μπορεί η Αστυνομία να μην σας ζητήσει την άδεια μουσικών οργάνων, αλλά θα σας ζητήσει την άδεια Δημόσιας εκτέλεσης, που την εκδίδουν Οργανισμοί Συλλογικής διαχείρισης.Δεν παίζει ρόλο εάν τα συγκεκριμένα μέσα αναμετάδοσης είναι συνδεδεμένα με ηχεία ή όχι. Πολύ σύντομα ο ΠΑΣΚΕΔΙ θα έχει λύση και γι΄αυτό το πρόβλημα, επειδή η ΑΕΠΙ και όλοι οι άλλοι Οργανισμοί, τρομοκρατούν τον κόσμο για το συγκεκριμένο θέμα, με επιστολές, αλλά προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και τους ίδιους τους Δήμους

Πιο συγκεκριμένα, μετά από χρόνιες πιέσεις του ΠΑΣΚΕΔΙ, σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία,στους ΟΤΑ, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας Ο.Π.Ι., κατορθώσαμε τα εξής: 

Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηύθυνε αίτημα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για κοινή συνεργασία των δύο υπηρεσιών, ως προς την κατεύθυνση της ενιαίας αντιμετώπισης του ζητήματος της διενέργειας ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη βεβαίωση παραβάσεων σε περιπτώσεις μη κατοχής αδείας λειτουργίας μουσικών οργάνων. 

Στο έγγραφο αυτού του αιτήματος, μνημονεύεται ότι, υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, βεβαίωσε παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μετάδοση μουσικής από ραδιόφωνο ή τηλεόραση, άνευ αδείας λειτουργίας μουσικών οργάνων, καίτοι κατά πάγια θέση της προαναφερόμενης Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοίκησης Ανασυγκρότησης, έχει γνωστοποιηθεί στο παρελθόν ότι για τη χρήση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, δεν απαιτείται σχετική άδεια της αρμόδιας αρχής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία, για οποιαδήποτε μορφή δημόσιας χρήσης μουσικών έργων, απαιτείται η έγγραφη άδεια των πνευματικών δημιουργών / δικαιούχων, η οποία χορηγείται μέσω του οικείου Οργανισμού Συλλογικής διαχείρισης. Η εν λόγω άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, η οποία χορηγείται κατόπιν καταβολής αντιτίμου στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, δεν πρέπει να συγχέεται με την άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων, η οποία χορηγείται από τους οικείους Δήμους.

Συνεπώς, σε περίπτωση διαπίστωσης από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες διάθεσης και χρήσης από τα καταστήματα τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης (συμβατικής ή διαδικτυακής), οι επιληφθέντες αστυνομικοί οφείλουν να ελέγχουν εάν ο ιδιοκτήτης έχειάδεια Δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, σε συντρέχουσα δε περίπτωση σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του άρθρου 66 παρ. 4 του Ν. 2121/1993 και όχι για παραβίαση των άρθρων 37, 38 και 39 της ΑΙΒ 8577/1983, ως ισχύει σήμερα.

Στο ίδιο έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, γίνεται μνεία για την αλληλογραφία που είχε ο ΠΑΣΚΕΔΙ με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σχετικά με το θέμα των Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, όσον αφορά την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο.

Περαιτέρω και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας / ΑΕΑ, έχει καταστεί αποδέκτης ερωτημάτων τόσο από αστυνομικές υπηρεσίες, όσο και από ενδιαφερόμενους ιδιώτες σχετικά με την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης σε περιπτώσεις που εκτελείται Δημόσια μουσική σε καταστήματα, τα δικαιώματα της οποίας ανήκουν σε εμπορικές εταιρίες και επιχειρήσεις που δε συνιστούν Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης ( π.χ. ΠΑΣΚΕΔΙ – El Radio), επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται η υποχρέωση κατοχής άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής (ασχέτως που ο ΠΑΣΚΕΔΙ την χορηγεί) και ως εκ τούτου, δεν βεβαιώνεται παράβαση για παραβίαση του άρθρου 66 παρ. 4 του Ν. 2121/1993.

Οι Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και τυχόν δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.